Grupul pentru Dialog Social anunta ca ii acorda premiul pe anul 2015 profesorului Marian Popescu, presedintele Comisiei de etica a Universitatii Bucuresti. "Impreuna cu colegii sai din Comisia de etica, dl. profesor Marian Popescu a avut curajul ca, din 2012 pana in prezent, in pofida imenselor presiuni politice si administrative, sa stea vertical in fata imposturii intelectuale, demonstrand si facand publice plagiatele unor teze de doctorat realizate de inalti demnitari ai statului roman", informeaza Consiliul Director al GDS.

Marian PopescuFoto: Agerpres

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, Consiliul Director al GDS afirma ca "aceasta pozitionare curajoasa si corecta a Comisiei de etica in lupta anti-plagiat nu ar fi fost posibila fara sprijinul neconditionat acordat de rectorul Universitatii Bucuresti, dl. profesor Mircea Dumitru. Au fost astfel aparate principiile etice si valorile stiintifice ale mediului universitar romanesc, transformand ideea de autonomie universitara intr-o realitate concreta".

"Acordarea propriu-zisa a premiului se va face la inceputul anului 2016, la sediul GDS, in cadrul unei dezbateri publice privind insanatosirea mediului academic si recastigarea prestigiului universitar in Romania", anunta GDS.

Amintim ca Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a anuntat in cadrul unei conferinte de presa sustinuta alaturi de rectorul Mircea Dumitru ca teza de doctorat sustinuta de Victor Ponta este un plagiat.

Un alt caz asupra caruia Marian Popescu s-a pronuntat a fost cel al fostului premier interimar Gabriel Oprea. Si aici, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti a anuntat ca a constatat un plagiat, in teza de doctorat sustinuta de Oprea la Facultatea de Drept. In ambele cazuri, Ministerul Educatiei a preferat verdictele de neplagiat date de Consiliul National de Etica din subordinea sa, a carei componenta a fost modificata radical de fostul ministru Liviu Pop, inainte de aceste analize.

In cadrul unei conferinte sustinute la Universitatea din Bucuresti alaturi de rectorul Mircea Dumitru, cei doi au anuntat ca institutia de invatamant superior propune ca plagiatele demnitarilor sa nu mai fie analizate de Consiliul din subrdinea Ministerului Educatiei, ci de catre Comisiile de Etica ale universitatilor la care si-au obtinut titlul. Detalii aici