Transportatorii rutieri vor protesta, joi, in fata Guvernului Romaniei, intre orele 9.30 - 15.00, la actiunea de protest urmand sa fie mobilizate aproximativ 7.000 de autobuze, autocare si taxiuri care apartin patronatelor cu activitate in domeniul transportului public de persoane dar si autocamioane din domeniul transporturilor de marfa, scrie Agerpres.

Primaria Capitalei a aprobat acest protest cu conditia ca numarul autovehiculelor sa fie redus de la 10.000 cat intentionau sa mobilizeze transportatorii, la doar 6.000 - 7.000, iar traficul sa nu fie blocat. Protestul este organizat de Confederatia Operatorilor si Transportatorilor Autorizati din Romania (COTAR), impreuna cu Federatia Operatorilor Romani de Transport (FORT), Asociatia Patronala a Transportatorilor Europa 2002 (APTE 2002), Asociatia Romana pentru Transporturi Rutiere Internationale (ARTRI), Asociatia Nationala a Transportatorilor si Taximetristilor Independenti (ANTTI) si Asociatia Operatorilor de Transport (APULUM).

Prezentam scuzele noastre bucurestenilor, pentru actiunea de protest care va afecta circulatia in zona centrala a orasului, insa aceasta este singura cale prin care autoritatile pot fi determinate sa inteleaga faptul ca institutiile trebuie sa fie in slujba cetatenilor si nu invers. Masurile luate in ultimul timp afecteaza atat transportatorii, cat si cetatenii posesori de autovehicule, care vor plati RCA de circa 1.000 de euro anual, mult peste puterea financiara a romanilor. De asemenea, cresterile de taxe din transporturi vor afecta toate celelalte industrii si comertul, prin cresterea preturilor, astfel incat va produce o scadere a puterii de cumparare, ce-i va afecta pe toti romanii", a declarat Vasile Stefanescu, presedinte al COTAR.

Totodata, reprezentantii transportatorilor roaga posesorii de vehicule care parcheaza de regula in Piata Victoriei sa inteleaga necesitatea acestei actiuni de protest si sa lase libere, pentru data de 17 decembrie, parcarile din aceasta zona.

"Speram ca toti locuitorii Capitalei vor solidariza cu aceasta actiune organizata in interesul general al persoanelor fizice si juridice, pentru reducerea valorilor RCA si eliminarea supraaccizei din preturile carburantilor, incepand cu data de 1 ianuarie 2016", se mai precizeaza in comunicat.

Transportatorii solicita interventia autoritatii pentru un cost al primei RCA suportabil de catre transportatori, in conditiile in care tariful RCA a ajuns sa creasca cu peste 300% in ultimele sase luni pentru activitatea de transport persoane si transport marfa, inclusiv taxi, precum si eliminarea supraacizei, incepand cu data de 1 ianuarie 2016.

De asemenea, transportatorii cer 'interventia Guvernului Romaniei pentru modificarea actelor normative (decizii ORDA) prin care operatorii de transport sunt obligati sa plateasca sume enorme pentru drepturile de autor, desi obiectul lor de activitate il constituie transportul de persoane, si nu difuzarea operelor muzicale sau a muzicii ambientale in autobuze, taxiuri". 'Solicitam sprijin pentru modificarea legii 8/1996 privind dreptul de autor si drepturile conexe, astfel incat operatorii de transport sa fie exonerati de obligatia de a plati lunar drepturile de autor numai pentru simplul fapt ca autovehiculul este dotat cu un aparat de radio.

Sa se procedeze ca in Uniunea Europeana, sa fie platita o singura taxa la inmatricularea autovehiculului care va fi folosit la activitatea de transport persoane', se mentioneaza in comunicat. Totodata, transportatorii solicita urgentarea parcursului legislativ din partea Ministerului Transporturilor pentru proiectele actelor normative discutate si aprobate in Comisiile de dialog social (modificarea HG 69.), documente care ar trebui inaintate la Guvern sau la Monitorul Oficial pentru publicare.