Zeci de comercianti din Piata Sudului din Bucuresti protesteaza marti in fata sediului Primariei Sectorului 4, nemultumiti de faptul ca primaria intentioneaza sa darame hala care adaposteste in prezent spatiile comerciale pentru a construi una mai mare, anunta Digi 24. In jur de 55 de chioscuri fara autorizatie de construire vor fi demolate, iar agentii economici care corespund criteriilor de licitatie au posibilitatea de a se reloca intr-o hala din Piata Sudului, amenajata corespunzator, a anuntat marti Primaria Sectorului 4, intr-un comunicat.

Primaria sectorului 4 a anuntat ca intentioneaza sa demareze un amplu proces de transformare a Pietei Sudului, care ar urma sa inceapa cu igienizarea spatiilor insalubre, unde se comercializeaza alimente laolalta cu alte marfuri, precum si cu demolarea constructiilor ilegale amplasate pe domeniul public.

Reprezentantii Primariei au anuntat ca, in colaborare cu Directia de Piete si Gestionare Activitati Comerciale Sector 4, au identificat lipsa autorizatiilor de construire, fiind incalcate prevederile Legii 50/1991. Prelungirea contractelor cu Directia de Piete si Gestionare Activitati Comerciale Sector 4 s-a facut fara un temei legal, in contextul in care agentii comerciali nu pot inchiria un spatiu care nu exista in evidentele Administratiei, se arata intr-un comunicat al institutiei.

"Piata Sudului este un spatiu extrem de important pentru locuitorii din sectorul 4. Alimentele din aceste chioscuri se comercializau in conditii insalubre, iar accesul pe trotuare si in piata era mult ingreunat. Dincolo de aspectul estetic si de confortul oamenilor, vorbim de sanatatea lor, de accesul in piata in situatii de urgenta si, mai presus de orice, de respectarea legii", a declarat primarul interimar al Sectorului 4, Daniel Baluta.

Daniel Baluta a adaugat ca nerespectarea normelor inseamna retragerea dreptului de functionare: "Le vom retrage si acordul de functionare, pe care comerciantii l-au primit de la Primaria sectorului 4, pentru ca este lovit de nulitate, din moment ce trebuie sa faci dovada spatiului pentru a primi acest acord. Contractele au fost prelungite abuziv prin act aditional, si nu prin licitatie, asa cum prevedea legea. Situatia treneaza de ceva ani."

Comerciantii care isi desfasurau activitatea in aceste locuri vor avea optiunea de a se reloca in spatii special amenajate din Piata Sudului.

Duminica, Primaria sectorului 4, in colaborare cu SC Rebu SA, a igienizat spatiile din piata, urmand ca dupa demolare sa se intervina din nou, pentru degajarea spatiului si curatenie, se mai arata in comunicat.