Rusia a pierdut contactul cu un satelit militar care nu a reusit sa se desparta de racheta purtatoare dupa decolare, a declarat, luni, o sursa din fortele aeriene ruse pentru agentia TASS, citata de AFP.

Lansarea pe 5 decembrie a unei rachete Soyuz cu doi sateliti la bordFoto: Captura YouTube

"Satelitul din seria Kosmos a fost declarat pierdut pentru ca nu poate fi pus in functiune", a declarat, sub protectia anonimatului, o sursa militara.

Acesta ar trebui sa se dezintegreze in atmosfera in doua-trei zile, in cursul caderii spre Pamant, a explicat pentru Kommersant o sursa din domeniul aerospatial rus.

Sambata, o racheta Soyuz a decolat de la cosmodromul Plesetsk din nordul Rusiei, avand la bord doi sateliti:

Unul dintre ei, denumit Canopus-ST (o referinta la steaua Canopus), nu a reusit sa se desparta de etajul superior al rachetei, a declarat duminica o sursa din industria aerospatiala rusa pentru agentia RIA Novosti.

Satelitul urma sa fie utilizat in scopuri militare si civile, scrie Kommersant. Printre altele era destinat sa sondeze oceanele si sa sa supravegheze aparitia de intrusi submarini.

A fost nevoie de zece ani pentru dezvoltarea lui ST-Canopus, a carui tehnologie este considerata foarte promitatoare.

Pana in prezent, pierderea satelitului nu a fost confirmata oficial.

Sectorul spatial rus a cunoscut o serie de esecuri in ultimele luni, inclusiv pierderea unei nave cargo Progress destinata aprovizionarii Statiei Spatiale Internationale la sfarsitul lunii aprilie si esecul in mai al unei rachete Proton ce purta un satelit de comunicatii mexican.