Programul privind incurajarea consumului de fructe in scoli, finantat din fonduri europene si nationale, va fi aplicat in continuare, potrivit unei Hotarari adoptate miercuri de Guvern. Fondurile UE alocate Romaniei pentru acest an scolar sunt de 6.869.985 euro, iar rata de cofinantare este de 89%.

Hotararea de Guvern aprobata stabileste tipul de fructe distribuite, perioada de distributie, limita valorii zilnice, bugetul alocat, precum si modalitatea de implementare efectiva si de gestionare la nivelul administratiei publice, in cadrul programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli in anul scolar 2015-2016.

Masurile adiacente distributiei de fructe sunt eligibile pentru sprijinul financiar al Uniunii Europene si trebuie sa se incadreze valoric in limita a 15% din alocarea finala a fiecarui stat membru. Astfel, bugetul total al programului este de aproximativ 66 milioane lei, din care 31,6 milioane lei provenite din fonduri UE si 34,4 milioane lei reprezinta co-finantare publica si cheltuieli, altele decat cele eligibile.

Limita valorii zilnice (pretul fara TVA al merelor) este de 0,37 lei/elev, ca si in anul 2014, iar perioada de distributie gratuita este de maximum 88 de zile.

Programul prin care elevii din clasele pregatitoare si I-VIII din unitatile de invatamant public si privat acreditat/autorizat primesc zilnic mere a fost instituit incepand cu anul scolar 2009-2010. In cursul acestui an scolar vor beneficia aproximativ 1.750.000 de elevi, conform datelor comunicate de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice.

Hotararea de Guvern a fost elaborata in baza prevederilor OUG nr. 24/2010 privind implementarea programului de incurajare a consumului de fructe proaspete in scoli.