Beke Istvan ramane incarcerat, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie i-a respins contestatia la decizia de arestare preventiva pentru 30 de zile, in dosarul in care este acuzat ca ar fi planuit sa confectioneze si sa detoneze un dispozitiv exploziv la Targu Secuiesc de 1 Decembrie, informeaza Mediafax.

Decizia luata miercuri de magistratii instantei supreme este definitiva, astfel ca Beke Istvan, ramane pentru 30 de zile in Arestul Politiei Capitalei.

Cetateanul roman de etnie maghiara Beke Istvan Attila, in varsta de 40 de ani, a fost arestat preventiv in 1 decembrie, de Curtea de Apel Bucuresti, la cererea procurorilor DIICOT, care il acuza de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si nerespectarea regimului materiilor explozive.

Judecatorul de drepturi si libertati de la Curtea de Apel Bucuresti (CAB) care a decis arestarea lui Beke Istvan isi motiveaza decizia din 1 decembrie prin aceea ca "infractiunile de natura celor pentru care exista probe in speta afecteaza viata pasnica si siguranta cetatenilor, creand un puternic impact psihologic asupra acestora, mai ales in actualul context european, marcat nu de mult timp de tragicele atentate teroriste de la Paris, Franta".

Magistratul mai noteaza ca gradul de pericol social deosebit de ridicat al infractiunilor pentru care este cercetat inculpatul rezulta nu numai din limitele de pedeapsa stabilite de legiuitor (10 - 20 de ani inchisoare, reduse la jumatate ca urmare a retinerii tentativei).

"Urmeaza a se avea in vedere gravitatea deosebita a faptelor pentru care este cercetat inculpatul, prin prisma modului si circumstantelor de savarsire a pretinselor infractiuni, procurandu-se mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat ce urma sa fie detonat in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie pentru a se crea o stare de panica in randul populatiei, urmarindu-se realizarea obiectivelor revizionist-separatiste pe care structura nationalist-extremista Miscarea de Tineret 64 de Comitate HVIM Ungaria le promoveaza in Transilvania, in scopul realizarii dezideratului de ingreunare/impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat intr-o anumita zona a Romaniei, precum si complexitatea planului infractional, urmarea produsa si contributia mai multor persoane la savarsirea faptelor de natura a inlesni atingerea scopului activitatii infractionale", se mai arata in documentul citat.

Curtea mai arata ca, raportat la varsta lui Beke si gradul de instructie, acesta "ar fi trebuit sa constientizeze urmarile unui comportament antisocial de o gravitate deosebita, prin adoptarea unei conduite corespunzatoare, de conformare si respect al normelor legale".

Procurorii DIICOT l-au retinut, pe 1 decembrie, la ora 4.00, pe Beke Istvan Attila, iar in aceeasi zi au solicitat instantei arestarea preventiva a acestuia. Potrivit anchetatorilor, Beke, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste "Miscarea de Tineret 64 de Comitate" din Ungaria, ar fi intentionat sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat, pe care urmarea sa il detoneze in public, la Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

Anchetatorii au gasit la perchezitiile facute in imobilul folosit de Beke Istvan Attila sute de materii explozive, dispozive electronice care permiteau actionarea de la distanta, doua dispozitive militare de vedere pe timp de noapte, dar si un poligon de tragere, potrivit unor surse judiciare.

Potrivit surselor citate, procurorii DIICOT au facut, in noaptea dinaintea zilei de 1 Decembrie, mai multe perchezitii care au inceput ca un control de verificare pe articole pirotehnice, pentru a preveni incidente ce s-ar fi putut produce la manifestarile organizate de Ziua Nationala a Romaniei.

Anchetatorii ii monitorizau insa din octombrie pe Beke Istvan Attila si pe alte persoane acuzate ca i-ar fi complici.

Procurorii au aratat, in referatul cu propunerea de arestare, ca in 10 octombrie, in judetul Covasna, a avut loc o intalnire a mai multor membri HVIM, la care s-a propus amplasarea si detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat pe timpul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie 2015 la Targu Secuiesc, cel care a facut propunerea spunand ca are o cutie de petarde acasa ce poate fi folosita in acest sens.

In timpul intalnirii s-ar fi convenit ca dispozitivul sa fie realizat de Beke Istvan, care se pricepe la electronica, iar apoi acesta sa il amplaseze intr-un cos de gunoi din centrul municipiului Targu Secuiesc, aproape de traseul de deplasare al paradei militare.

Beke Istvan a declarat in fata procurorilor DIICOT ca discutiile interceptate de SRI in care se planuia confectionarea unui dispozitiv exploziv improvizat si detonarea in public, la manifestarile de Ziua Nationala organizate la Targu Secuiesc, sunt "prostii" si ca nu intentiona sa faca asa ceva, potrivit referatului.

"Miscarea de Tineret 64 de Comitate" (Hatvannegy Varmegye Ifjusagi Mozgalom - HVIM) este o grupare ungara de extrema-dreapta care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei si pentru revizuirea Tratatului Trianon, din anul 1920. Titulatura organizatiei radicale se refera la Ungaria Mare, care avea 64 de districte.

Gruparea a respins, pe 1 decembrie, acuzatiile anchetatorilor romani conform carora Beke Istvan ar fi incercat sa detoneze o bomba la Targu Secuiesc, pe parcursul manifestarilor de Ziua Nationala a Romaniei.