Premierul Dacian Ciolos a declarat miercuri ca a simtit 'o tensiune foarte mare in societate' pe subiectul finantarii lacaselor de cult, potrivit Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

'In aceste zile, cand au fost discutii legate de finantarea sau nu a lacaselor de cult, dincolo de justificarea sau nu a bugetului public, am simtit o tensiune foarte mare in societate legata de aceste lucruri si cred ca impreuna trebuie sa vedem cum facem sa depasim aceste tensiuni si aceste conflicte din societate care nu fac bine nici de o parte, nici de alta. Nu cred ca in felul acesta putem sa ne clarificam lucrurile, sa ne limpezim principiile si valorile pe care vrem sa cheltuim inclusiv banul public si nu in felul acesta putem sa ajungem la o stare de incredere in noi si in ceea ce putem sa facem. I-am spus si parintelui patriarh ca eu raman deschis sa vad in ce fel putem colabora pe viitor cu toate cultele, pe de alta parte i-am inteles si pe cei care vor o cheltuire eficienta a banului public', a spus Ciolos, intr-o conferinta de presa la Palatul Victoria.

Premierul a adaugat ca lacasele de cult nu au alocari in bugetul de stat si ca este importanta implicarea enoriasilor si a autoritatilor locale in realizarea unor asemenea investitii.

"Avem alocari pentru culte si cheltuielile cu salariile in urma deciziilor care au fost luate de Parlament, au un impact si pe partea de culte. Pe de alta parte, faptul ca nu avem alocari bugetare nu inseamna ca investitiile care se fac in lacase de cult nu sunt importante, dar cred, pe de o parte, ca aici e importanta implicarea enoriasilor, a credinciosilor si a autoritatilor locale. Autoritatile locale pot sa decida cel mai bine in ce fel anumite investitii sunt prioritare sau nu pentru comunitatile respective. (...) Cel putin in momentul de fata, asa cum sta bugetul, nu ne-am putut permite aceste alocari. Am spus si in discutiile cu parintele patriarh si e deschisa aceasta idee si celorlalte culte, cred ca putem mobiliza implicarea si a cultelor in proiectele cu caracter social", a sustinut prim-ministrul.