Administratia Prezidentiala a publicat pe site-ul institutiei Ghidul Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015-2019, informeaza un comunicat al Cotroceniului.

Aprobat in cadrul sedintei CSAT din 10 decembrie a.c., Ghidul Strategiei Nationale de Aparare se adreseaza publicului larg, in perspectiva dezvoltarii unui dialog interactiv pe teme de securitate nationala, scrie sursa citata.

"Documentul faciliteaza intelegerea modului in care statul, respectand drepturile si libertatile fundamentale ale cetateanului, isi exercita, prin institutiile sale, atributiile privind securitatea tarii si siguranta cetatenilor sai. Cadrul propus de Ghid se concentreaza asupra a doua din conceptele promovate de Strategia Nationala de Aparare, care stau la baza intelegerii si implementarii acesteia: securitatea nationala extinsa si cultura de securitate", se scrie in comunicat.

Ghidul promoveaza ideea ca asigurarea securitatii este un drum cu dublu sens: de la stat la cetatean si de la cetatean la stat, sustine Cotroceniul.

"Din aceasta perspectiva, documentul se doreste a fi o prima etapa in dezvoltarea acestei culturi de securitate, avansand ideea construirii unui parteneriat civic in vederea stabilirii unor standarde inalte de securitate colectiva si individuala - obiectiv asumat prin Strategia Nationala de Aparare", se mai spune in comunicat.