Educatia va primi in 2016 un buget de aproximativ 3,6% din Produsul Intern Brut, in loc de minimum 6% cum prevede legea educatiei, atrag atentia tinerii din Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR). Intr-un comunicat remis HotNews.ro, studentii spun ca, desi in sume absolute bugetul educatiei ar fi mai mare decat in 2015 cu aproximativ 2,4 miliarde de lei, ca procent din PIB alocarea pentru domeniu scade. "Solicitam Guvernului Romaniei sa reanalizeze sumele alocate pentru domeniile educatie si tineret prin proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016", spun tinerii.

Analiza bugetului educatiei, facuta de studentiFoto: ANOSR

Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) se declara nemultumita de proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016 prezentat de Ministerul Finantelor Publice pentru dezbatere publica.

Studentii spun ca anul 2015 se incheie, conform reprezentantilor Ministerului Educatiei, cu un procent de 3,9% din PIB pentru educatie, ca urmare a tuturor rectificarilor bugetare. Spre comparatie, proiectul de buget pentru anul viitor prevede 3,6% din PIB pentru educatie.

"Foarte putine dintre solicitarile studentilor se regasesc in cifrele bugetului pentru anul 2016. Apreciem faptul ca, in conformitate cu informatiile primite de la reprezentantii MENCS, fondul de burse pentru studentii de la ciclurile de licenta si masterat va creste in anul 2016 cu 20%, aceasta fiind prima crestere din acest domeniu dupa anul 2009. Totusi, nici cu aceasta crestere nu se vor putea acorda burse intr-un numar si cuantum suficient pentru a acoperi nevoile tuturor studentilor, si, in special, a celor proveniti din categorii defavorizate", arata ANOSR.

Potrivit studentilor, o alta crestere prevazuta in bugetul anului 2016, "dar total insuficienta, este cresterea finantarii de baza cu 21,65% fata de 2015, conform reprezentantilor MENCS. Avand in vedere ca salariile cadrelor didactice se platesc din veniturile finantarii de baza, alocate doar pentru studentii scolarizati din venituri de la bugetul de stat, iar in anul 2015 aceste salarii s-au marit succesiv, cumuland o crestere totala de aproape 27%, conform Consiliului National al Rectorilor, este evident ca plusul finantarii de baza adus de bugetul pentru anul 2016 nu poate acoperi nici macar aceste cresteri in totalitate, astfel ca fondurile pentru cresterea calitatii actului educational vor lipsi din nou cu desavarsire".

"Desi capitole bugetare deosebit de importante, subventiile pentru camine-cantine si pentru transport nu vor creste in anul 2016, studentii fiind nevoiti in continuare sa locuiasca in conditii improprii de cazare, sa nu beneficieze de suficiente astfel de locuri sau sa nu beneficieze de transport in comun gratuit. Astfel, sistemul educational romanesc va continua sa ramana unul inechitabil, unde studentii proveniti din categorii defavorizate vor intampina mari greutati, si foarte departe de sistemele educationale ale tarilor din Uniunea Europeana", se arata in comunicat.

Tinerii precizeaza ca "de o usoara crestere va beneficia in anul 2016 si bugetul cercetarii (de la 0,34 la 0,36% din PIB), dar fara a se atinge tinta bugetara stabilita prin Strategia Nationala pentru Cercetare-Dezvoltare-Inovare 2014-2020, de 0,57% din PIB in 2016".

"Un alt aspect foarte ingrijorator este bugetul alocat domeniului tineret, ce se afla in scadere cu aproximativ 60% fata de anul 2015, conform Consiliului Tineretului din Romania. Desi exista o Strategie Nationala pentru Tineret 2015-2020 adoptata de Guvernul Romaniei la inceputul anului 2015, aceasta inca nu are planuri de actiune pentru a fi operationalizata si nici buget specific, iar scaderea sumelor alocate pentru acest domeniu arata lipsa totala de preocupare a guvernului pentru populatia tanara a Romaniei ce are nevoie de politici coerente si implementate corespunzator", spun tinerii.

Reprezentantii ANOSR atrag atentia ca "desi declarativ premierul sustine ca educatia este domeniu prioritar pentru bugetul anului 2016, acest lucru nu se reflecta si in realitatea bugetara, cresterile inregistrate fiind insuficiente si rezolvand mult prea putine probleme ale sistemului".

"Solicitam Guvernului Romaniei sa reanalizeze sumele alocate pentru domeniile educatie si tineret prin proiectul Legii bugetului de stat pentru anul 2016, sa respecte Legea Educatiei Nationale si sa asigure finantarea corespunzatoare a acestor domenii, astfel incat sa se asigure o investitie consistenta si sustenabila in viitorul Romaniei. De asemenea, asa cum am mai solicitat, ne exprimam in continuare deschiderea pentru a avea o intalnire cu premierul Dacian Julien Ciolos si cu ministrul finantelor publice Anca Dana Paliu Dragu pentru a prezenta pozitia noastra referitoare la acest subiect", noteaza studentii in comunicatul remis HotNews.ro.

Acestia se declara "dezamagiti de atitudinea reprezentantilor Ministerului Finantelor Publice prezenti la sedinta de ieri a Comisiei pentru Dialog Social a ministerului, care au transmis public participantilor la intalnire ca nu vor tine cont de nicio propunere de modificare a bugetului prezentata, ci doar de posibile erori materiale semnalate, intelegand dialogul social ca fiind un concept unidirectional".

Descarca de aici Analiza ANOSR - Cifrele bugetului educatiei - unde suntem si unde ar trebui sa fim