Pentru a elimina din radacina coruptia este nevoie de o dubla abordare: autoritatile trebuie sa-i urmareasca in justitie pe cei corupti, de la demnitari pana la micii functionari, iar societatea civila trebuie sa functioneze liber, pentru a schimba atitudinile, de la cele ale cetatenilor de rand pana la cele ale demnitarilor, arata Luis E. Arreaga, principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii si combaterea traficului international cu narcotice, cu ocazia Zilei Internationala de Lupta impotriva Coruptiei.

Luis ArreagaFoto: Departamentul de Stat

Potrivit oficialului american, coruptia este o problema extrem de ampla, iar beneficiile reducerii efectelor sale negative sunt la fel de mari.

"Reprezentantii mediului de afaceri cunosc in mod direct povara coruptiei. Din cauza ei exista infrastructura si produse de proasta calitate, care pun in pericol siguranta. Coruptia submineaza credibilitatea instantelor civile si penale. Ea permite actorilor negativi, de la birocrati necinstiti pana la grupuri infractionale organizate violente sau chiar teroristi, sa capete influenta", arata Arreaga intr-o declaratie transmisa de Ambasada SUA la Bucuresti.

Reprezentantul Departamentului de Stat al SUA subliniaza ca "tarile in care coruptia infloreste au economii cu o crestere mai lenta si se confrunta cu grave probleme infractionale. Cetatenii acestora sunt dezamagiti de guverne, iar reputatia internationala a tarilor are de suferit. Coruptia impiedica inovatia si scade competitivitatea si eficienta mediului de afaceri".

Luis Arreaga este principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii si combaterea traficului international cu narcotice, precum si fost Ambasador al SUA in Islanda.

  • Declaratia integrala a lui Luis Arreag (sursa: Ambasada SUA in Romania)

Coruptia ne afecteaza pe toti: iata cum putem lupta impotriva ei

de Luis E. Arreaga, principal asistent adjunct al secretarului de stat pentru aplicarea legii si combaterea traficului international cu narcotice

Asa cum multi dintre dumneavoastra, cei care cititi aceste randuri, stiti cu siguranta, oamenii de afaceri se confrunta adesea cu provocari dificile, aparent imposibil de depasit in incercarea de a asigura nu doar prosperitatea, ci si supravietuirea afacerii lor. In calitate de diplomat, multe persoane mi-au spus ca eliminarea coruptiei este o provocare imposibila. Desi eradicarea unei practici care a afectat civilizatia de la inceputurile sale este poate imposibila, cred ca nivelul la care coruptia afecteaza oamenii, reduce credibilitatea institutiilor si blocheaza afacerile poate fi redus semnificativ.

Reprezentantii mediului de afaceri cunosc in mod direct povara coruptiei. Din cauza ei exista infrastructura si produse de proasta calitate, care pun in pericol siguranta. Coruptia submineaza credibilitatea instantelor civile si penale. Ea permite actorilor negativi, de la birocrati necinstiti pana la grupuri infractionale organizate violente sau chiar teroristi, sa capete influenta.

Tarile in care coruptia infloreste au economii cu o crestere mai lenta si se confrunta cu grave probleme infractionale. Cetatenii acestora sunt dezamagiti de guverne, iar reputatia internationala a tarilor are de suferit. Coruptia impiedica inovatia si scade competitivitatea si eficienta mediului de afaceri.

Fara indoiala, pentru a avea succes in lupta impotriva coruptiei va fi nevoie de masuri substantiale in plan national si international care sa asigure progresul pe care companiile, tarile si cetatenii acestora il merita si la care au dreptul. In luna noiembrie, am reprezentat Statele Unite ale Americii la Conventia ONU impotriva Coruptiei (UNCAC) la Sankt Petersburg. Acolo am colaborat cu Rusia si peste 160 de tari pentru a propune, discuta si adopta masuri practice de lupta impotriva coruptiei.

Pentru ca aceste natiuni sa prospere intru totul, ele trebuie nu doar sa aplice in totalitate standardele privind lupta impotriva coruptiei si transparenta, ci si sa permita societatii civile sa-si indeplineasca importantul si adecvatul rol de asigurare a integritatii autoritatilor si sporire a transparentei, in beneficiul cetatenilor. Luarea acestor masuri va asigura nu doar adoptarea de legi corespunzatoare, ci si aplicarea si respectarea lor de catre politie si instante si faptul ca societatea civila va avea permisiunea de a-i prezenta public pe cei care nu adera la aceste standarde.

