Peste 3.000 de ciobani, potrivit estimarilor Digi 24, s-au adunat, marti dimineata, in Parcul Izvor pentru a protesta impotriva legii care reduce numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii si interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic.

Foto:

Reamintim ca legea care diminueaza numarul de caini dateaza din 2006, dar abia in acest an au fost introduse in lege si amenzi pentru cei care nu respecta legea. Mai mult, tot intr-o modificare din acest an a legii vechi din 2006 se prevede ca ciobanii nu mai au dreptul sa scoata oile la pasunat intre 6 decembrie si 24 aprilie - o alta nemultumire a ciobanilor.

Câteva mii de ciobani au rupt cordonul de jandarmi

Posted by Matei M. Bărbulescu on Tuesday, December 15, 2015

VIDEO De ce protesteaza ciobanii

  • "Protestam impotriva legii vanatorii, ca ne opresc oile din pasunat si cainii sa nu-i mai slobozim la oi.  Nu cainii distrug vanatul, ci ei cu pustile. S-au inmultit pustile si se imputina cainii. Noi nu tinem caini sa umble prin gunoaie. Ii tinem la oi, ca avem nevoie de ei. Sa nu-i mai bage pe parlamentari in puscarie, sa-i trimita la noi la oi, condamnati la locul de munca. Sa-l trimit pe munte cu 3 caini si sa-i dau turma de oi sa o pazeasca si sa-mi dea inapoi toamna toate oile in primire", a declarat unul dintre ciobanii protestatari.

Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor a inceput cu 20 de minute intarziere, dupa ce o parte din reprezentantii protestatarilor au ramas sa discute cu presedintele Senatului Calin Popescu-Tariceanu.

La ora 13,00, este programata o reuniune a Comisiei de Agricultura.

Dupa ora 12.00, protestatariii au rupt cordonul de jandarmi si au intrat in curtea Parlamentului.

Protestatarii, care sunt imbracati cu sube de blana de oaie si au talangi, sustin ca parlamentarii nu au dreptul sa le spuna crescatorilor de animale de cati caini au nevoie, potrivit Agerpres. Ei sunt nemultumiti si de faptul ca le intarzie subventiile.

Asociatia crescatorilor si exportatorilor de bovine, ovine, porcine din Romania (ACEBOP) sprijina initiativa oierilor privind organizarea si participa la acest protest, anunta luni organizatia printr-un comunicat de presa.

Intrarea in vigoare a Legii 149/2015 care modifica Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic 407/2006 prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la proprietate, potrivit comunicatului citat.

ACEBOP solicita abrogarea Legii 149/2015 si sustine crescatorii de animale 'in dorinta lor de dreptate, fara compromisuri'.

Crescatorii de animale protesteaza impotriva prevederilor acestei legi, considerand ca aceasta incalca grav dreptul la proprietate pentru ca interzice infiintarea, intretinerea sau recoltarea culturilor agricole, fara asigurarea protectiei faunei de interes cinegetic si limiteaza numarul de caini pe care crescatorul de animale il poate detine.

Citeste si: