Regiunea transnistreana se confrunta cu o criza economica fara precedent. Pentru anul curent, PIB-ul regiunii ar putea sa se contracte cu circa 10-12%, din cauza conjuncturii nefavorabile din autoproclamata republica si de pe pietele externe - instabilitatea in Ucraina, recesiunea economica in Rusia si scaderea cererii in UE se arata intr-un studiu publicat de Centrul Analitic Expert-Grup, prezentat deAgora.md.

HotNews.roFoto: Hotnews

Criza economica a declansat si alte doua crize - sociala si bugetara.

Criza sociala se manifesta printr-o scadere a veniturilor populatiei (remiteri, salarii venituri din activitatea de intreprinzator, transferuri sociale si pensii) - cu circa 30%, care a dus inevitabil si la o scadere drastica a consumului cu circa 21-22%.

La randul sau, criza bugetara s-a caracterizat printr-o crestere de aproape 4,5 ori a restantelor salariale, atat in sectorul public, cat si in cel privat. In consecinta, autoritatile vor fi nevoite sa continue masurile de austeritate.

Situatia este agravata si de existenta unui sistem fiscal ineficient in regiune - caracterizat prin lipsa TVA si pe focusare excesiva pe impozitarea directa a firmelor, dar si de acutizarea crizei demografice, in conditiile in care numarul de pensionari depaseste numarul persoanelor ocupate.

Pentru urmatorii 2-3 ani, in regiunea transnistreana se contureaza inevitabil cel putin trei riscuri economice majore: riscul diminuarii si mai rapide a exporturilor, cel al reducerii si mai drastice a consumului si riscul aparitiei hiperinflatiei, alimentat de faptul ca autoritatile din regiune acopera deficitul bugetar din contul cresterii masei monetare, mai scrieagora.md.