Guvernul a actualizat, in sedinta de miercuri, standardele minime de cost pentru serviciile sociale organizate si administrate de catre furnizorii publici de servicii sociale. Vezi in text standardele minime de cost.

Pentru serviciile destinate copiilor plasati la asistenti maternali, standardul minim de cost, pe an, este de 21.456 de lei pentru copii aflati la asistenti maternali cu un copil in plasament, 12.025 de lei pentru copii aflati la asistenti maternali cu doi copii in plasament si de 8.075 de lei pe an, pentru copii aflati la asistenti maternali cu trei copii in plasament.

Pentru copiii cu dizabilitati plasati la asistenti maternali, standardul minim de cost pentru serviciile sociale se ridica la 25.486 de lei/an pentru un copil aflat in plasament si de 16.056 de lei/an daca e vorba de doi sau mai multi copii in plasament.

Serviciile de tip rezidential destinate copiilor au standarde de cost care se incadreaza intre 28.847 de lei/an pentru copiii aflati in centre plasament, 25.955 lei/an pentru copiii din casele de tip familial si 24.602 lei/an pentru copiii plasati in apartamente.

Standardul minim de cost, pentru copiii cu dizabilitati, este de 39.078 lei/an pentru copiii din centre de plasament, 33.955/an pentru cei din case de tip familial si 28.332/an pentru copiii plasati in apartamente.

Pentru copiii plasati in centre de primire in regim de urgenta, in adaposturi de noapte pentru copiii strazii, pentru copilul care savarseste fapte penale si nu raspunde penal, etc., standardul minim de cost/an este de 40.173 de lei pentru fiecare beneficiar.

In ceea ce priveste centrele maternale, standardele de cost sunt de 45.931 de lei/an pentru copil in cazul unei mame cu un copil, 41.155 de lei pentru un copil in cazul mamei cu doi copii si de 39.561 de lei pentru un copil in cazul mamei cu trei copii.

Pentru copiii beneficiari ai serviciilor centrelor de zi, standardul minim de cost/an este de 11.283 de lei, pentru centrele de recuperare - 14.313 lei/an, iar pentru copiii beneficiari ai serviciilor centrelor de consiliere si altor servicii de ingrijire de zi - 2.600 de lei/an.

Hotararea de guvern stabileste pentru persoanele adulte cu dizabilitati, de exemplu, ca standardul minim de cost/an este de 33.827 de lei pentru fiecare beneficiar, pentru centrele de ingrijire si asistenta, de 35.920 de lei in cazul centrelor de recuperare si reabilitare, 37.870 de lei - centrele de recuperare si reabilitare neuropsihiatrica si 27.281 de lei in cazul centrelor de integrare prin terapie ocupationala.

Alt standard minim prevazut in actul normativ se refera la serviciile sociale rezidentiale destinate persoanelor varstnice, care se ridica la 23.784 de lei/an pentru fiecare beneficiar aflat in caminele pentru persoanele varstnice.

De asemenea, hotararea de Guvern se refera si la serviciile sociale destinate prevenirii si combaterii violentei in familie, stabilind ca standard minim de cost 16.570 lei/an pentru un beneficiar aflat intr-un centru de primire in regim de urgenta (adapost) sau intr-un centru de recuperare pentru victimele violentei in familie.

Totodata, actul normativ indexeaza de la 600 de lei la 782 de lei nivelul venitului lunar, pe membru de familie, de la care sustinatorii legali ai persoanelor varstnice din centre rezidentiale au obligatia sa plateasca diferenta pana la concurenta valorii integrale a contributiei lunare de intretinere.