Un roman agresat in 2007 de trei politisti de la Sectia 22 din Bucuresti, unde a intrat sa faca o plangere contra taximetristului care il dusese pana acolo dupa ce refuzase sa ii dea restul, va fi despagubit de statul roman cu 7.500 de euro, conform unei decizii de marti a CEDO.

Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marti Romania pentru inca un cetatean batut de politie. Cazul Serban Marinescu vs. Romania a ajuns la CEDO in 2013, dupa ce in tara plangerea celui agresat de politie a fost pasata de patru ori intre parchet si tribunale, anunta Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH) intr-un comunicat.

La 2 iunie 2007, Serban Marinescu, nascut in 1979, a avut o altercatie cu un sofer de taxi care refuza sa-i dea restul pentru o cursa, seara tarziu, in fata casei. Ca sa-l intimideze, taximetristul a condus pana la Sectia 22 de Politie din Bucuresti, fara a-i permite sa coboare.

La sectie, unde Marinescu a vrut sa faca plangere impotriva taximetristului, a fost insultat si batut de trei politisti, potrivit plangerii sale. El a aratat ca acestia l-au lovit cu pumnul in fata, i-au dat suturi in coaste si l-au imobilizat cu catuse de o balustrada, se precizeaza in comunicatul CEDO.

Reprezentantul Guvernului Romaniei la CEDO a sustinuit ca Marinescu era baut si agresiv si ca avea deja o vanataie sub ochi cand a ajuns la Politie. Politistii l-au incatusat, insa nu l-au lovit, a mai spus acesta.

Certificatul medico-legal, emis in dimineata imediat urmatoare vizitei la Politie, confirma ca Marinescu a fost victima unei agresiuni care necesita sapte - opt zile de ingrijiri medicale, arata APADOR-CH.

Plangerea impotriva politistilor si a soferului de taxi a fost depusa pe 5 iunie 2007, la Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 6 Bucuresti. In raspunsul oficial al Politiei se arata ca Marinescu venise deja batut la sectie si pentru ca era recalcitrant a fost legat cu catuse de balustrada scarii, ca sa se calmeze.

Timp de aproape opt ani dosarul Marinescu a fost plimbat intre parchet si judecatorie.

Prima rezolutie de neincepere a urmarii penale fata de lucratorii de politie, pentru savarsirea infractiunii de purtare abuziva, iar fata de taximetrist, pentru lipsire de libertate, a fost data de Parchet in iulie 2009. Instanta a desfiintat solutia parchetului in noiembrie 2010 si a cerut din nou reluarea cercetarilor. Zece luni mai tarziu, parchetul a decis tot neinceperea urmaririi penale, fara sa mai faca alte cercetari. In 2012 instanta se pronunta din nou in favoarea victimei si trimite pentru a doua oara cauza la parchet. In iunie 2014 parchetul dispune clasarea cauzei intrucat faptele nu exista;

Reclamantul a contestat pentru a a treia oara solutia procurorului. In februarie 2015 instanta constata ca s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale pentru fapta de purtare abuziva si trimite cauza la parchet in vederea inceperii urmarii penale cu privire la fapta de lipsire de liberate. In iulie 2015 parchetul claseaza din nou cauza, pentru a patra oara, pentru fapta de lipsire de libertate. Marinescu a contestat din nou, iar instanta, la data de 2 decembrie 2015, pentru a patra oara trimite cauza la procuror pentru a pune in miscare actiunea penala si de a completa urmarirea penala.

Astfel, dupa opt ani de la incidentul din Sectia 22 de politie, dosarul este tot la parchet in curs de solutionare.

In acest timp niciunul dintre politisti nu si-a pierdut functia, nu a fost sanctionat. Pe tot parcursul procesului ei au avut reprezentare juridica gratuita din partea unuia dintre sindicatele politistilor, mai precizeaza APADOR-CH.

Marinescu s-a plans in octombrie 2013 Curtii Europene ca a fost victima unui tratament inuman si degradant din partea agentilor statului, ca nu a beneficiat de o ancheta efectiva si ca nu a beneficiat de un recurs efectiv.

CEDO a hotarat ca, in cazul lui Marinescu, a fost incalcat articolul 3 din Conventia europeana a drepturilor omului - interzicerea torturii si tratamentelor inumane sau degradante - cu privire la faptul ca nu a fost derulata o ancheta efectiva de autoritatile romane privind faptele reclamate.

Curtea a decis ca Marinescu sa fie despagubit cu suma de 7.500 de euro. Statul roman mai trebuie sa plateasca 4.000 de euro pentru cheltuielile de judecata.