Un numar de 36 de magistrati au fost condamnati definitv pentru coruptie, in perioada 2014 - 2015, iar peste 110 procurori si judecatori au fost sanctionati disciplinar, in ultimii cinci ani, potrivit Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Conform unui document publicat pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), in perioada 2010 - 2015, au fost aplicate 114 sanctiuni disciplinare procurorilor si judecatorilor, iar in perioada 2012-2015, cinci magistrati au incalcat normele Codului deontologic.

In anii 2014 - 2015, 36 de magistrati au fost condamnati definitiv pentru infractiuni de coruptie.

"Discutia despre valorile etice in interiorul profesiei, modul in care acestea sunt reflectate in comportamentele judecatorilor/procurorilor, educatia acestora in spiritul acestor valori etice, intelegerea si constientizarea valorilor, raportarea fiecarui judecator/procuror si a profesiei la valorile etice, cum trebuie ele analizate, toate acestea sunt o modalitate eficienta de prevenire a sanctiunilor. Dimpotriva, lipsa celor de mai sus in mod cert reprezinta anticamera sanctiunilor, incalcarilor Codului deontologic, lipsei de buna reputatie, pedepselor penale. De aceea, o scurta trecere in revista a sanctiunilor e utila din perspectiva amintita anterior", se mentioneaza in documentul citat.

Conform CSM, Sectiile pentru judecatori si procurori in materie disciplinara au fost confruntate cu o intensa activitate in ultimii cinci ani.

Astfel, daca in anul 2010, pe rolul Sectiei de judecatori in materie disciplinara au fost intregistrate 16 dosare, fiind pronuntate noua hotarari prin care au fost aplicate sanctiuni judecatorilor, in anul 2015, pana in luna noiembrie, pe rolul sectiei au fost inregistrate 41 de dosare.

"Anul 2015 a adus cele mai multe sanctiuni disciplinare impotriva judecatorilor: actiunile disciplinareau fost exercitate in principal de Inspectia Judiciara impotriva judecatorilor si au fost pronuntate 25 hotarari prin care judecatorii au fost sanctionati pentru savarsirea unor abateri disciplinare. Statistic, s-a constatat ca majoritatea judecatorilor sanctionati desciplinar detin functii de executie. Acestia provin de la instante cu volum mare de activitate, in special judecatorii si tribunale", conform documentului publicat pe site-ul CSM.

Potrivit sursei citatate, condamnarile penale pentru infractiuni de coruptie sunt cele mai grave situatii in care au fost implicati judecatori si procurori.

In anul 2014 au fost condamnati definitiv un numar de 20 de magistrati, dintre care sapte judecatori si 13 procurori.

In primele opt luni din 2015 instantele de judecata au pronuntat hotarari de condamnare definitive fata de 16 magistrati, dintre care cinci judecatori si 11 procurori.