Consiliul Tineretului din Romania critica executivul pentru "pozitiile publice ale ministrului Elisabeta Lipa", care "tradeaza o nepasare completa a Guvernului Ciolos fata de problemele tinerilor." Tinerii sunt neumultumiti de alocarea bugetara acordata acestui domeniu si avertizeaza ca "Strategia nationala in domeniul politicii pentru tineret 2015-2020 risca sa ramana neaplicata". Potrivit Consiliului, programele pentru tineret au o finantare redusa drastic.

"O serie de alte decizii, printre care si inghetarea salariului minim sau limitarea cresterilor din educatie la salarii, nu si la problemele directe ale sutelor de mii de elevi, precum disponibilitatea manualelor sau decontarea integrala a navetei, au un impact major asupra tinerilor", sustine Consiliul Tineretului din Romania, intr-un comunicat remis HotNews.ro.

Organizatia precizeaza ca alocarile scazute pentru tineri vin "in contextul in care Romania are deja provocari demografice majore cauzate de natalitatea scazuta, emigrare si abandon scolar".

Strategia nationala in domeniul politicii pentru tineret 2015-2020 a fost adoptata de Guvern la inceputul anului 2015 si este structurata pe patru domenii fundamentale in care executivul isi asuma sa intervina si sa gaseasca solutii la provocarile existente: "Munca si antreprenoriat", "Cultura si educatie nonformala", "Sanatate, sport si recreere" si "Participare si voluntariat", se arata in comunicat.

"Pana in acest moment, actiunile Guvernului in ansamblul sau si ale Ministrului Elisabeta Lipa nu indica niciun fel de intentie de a asuma si asigura finantarea necesara aplicarii Strategiei, respectiv de a adopta Planurile de Actiune cu toate elementele acestora", sustin tinerii.

Potrivit acestora, "finantarea programelor pentru tineret, inclusiv a conferintelor, sesiunilor de formare, scolilor de vara, dezbaterilor si a altor proiecte implementate de organizatiile de tineret, deja aflata la un nivel foarte redus, scade drastic in anul 2016, fata de 2015! Astfel, de la o alocare de 6,6 milioane de lei in 2015, in 2016 vor fi alocate 2,7 milioane de lei pe linia 'programe pentru tineret', in scadere cu 60%".

Reprezentantii Consiliului Tineretului din Romania afirma ca si daca iau in considerare "cresterea bugetului la linia 'alte activitati sociale si culturale', de aproximativ 2 milioane de lei si presupunand ca aceasta crestere va compensa scaderea de la programe pentru tineret, tot ramane o scadere totala de peste 18%".

Consiliul Tineretului din Romania (CTR) ii solicita premierului Dacian Ciolos "sa intervina personal, de urgenta, pentru a redresa modul in care tinerii sunt abordati de catre cabinetul sau si sa tina cont de faptul ca importanta politicilor pentru tineret este consfintita inclusiv prin Constitutia Romaniei".

Mihai Dragos, presedintele CTR, a declarat ca "probabil ca modul in care programul de guvernare, bugetul Romaniei si chiar si declaratiile ministrului tineretului si sportului Elisabeta Lipa evita subiectul 'tineri' si 'politici pentru tineret' este modul cinic al Prim-ministrului Dacian Ciolos si al cabinetului sau de a le multumi zecilor de mii de tineri care au iesit in strada si sutelor de mii care au cerut o altfel de politica. Daca, totusi, ne inselam si guvernului ii pasa de tineri, asteptam o interventie urgenta a Prim-ministrului pentru a corecta derapajele guvernului sau, derapaje care se aduna cu mult prea multa rapiditate...".

Consiliul Tineretului din Romania este reprezentantul tinerilor si al organizatiilor de tineret la nivel national, fiind constituita din 18 structuri federative de nivel national si judetean si asociatii cu afiliere internationala. CTR face parte din Alianta pentru o Romanie Curata, iar Mihai Dragos, presedintele structurii, este membru desemnat in Consiliul Economic si Social, structura prevazuta in Constitutie ca organ consultativ al Guvernului si Parlamentului.

CTR este singura structura din Romania membru cu drepturi depline in Forumul European pentru Tineret (European Youth Forum) si Organizatia Mondiala a Tinerilor (World Assembly of Youth), structuri de reprezentare partenere ale Consiliului Uniunii Europene, Parlamentului European si Comisiei Europene, respectiv ale Organizatiei Natiunilor Unite, in dezvoltarea politicilor care vizeaza tinerii.