Vicepremierul Republicii Moldova, Natalia Gherman, ministru al afacerilor externe si integrarii europene, a declarat, vineri, ca sanctiunile comerciale pe care Rusia le-a impus tarii sale nu au nimic de a face cu comertul si reprezinta o abordare contraproductiva a Moscovei in relatia cu Chisinaul, avand in vedere ca, in opinia sa, Republica Moldova nu a facut nimic sa provoace aceste sanctiuni, informeaza Agerpres.

"In ceea ce priveste tara mea, noi consideram ca sanctiunile comerciale introduse de Rusia in momentul in care Moldova a semnat Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana nu au avut nimic de a face cu comertul. A fost o abordare foarte contraproductiva si, credeti-ma, Moldova nu a facut nimic sa provoace sanctiuni economice si comerciale din partea Federatiei Ruse. Suntem inca deschisi sa cooperam in conditii de comert liber cu absolut toti partenerii dispusi sa dezvolte relatii de economice si de comert libere cu Republica Moldova", a declarat Gherman, la Bucuresti, la reuniunea Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).

Oficialul moldovean a precizat ca, datorita acordului de liber schimb cu UE, tara sa beneficiaza acum de "o piata imensa" de 500 milioane de consumatori, iar Uniunea a devenit principalul partener comercial, 62% din comertul exterior al Republicii Moldova fiind cu statele comunitare.