Consiliul Suprem de Aparare a Tarii a aprobat in sedinta de joi Strategia de Informatii 2015 - 2019 a Serviciului Roman de Informatii si a stabilit care sunt urmatoarel etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea si combaterea terorismulu, se arata intr-un comunicat de presa transmis de Presedintie.

Klaus Iohannis, prezidand sedinta CSATFoto: Presidency.ro

Sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de joi, prima la care a luat parte premierul dacian Ciolos, s-a incheiat dupa circa doua si jumatate.

Strategia de Informatii 2015 - 2019 a Serviciului Roman de Informatii este un document care stabileste misiunile si directiile de actiune ale Serviciului, asigurand implementarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, in acord cu evolutiile mediului de securitate.

In ceea ce priveste actualizarea cadrului legal privind prevenirea si combaterea terorismului aceasta urmareste sa permita adaptarea capabilitatilor nationale la noile tipuri si niveluri de amenintare terorista, precum si racordarea la reglementarile europene si internationale in materie.

  • Comunicatul de presa transmis de Administratia Prezidentiala privind sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii de joi

Joi, 10 decembrie a.c., a avut loc, la Palatul Cotroceni, sedinta Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, condusa de catre Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis.

Temele incluse pe agenda si analizate de catre membrii Consiliului au vizat atat proiecte prevazute in ¬Programul de activitate al Consiliului¬ pe anul in curs, cat si unele problematici de actualitate, in concordanta cu dinamica si realitatile interne si internationale.

O parte dintre deciziile Consiliului au urmarit consolidarea prevederilor Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, document de orientare strategica in baza caruia Consiliul Suprem de Aparare a Tarii asigura organizarea si coordonarea unitara a activitatilor care privesc apararea tarii si securitatea nationala, participarea la mentinerea securitatii internationale si la apararea colectiva, in conformitate cu prevederile Constitutiei Romaniei.

O prima tema dezbatuta de catre Consiliu a reprezentat-o analiza si aprobarea Ghidului Strategiei Nationale de Aparare a Tarii pentru perioada 2015 - 2019. Acest ghid are ca scop principal furnizarea de informatii usor de inteles atat institutiilor, celor familiarizati cu domeniul apararii si securitatii nationale, cat mai ales celor mai putin avizati. Aceste informatii vizeaza Strategia Nationala de Aparare a Tarii, respectiv modul in care statul se angajeaza sa asigure apararea si securitatea tarii si a cetatenilor sai.

Ghidul cuprinde un glosar de termeni destinat stabilirii unui limbaj comun si facil tuturor celor interesati; procedeaza la explicitarea unor concepte si termeni - precum securitatea nationala extinsa sau cultura de securitate, pentru evitarea confuziilor in perceptia acestora; prezinta arhitectura actuala a sistemului national de securitate pentru indeplinirea obiectivelor strategice nationale promovate de Strategia Nationala de Aparare a Tarii; propune unele repere menite sa faciliteze actualizarea cadrului legislativ in domeniul securitatii nationale, consolidarea coordonarii unitare a acestui sector de activitate si atribuirea unui caracter flexibil care sa permita adaptarea la fluctuatiile mediului de securitate.

O alta tema de pe agenda sedintei a reprezentat-o aprobarea Planului National de Prioritati Informative, document care releva principalele categorii de riscuri, amenintari si vulnerabilitati la adresa securitatii nationale pentru anul 2016.

Membrii Consiliului au aprobat, totodata, fortele armate ale Romaniei care pot fi puse la dispozitie pentru participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2016.

Anul viitor, fortele armate ale Romaniei vor continua participarea la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman sub conducerea NATO, UE, OSCE si ONU, realizand doua misiuni esentiale: apararea Romaniei si a aliatilor sai si promovarea stabilitatii regionale si globale.

Efortul principal va fi reprezentat de participarea cu forte si mijloace la misiunea NATO din Afganistan - Resolute Support Mission (RSM), concomitent cu mentinerea participarii la operatiile NATO KFOR si UE ALTHEA din teatrul de operatii din Balcani.

Fortele puse la dispozitie, in anul 2016, de catre Ministerul Apararii Nationale, pentru a indeplini misiuni in afara teritoriului national, numara 1181 militari, cu 158 de militari mai mult decat anul acesta. Dintre acestia, 943 de militari pot fi desfasurati in teatrele de operatii, precum si in cadrul misiunilor individuale de observare si monitorizare, iar alti 238 de militari se vor afla in tara, cu posibilitatea de a fi dislocati la ordin.

La randul sau, Ministerul Afacerilor Interne va pune la dispozitie pentru misiunile Uniunii Europene, OSCE, NATO si ONU, in anul 2016, un numar de 1530 de jandarmi si politisti, din care 1054 vor participa la misiuni si 476 vor putea fi dislocati la ordin. Comparativ cu anul 2015, numarul acestora este mai mic cu 91 de jandarmi si politisti.

Un alt punct de pe ordinea de zi l-a constituit analiza si aprobarea masurilor adoptate de Romania pentru punerea in aplicare a regimurilor de sanctiuni instituite pe plan international in perioada octombrie 2014 - septembrie 2015. Consiliul a constatat ca institutiile cu responsabilitati in domeniu au pus in aplicare, in perioada de referinta, sanctiunile stabilite prin efectul legii-cadru si al reglementarilor sectoriale.

Tot in sedinta de astazi, Consiliul a aprobat Strategia de Informatii 2015 - 2019 a Serviciului Roman de Informatii, document care stabileste misiunile si directiile de actiune ale Serviciului, asigurand implementarea Strategiei Nationale de Aparare a Tarii, in acord cu evolutiile mediului de securitate.

In acelasi context, membrii Consiliului au stabilit urmatoarele etape de actualizare a cadrului legal privind prevenirea si combaterea terorismului pentru a permite adaptarea capabilitatilor nationale la noile tipuri si niveluri de amenintare terorista, precum si racordarea la reglementarile europene si internationale in materie.

Tot in sedinta de astazi, Consiliul a analizat propunerile de buget pentru anul 2016 ale institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale, acestea fiind avizate.

In finalul sedintei, membrii Consiliului au aprobat Programul de activitate al CSAT pentru anul 2016, document necesar realizarii obiectivului constitutional al Consiliului, de organizare si coordonare unitara a activitatilor care privesc securitatea nationala.

La sedinta au mai participat: Prim-ministrul al Guvernului Romaniei, domnul Dacian Ciolos; Viceprim-ministru, Ministrul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri, domnul Costin Grigore Borc; Ministrul Apararii Nationale, domnul Mihnea Ioan Motoc; Ministrul Afacerilor Interne, domnul Petre Toba; Ministrul Afacerilor Externe, domnul Lazar Comanescu; Ministrul Justitiei, doamna Raluca Alexandra Pruna; Ministrul Finantelor Publice, doamna Anca Dana Dragu; Directorul Serviciului Roman de Informatii, domnul Eduard Hellvig; Directorul Serviciului de Informatii Externe, domnul Mihai Razvan Ungureanu; Seful Statului Major General, domnul general Nicolae-Ionel Ciuca; Consilierul Prezidential pentru securitate nationala, domnul Ion Oprisor, si secretarul CSAT, domnul Mihai Somordolea. Au mai participat, ca invitati: Directorul Serviciului de Telecomunicatii Speciale, domnul Marcel Opris si Directorul Serviciului de Protectie si Paza, domnul Lucian Pahontu.

Departamentul Comunicare Publica

10 Decembrie 2015