Printul Paul a fost externat, joi, din Spitalul Judetean Ploiesti, unde fusese internat cu o zi in urma, dupa ce i s-a facut rau in drum spre DNA Brasov, la iesirea din spital el spunand ca "nu a furat niciodata" si ca el si familia sa au fost inconjurati de oameni care au incercat sa fure de la ei, scrie Mediafax.

Printul Paul a parasit, joi dupa-amiaza, in jurul orei 16.15, Sectia de Cardiologie a Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, unde fusese internat miercuri dimineata, dupa ce i s-a facut rau in timp ce se indrepta spre sediul DNA Brasov, unde fusese citat pentru a da declaratii intr-un dosar privind retrocedarea ilegala a unor terenuri.

La iesirea din spital, printul Paul le-a spus jurnalistilor ca nu a furat niciodata si ca familia sa a fost inconjurata de multi oameni care au incercat sa fure de la ei.

"A fost un soc, dar sper ca printesa a explicat, am fost inconjurat de multi oameni care au incercat sa ne fure si ne-au pus intr-o stare de nervi. Eu nu am furat niciodata. De ce trebuie sa fur proprietatea mea?", a spus printul Paul.

El a parasit Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti insotit de sotia sa si de fiul sau.

Anterior externarii, sotia printului Paul, printesa Lia, afirmase ca, dupa ce va parasi spitalul, printul Paul va merge acasa, la Bucuresti, unde va consulta un medic apropiat al familiei, iar vineri va merge la DNA Brasov, pentru a sta de vorba cu procurorii.

In discutiile cu ziaristii, Lia a afirmat ca printre cei denuntati la DNA se numara Remus Truica. Ea a refuzat sa comenteze retinerile facute in dosarul privind retrocedarile presupus ilegal, dosar in care apare si numele sotului sau.

Omul de afaceri Remus Truica, directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei, Dan Andronic, avocatul Robert Rosu, fostul consilier al lui Calin Popescu Tariceanu, Marius Marcovici, si omul de afaceri Claudiu Mateescu au fost retinuti, in noaptea de miercuri spre joi, in dosarul retrocedarilor ilegale de terenuri din Ilfov, iar joi dupa-amiaza au fost prezentati Curtii de Apel Brasov, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Brasov au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore a omului de afaceri Remus Truica pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, spalare a banilor, complicitate la abuz in serviciu si dare de mita, a lui Dan Catalin Andronic, jurnalist si consultant politic, pentru constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii, si complicitate la trafic de influenta, a lui Robert Mihaita Rosu, avocat partener in cadrul unei case de avocatura, pentru constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta, complicitate la spalarea banilor si complicitate la abuz in serviciu, a lui Marius Andrei Marcovici, administrator al unei societati comerciale si consilier, pentru constituirea unui grup infractional organizat, complicitate la trafic de influenta si spalarea banilor, dar si a lui Claudiu Lucian Mateescu, pentru constituirea unui grup infractional organizat, in forma aderarii, si complicitate la trafic de influenta.

Potrivit anchetatorilor, incepand cu luna noiembrie 2006, Remus Truica, Robert Mihaita Rosu si alte persoane au constituit un grup infractional care a avut ca scop dobandirea intregii averi revendicate nelegal de o persoana interesata, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autoritatilor/institutiilor detinatoare a acestor proprietati, instigarea si complicitatea la savarsirea, de catre aceste persoane, a infractiunii de abuz in serviciu, prin punerea la dispozitie si semnarea inscrisurilor necesare si traficarea influentei reale asupra functionarilor publici.

La acest grup infractional au aderat, in anul 2007, Dan Andronic si Marius Marcovici, iar in 2011 si Claudiu Mateescu.

Potrivit anchetatorilor, rolul lui Remus Truica in cadrul grupului a fost ¬esential, in sensul ca persoana, reputatia si sustinerile acestuia au fost determinante in convingerea persoanei interesate pentru cumpararea influentei, Truica cerand in schimbul traficului de influenta intre 50-80% din fiecare bun obtinut, iar prejudiciul in acest caz ajungand la aproape 136 de milioane euro.

MIercuri, procurorii DNA Brasov au facut perchezitii la casa omului de afaceri Remus Truica, de unde au fost ridicate mai multe documente, dar si la locuinta si la o casa de vacanta a lui Dan Andronic, asociatul majoritar al societatii Editura Evenimentul si Capital, care editeaza publicatiile Evenimentul Zilei si Capital, si directorul general al cotidianului Evenimentul Zilei.

Ancheta penala a DNA Brasov vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie care ar fi fost comise in perioada 2006 - 2015. In aceasta cauza, procurorii au facut noua perchezitii in Bucuresti si judetul Ilfov, la sediile unor societati comerciale si la locuintele mai multor persoane.

In acest dosar privind retrocedari ilegale de terenuri au fost citati sa se prezinte, miercuri, la DNA Brasov, pentru a da declaratii, si printul Paul si sotia sa, printesa Lia, insa in drum spre Brasov printului i s-a facut rau si a fost internat la Spitalul Judetean de Urgenta din Ploiesti.

Numele printului Paul a fost mentionat si in dosarul in care sunt acuzati Viorel Hrebenciuc, Andrei Hrebenciuc, Ioan Adam, Paltin Sturdza si Dan Bengescu, pentru retrocedare ilegala de paduri.

Dan Bengescu ii spunea lui Andrei Hrebenciuc ca printul Paul are "o jena financiara foarte puternica", intr-o discutie telefonica interceptata de catre procurori. Imediat dupa aceasta discutie, Andrei Hrebenciuc l-a sunat pe Viorel Hrebenciuc, solicitandu-i sa-l ajute financiar pe Printul Paul, aratau procurorii DNA.

Intr-un alt document al anchetatorilor se arata ca Viorel Hrebenciuc si alti inculpati din dosarul retrocedarilor, acceptand promisiunea unor foloase materiale, le-au promis printului Paul si printesei Lia ca vor interveni pe langa autoritati pentru ca acestia sa obtina mai multe terenuri si cladiri.

Printul Paul si printesa Lia au fost audiati, in 15 octombrie 2014, la DNA Brasov, nefiind pusi sub urmarire.

Anchetatorii mai aratau ca, incepand din 2013, folosindu-se de influenta politica a lui Viorel Hrebenciuc, atunci deputat PSD, Dan Bengescu, Sorin Iacob si Ioan Adam au actionat in mod coordonat pentru a facilita dobandirea in mod injust de proprietati imobiliare (prin reconstituirea dreptului de proprietate sau prin retrocedari de imobile) de catre diferite persoane, printre care Paltin Gheorghe Sturdza si Paul Lambrino.