Jurnalistii Mirela Neag, Razvan Lutac si Catalin Tolontan fac luni noi dezvaluiri in ancheta pornita dupa tragedia din clubul Colectiv. Ei publica pe tolo.ro noi date despre activitatea pompierilor de ISU.

In anii 2012-2014 li se impusese de catre conducerea ISU un plan de cules sponsorizari. Drept rasplata, firmele care ii sponsorizau pe pompieri erau favorizate la eliberarea de autorizatii si la controale, potrivit tolo.ro.

Potrivit unui magistrat militar, care a judecat arestarea pompierilor George Matei si Antonina Radu,sponsorizarile fac parte din lantul de vinovatii care au dus la catastrofa de la clubul Colectiv, pentru ca, odata sponsorizati, pompierii nu-i mai pot controla corect pe cei de la care primesc bani.

Situatia semnalata la Bucuresti este asemanatoare in toate judetele, au confirmat mai multe surse.

Gazeta Sporturilor a solicitat pe 11 noiembrie 2015 conducerii ISU sa faca public citi dintre cei 24 de sponsori care apar in revista din septembrie 2014 au fost controlati, citi au primit autorizatii si citi au fost amendati.

Raspunsul sosit pe 5 decembrie 2015: toti cei care au cerut au fost autorizati. Restul aveau deja autorizatii sau nu aveau nevoie.

Printre sponsori apar mari companii multinationale de constructie si utilitati, precum Apa Nova sau Strabag. Apare magazinul lui Dorin Cocos, Titan Shopping Center, sau mall-ul din Baneasa, prin societatea mama Baneasa Developments SRL. Apar Banca Raiffeisen, firma Euro Construct si Anchor Group, corporatia care detine mall-ul Plaza Romania.

Vreme de trei ani, la acesti 24 de sponsori au fost, in total, 12 controale de prevenire. Ceea ce inseamna ca, din 2012 si pina in 2014, cel putin jumatate dintre ei n-au fost controlati niciodata, daca nu si mai multi, in cazul in care au fost facute mai multe controale la aceeasi societate. In urma controalelor, 7 dintre sponsori au primit avertisment si 4 au fost amendati cu amenzi de citeva sute de lei.