Fostul vicepremier Gabriel Oprea, acuzat de plagiat, confirmat de seful Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, la inceputul lunii septembrie, nu mai coordoneaza, in prezent, lucrari de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul", anunta Mediafax.

Gabriel OpreaFoto: Guvern

Oprea nu mai este coordonator de doctorat la Academia Nationala de Informatii, au precizat pentru Mediafax surse oficiale.

De altfel, numele sau nu apare pe lista coordonatorilor de doctorat ai institutiei, postata pe site-ul acesteia.

Academia Nationala de Informatii a emis, pe 7 septembrie, un comunicat, in care a anuntat ca evalueaza "stadiul implementarii masurilor privitoare la respectarea standardelor de calitate academica a tezelor de doctorat".

"In acest sens Senatul Academiei mandateaza Consiliul Stiintific al Academiei Nationale de Informatii "Mihai Viteazul" sa accelereze procesul de evaluare, initiat cu mult timp in urma, asupra modului de respectare a standardelor stiintifice si dezvoltare a capacitatii noastre academice. Concluziile acestei evaluari vor sta la baza unor decizii care vor consolida calitatea procesului de invatamant si cercetare academica in cadrul ANI MV", se spunea in comunicat.

Comunicatul a fost emis dupa suspiciunile de plagiat vizand lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, sustinuta la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti, dar si lucrari coordonate de acesta la Academia "Mihai Viteazul".

Pe 4 septembrie, Marian Popescu, presedintele Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti, a dat un verdict transant dupa ce a analizat lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, spunand ca, in mod sigur, este vorba despre un plagiat, zeci de pagini fiind "copiate integral".

Astfel, el a contrazis, in nume personal, concluzia Consiliului National de Etica din Ministerul Educatiei - singurul organism abilitat la nivel national pentru solutionarea acestor sesizari - in cazul tezei de doctorat "Procedura plangerii prealabile", sustinute de Gabriel Oprea in anul 2000, la Facultatea de Drept a Universitatii Bucuresti.

Consiliul National de Etica a decis, pe 8 iulie, ca suspiciunea de plagiat in cazul tezei de doctorat a lui Gabriel Oprea nu poate fi confirmata.

"Legea ne-a obligat, cum se intampla in cazul demnitarilor, sa transmitem autosesizarea la Consiliul National de Etica. Consiliul National de Etica a dat verdictul atat de rapid, incat nici macar nu am apucat sa le transmitem ce incepuseram noi sa analizam", a declarat Marian Popescu pentru Gandul.

Potrivit acestuia, la Consiliul National de Etica au ajuns atat autosesizarea Comisiei, cat si o sesizare facuta de o alta persoana, dar avand acelasi obiect, iar Consiliul Etica, aflat in subordinea Ministerului Educatiei, a dat rapid verdictul: "Nu se confirma".

Potrivit lui Marian Popescu, examinarea suspiciunilor de plagiat ar trebui sa cada in sarcina universitatii care a acordat titlul.

Hotnews.ro a relatat ca lucrarea de doctorat a lui Gabriel Oprea, "Procedura plangerii prealabile", coordonata de profesorul universitar doctor Ion Neagu, contine pasaje copiate din alte carti si nu are introducere si concluzii proprii. Oprea a copiat pagini intregi din "Plangerea Prealabila. Teoria generala a plangerii prealabile. Aplicatiunea la legislatiunea romana" a lui Constantin Turai, publicata in 1938, precum si o serie de citate din Nicolae Iorga si Gheorghe Ghibanescu, care in cartea lui Turai se regasesc marcate si citate corect de catre autor.

Ulterior, Hotnews.ro a semnalat suspiciuni de plagiat in cazul unor lucrari de doctorat coordonate de Gabriel Oprea, in calitatea sa de coordonator de doctorat la Academia Nationala de Informatii "Mihai Viteazul". Este vorba despre lucrarile secretarei lui Oprea, Adela Loredana Neagu, despre cea a primarului sectorului 2, Neculai Ontanu, care este si secretar general al UNPR, despre cea a avocatei lui Ponta, Loredana Radu, si despre lucrarea prim-adjunctului procurorului general al Romaniei, Bogdan Licu, fostului ministru al Apararii Mihai Stanisoara si adjunctului sefului Politiei Romane Dumitru Parvu.