Anchetatorilor romani le revine sarcina sa stabileasca daca atentatul cu bomba dejucat de Ziua Nationala a Romaniei a reprezentat o "amenintare reala" sau a fost un "caz inventat piesa cu piesa", a declarat miercuri presedintele Comisiei pentru Securitate Nationala din cadrul Parlamentului ungar, potrivit Mediafax.

Zsolt Molnar se referea la cazul lui Beke Istvan Attila care, potrivit autoritatilor romane, voia sa realizeze un dispozitiv exploziv care sa poata fi acesat de la distanta si sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare de 1 decembrie, apoi sa se spuna ca localitatea "a fost atacata de teroristi".

Beke Istvan este acuzat de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.

Comisia stie putine lucruri despre acest caz, a precizat Molnar, citat de MTI.

Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism l-au prins pe Beke Istvan Attila, membru al formatiunii extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria (HVIM), in urma unor perchezitii, iar acesta a fost pus sub acuzare pentru ca ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care sa-l detoneze in public la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc. Curtea de Apel Bucuresti a admis propunerea procurorilor si a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Beke Istvan.

Pe teritoriul Romaniei activeaza HVIM Transilvania, entitate care, prin structura ideologica si modelul actional respecta tiparul miscarii ungare, presedinte fiind din anul 2014 Szocs Zoltan. In prezent, HVIM activeaza in Romania pe raza judetelor Cluj, Covasna, Harghita si Mures.