ISU Bucuresti-Ilfov s-a constituit parte civila in procesul capitanilor Antonina Radu si Petrica George Matei, acuzati ca au facut controale in Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI, cu peste 29.000 de lei pentru interventia in urma incendiului din 30 octombrie, scrie Mediafax.

Urmele incendiului din Club ColectivFoto: Hotnews

Capitanii Antonina Radu si Petrica George Matei, de la ISU Bucuresti-Ilfov, arestati preventiv, au fost trimisi in judecata de DNA, in 4 decembrie, fiind acuzati ca au facut verificari in clubul Colectiv fara a lua masurile legale in privinta respectarii normelor PSI.

Anchetatorii au aratat, in rechizitoriu, ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti-Ilfov s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 29.680 de lei, reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului din clubul Colectiv.

"Prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre inculpatii cpt. Radu Antonina si cpt. Matei George Petrica, la momentele controalelor efectuate la Clubul Colectiv apartinand SC Colectiv Club SRL, dar si prin efectuarea unor acte contrare atributiilor de serviciu in timpul programului de lucru, cei doi au creat premisele, in conditiile permiterii functionarii societatii in lipsa autorizatiei pentru securitate la incendiu, producerii dezastrului din 30.10.2015, consecinta fiind prejudicierea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov cu suma de 29.680 lei, reprezentand costurile efectuate cu prilejul interventiei in urma incendiului de la data mentionata, costuri constand in utilizarea autospecialelor de interventie, precum si cheltuielile cu personalul implicat in interventie", se mentioneaza in rechizitoriu.

De asemenea, in cauza s-au constituit parte civila si parintii uneia dintre victimele incendiului de la Colectiv, decedata pe 1 noiembrie, "apreciindu-se ca una din urmarile imediate produse prin savarsirea infractiunii de abuz in serviciu a fost lezarea dreptului la viata, fara a se mentiona cuantumul acestor pretentii civile".

"Prin aceleasi fapte inculpatii cpt. Radu Antonina si cpt. Matei George Petrica au adus atingere drepturilor si intereselor legitime ale unor persoane fizice si au manifestat dispret fata de garantarea dreptului constitutional la viata si integritate fizica si psihica asa cum este reglementat in cuprinsul art. 22 alin. 1 din Constitutia Romaniei", se mentioneaza in rechizitoriu.

Conform documentului citat, prin incalcarea atributiilor de serviciu de catre capitanii Antonina Radu si Petrica George Matei, clubul Colectiv ar fi realizat un folos necuvenit in valoare de 62.298 lei, "reprezentand profitul net pe care societatea comerciala l-a realizat in perioada ce intereseaza cauza".

Pentru recuperarea prejudiciului de de 92.978 lei ( 29.680 lei reprezentand paguba cauzata ISU Bucuresti- Ilfov, institutie subordonata I.G.S.U. si 62.298 de lei cuantumul folosului necuvenit obtinut de SC Colectiv Club SRL ca urmare a ilicitului savarsit de inculpati ), respectiv a sumei ce urmeaza a fi precizata de catre partile civile, procurorii anticoruptie au instituit sechestru asigurator asupra a doua apartamente din Capitala apartinand Antoninei Radu, respectiv lui Petrica George Matei.

Cei doi capitani ISU au fost trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit si uzurpare a functiei, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Conform anchetatorilor, in perioada septembrie 2014 - primavara anului 2015, Antonina Radu si George Petrica Matei, in calitate de ofiteri inspectori in cadrul ISU Bucuresti, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, cu buna stiinta nu si-au indeplinit obligatiile ce decurgeau din continutul prevederilor legale privind prevenirea si apararea impotriva incendiilor, desi au luat cunostinta si au constatat faptul ca SC Colectiv Club S.R.L. Bucuresti desfasura activitati specifice unui club fara a detine aviz/autorizatie de securitate la incendiu.

Astfel, cei doi angajati ai ISU ar fi permis functionarea in continuare a societatii in conditiile constatate si nu au luat nicio masura pentru intrarea in legalitate din acest punct de vedere, "aducandu-se astfel atingere drepturilor si intereselor legitime ale mai multor persoane fizice si ale Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta."

Procurorii DNA sustin ca, desi au facut mai multe deplasari la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu si Petrica George Matei nu au intocmit niciun act de control, cu niciun prilej si nici nu au intreprins vreo masura pentru ca societatea sa fie luata in evidenta de catre ISU Bucuresti, ca functionand fara aviz sau autorizatie de securitate la incendiu, asa cum erau obligati de actele normative ce reglementeaza activitatea in domeniu.

Mai mult, potrivit procurorilor, cei doi angajati ai ISU s-ar fi oferit sa-i ajute pe patronii clubului cu intocmirea dosarului pentru obtinerea avizului PSI.

"Totodata in perioada septembrie 2014 - octombrie 2015, capitan Radu Antonina si in perioada septembrie 2014 - 27 septembrie 2015, capitan Matei George Petrica, in calitate de ofiteri - cadre militare ale Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov, cu buna stiinta, in timp ce se aflau in exercitarea atributiilor de serviciu, respectiv in control la S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucuresti, la punctul de lucru din mun. Bucuresti, strada Tabacarilor, nr. 7, Sector 4, au intocmit in numele acestei societati comerciale si pentru aceasta, mai multe documente referitoare la protectia impotriva incendiilor, respectiv plan de evacuare a persoanelor/bunurilor in caz de incendiu, dispozitie privind organizarea apararii impotriva incendiilor, dispozitii de aparare impotriva incendiilor, fise individuale de instructaj in domeniul situatiilor de urgenta, au instruit angajatii societatii in cauza pe linia securitatii la incendiu", se arata in rechizitoriu.

Pe 10 noiembrie, Tribunalul Militar a decis arestarea lui George Matei si plasarea in arest la domiciliu a Antoninei Radu, instanta motivand in cazul acesteia ca are in ingrijire o fiica de opt ani si un frate de 42 de ani fara niciun venit, cu handicap psihiatric accentuat. Pe 14 noiembrie a fost insa arestata si Antonina Radu, prin decizia definitiva a Curtii Militare de Apel.

In urma incendiului din 30 octombrie, de la clubul Colectiv, 60 de persoane au decedat si alte aproximativ 150 au fost ranite si internate in spitale din Capitala, ulterior unele dintre acestea fiind transferate la clinici din strainatate sau externate.