Am observat progrese in campania anticoruptie a mai multora dintre tarile partenere.

Guvernul estonian isi valorifica experienta in e-guvernare si securitate cibernetica pentru dezvoltarea de proiecte de asistenta destinate combaterii coruptiei si sporirii transparentei in Ucraina, Republica Moldova, Republica Kargaza, Uzbekistan, Georgia, Belarus, Palestina, Tunisia si Afganistan. Estonia a fost un partener eficient al SUA in mai multe initiative, inclusiv intr-un proiect de imbunatatire a capacitatii de e-guvernare in Ucraina, care vizeaza coruptia, si care a fost co-finantat prin Emerging Donor Challenge Fund al Guvernului SUA. Asa cum a declarat adesea presedintele Estoniei, Toomas Hendrick Ilves, "nu poti mitui un computer".

In luna ianuarie, Ministerul de Interne al Ucrainei a inceput sa creeze o noua forta de politie, ca prim pas in eforturile de reformare a intregii tari. Doua mii de recruti au fost selectati din peste 33.000 de candidati. Recrutii au fost pregatiti sa actioneze in cazuri de trafic de persoane si violenta domestica, probleme cu atat mai presante acum, ca urmare a situatiei din Ucraina. Instructori din cadrul fortelor de politie din Ohio, Nevada si California au sustinut timp de o luna sesiuni de pregatire practica cu noii recruti, inclusiv in tactici de patrulare, comunicare si sporire a receptivitatii la nevoile cetatenilor. Tinerii ofiteri s-au angajat sa refuze mita, care in trecut a afectat reputatia politiei ucrainene, institutie identificata drept una dintre cele mai corupte din sectorul serviciilor publice.

Aplaudam, de asemenea, masurile luate recent de Ungaria pentru reducerea fraudei fiscale si sporirea transparentei. Insa mai sunt multe de facut. Conform unui recent studiu al Transparency International, coruptia afecteaza un procent ridicat din proiectele de dezvoltare finantate din fonduri europene in Ungaria, ceea ce reduce semnificativ impactul benefic pe care aceste investitii l-ar putea avea asupra economiei si societatii maghiare. Desi s-au semnalat multe cazuri de coruptie in randul reprezentantilor institutiilor statului, nici un demnitar nu a fost inca pus sub urmarire penala sau tras la raspundere pentru aceste infractiuni.

Insa nu doar guvernele trebuie sa actioneze. Cei mai afectati de coruptie sunt reprezentantii companiilor si oamenii de rand. Ei sunt cei care folosesc produse defecte, care platesc mita pentru servicii de baza si carora nu li se face dreptate atunci cand solicita acest lucru. Prin urmare, credem ca societatea civila, care include, dar nu se limiteaza la organizatiile non-guvernamentale, are de indeplinit un rol cheie. Credem ca reprezentantii societatii civile trebuie sa fie observatori in cadrul Conventiei ONU impotriva Coruptiei si al grupurilor de lucru ale acesteia, dar si participanti activi la initiativele anticoruptie, pe masura ce elaboram, punem in aplicare si urmarim progresul stabilirii de reguli globale in eforturile de limitare a coruptiei.

Alaturi de o monitorizare serioasa a aplicarii acestor reguli si standarde, este nevoie de o capacitate robusta de a trage la raspundere si a-i pune sub urmarire penala pe cei corupti si este nevoie ca bunurile obtinute in mod ilicit sa fie returnate, in cea mai mare masura posibila, victimelor actelor de coruptie.

Pentru a elimina din radacina coruptia avem nevoie de o dubla abordare: autoritatile trebuie sa-i urmareasca in justitie pe cei corupti, de la demnitari pana la micii functionari, iar societatea civila trebuie sa functioneze liber, pentru a schimba atitudinile, de la cele ale cetatenilor de rand pana la cele ale demnitarilor.

Aceste lucruri sunt rationale, iar astazi, de Ziua Internationala de Lupta impotriva Coruptiei, ne reamintim ca trebuie sa actionam chiar acum.

Coruptia este o problema extrem de ampla, iar beneficiile reducerii efectelor sale negative sunt la fel de mari. Sta in puterea noastra sa incercam si le datoram acest lucru firmelor, tarilor, guvernelor noastre, si, mai presus de toate, cetatenilor nostri.