Comisiile de buget finante au aprobat, duminica, bugetul MAI, cu unanimitate de voturi, iar amendamentele adoptate de comisiile de specialitate, care prevedeau suplimentarea bugetului cu 55 de milioane de lei, au fost respinse, relateaza Mediafax.

Parlamentarii din Comisiile de buget au respins amendamente care vizau modernizarea spatiilor de detentie ale ministerului, precum si a posturilor de politie, suma suplimentara necesara fiind de 55 de milioane de lei.

Ministrul Afacerilor Interne, Petre Toba, a spus ca pentru ambele obiective exista fonduri alocate in buget si ca se poate face o analiza a proiectelor de investitii dupa primele sase luni ale anului urmator, apoi se poate face o cerere la Ministerul de Finante pentru suplimentarea fondurilor, daca este cazul.

Ministrul a fost intrebat de ce este prevazuta in buget o scadere cu aproape 10% a cheltuielilor de la capitolul ordine publica si siguranta nationala in acest context global, acesta explicand ca nu se mai plateste CAS, pensiile fiind alocate de la bugetul de stat. "Nu mai e obligativitatea platirii, erau 80.000 de lei pe luna, la nivelul ministerului", a spus Toba.

"Am incercat sa prioritizam toate fondurile care sunt acordate si, din 120 de obiective de investitii mari pe care le avem deschise in acest moment, am planificat si, pana la finele anului 2015 vom finaliza 25 din aceste investitii mari, iar pentru anul viitor avem prevazute si prioritizate inca 46 de investitii, astfel ca din cele 120 de proiecte de investitii mari vom finaliza pana la finele anului viitor doar 71", a explicat ministrul Petre Toba.

Bugetul Ministerului de Interne pentru anul 2016 va fi de 11,69 miliarde de lei, cu o crestere de aproximativ 16% fata de anul in curs.

  • Bugetul SGG a fost aprobat, dupa o disputa privind finantarea Manastirii Dealu Mare

Bugetul Secretariatului General al Guvernului a fost adoptat de Comisiile pentru buget, dupa o disputa generata de un amendament care prevedea suplimentarea cu 2 milioane de lei pentru Manastirea Dealu Mare, desi Guvernul a decis sa nu aloce bani pentru biserici in 2016.

Deputatul PNL Vasile Horga a depus un amendament care prevedea suplimentarea bugetului cu 2 milioane de lei pentru Manastirea Dealu Mare, unde este ingropat capul lui Mihai Viteazu, propunerea sa fiind adoptata de Comisiile reunite de buget-finante.

Aprobarea amendamentului a fost contestata ulterior de reprezentantii Ministerului Finantelor care au cerut sa fie indicata sursa de finantare. In urma unei pauze de consultari, deputatii si senatorii au revenit asuprea deciziei si au renuntat la amendament.

In schimb, au fost admise alte doua amendamente care au in vedere sprijinirea organizatiilor cetatenilor care apartin minoritatilor nationale, amendamente care nu modifica suma totala a bugetului SGG.

Anul viitor SGG va avea un buget de 832,8 milioane de lei, cu 18% mai mic fata de anul in curs. Cea mai mare diminuare se inregistreaza la proiecte din fonduri externe nerambursabile, determinata de faptul ca peste 90% din programe au avut termen de finalizare 2015. Pentru 2016 este prevazuta suma de 6 milioane pentru proiecte, urmand sa se aloce si sume suplimentare, potrivit secretarului general al Executivului, Sorin Chelmu.

Pe de alta parte, Secretariatul General al Guvernului, beneficiaza de o crestere de 22% a cheltuielilor de personal.

In 2016, Guvernul nu intentioneaza sa aloce niciun leu pentru construirea de biserici noi sau pentru modernizarea de biserici existente, conform proiectului de buget pe 2016. Masura vine dupa ce, in 2014 si 2015, Guvernul condus de Victor Ponta a alocat in total 325 milioane de lei (peste 72 de milioane de euro) pentru biserici.

Bugetul de stat nu a permis alocarea de fonduri pentru lacasurile de cult, mai ales in situatia de constrangere bugetara actuala, declara, miercuri seara, premierul Dacian Ciolos, apreciind ca este importanta implicarea credinciosilor si a autoritatilor locale in investitiile pentru biserici.

"Lacasurile de cult nu au alocare bugetara in bugetul de stat, pe de o parte pentru ca avem alocari pentru culte si cheltuielile cu salariile in urma deciziilor care au fost luate de Parlament au un impact si pe partea de culte, pe de alta parte faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacasuri de cult nu sunt importante, dar cred ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale", a afirmat premierul, intr-o conferinta de presa la Guvern.

El a aratat ca autoritatile locale pot decide cel mai bine in ce masura anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective.