Finlanda vrea sa inlocuiasca toate ajutoarele sociale cu un venit minim garantat de 800 de euro pe luna, neimpozabil, care sa fie platit tututor cetatenilor indiferent de veniturile acestora, scopul masurii fiind de a incuraja oamenii fara locuri de munca sa accepte si slujbe temporare, informeaza Mediafax.

Somajul din Finlanda se afla la un nivel record, iar venitul minim ar avea rolul sa incurajeze mai multi oameni sa munceasca, considera Institutia Finlandeza pentru Asigurari Sociale (Kela), autoarea propunerii, relateaza publicatia The Telegraph.

In prezent, multi someri ar castiga mai putin daca ar accepta slujbe temporare, pentru ca ar pierde ajutoarele sociale generoase.

Peste 10% dintre finlandezii apti de munca sunt in prezent someri, iar procentul creste la 22,7% in cazul tinerilor.

Potrivit unui sondaj comandat de Kela, aproape 69% dintre finlandezi sprijina ideea unui venit national minim.

Criticii proiectului avertizeaza ca venitul minim ar descuraja oamenii sa munceasca si ar conduce la cresterea somajului.

Sustinatorii masurii dau ca exemplu alte cazuri in care venitul minim garantat a avut efecte benefice, cum este cel al orasului canadian Dauphin, din anii 1970.

Venitul minim garantat va costa Finlanda circa 46,7 miliarde de euro pe an, daca va fi implementat integral. Kela urmeaza sa propuna oficial proiectul in noiembrie 2016.