"Ideile stangii radicale au triumfat asta seara la Paris sub nume de imprumut", spune Cristian Muresan, un tinar manager roman care traieste in Franta, martor la alegerile regionale cistigate de partidul extremist Frontul National. "Aceasta e ziua in care comunistii au confiscat alegerile din Franta. Frontul National e Partidul Comunist in travesti", spune Cristian Muresan despre partidul condus de Marine Le Pen.

De ce vorbim de comunism, cind Frontul National e prezentat drept un partid de extrema dreapta?

Cristian Muresan

Cristian Muresan

Foto: Radu Sandovici

"Cine vorbeste despre o victorie de a extremei drepte in Franta e vinovat de abuz de concepte ideologice. Nicicand nu a fost mai vizibil decat la aceste alegeri din Franta putregaiul comun din care isi trag seva cele doua extremisme care par, in teorie, opuse. Forumistii ori intelectualii de dreapta care jubileaza victoria Frontului National ca o trezire prin ricoseu a Europei «crestine» sunt ori ignoranti, ori blocati in cliseele secolului XX", spune Cristian Muresan.

"Frontul National a obtinut cel mai important scor al comunistilor din istoria moderna a Frantei (precedentul record era de 28% in 1946). Europa ori se trezeste economic si politic, ori moare", adauga Cristian Muresan.

Iata si argumentele care duc la concluzia ca ideologia partidului condus de Marine Le Pen este cea comunista, argumente colectate de Cristian Muresan din programul economic si din discursul de campanie al Frontului National.

"Pe scurt: programul economic al FN este controlul Statului asupra tuturor sectoarelor economice (Franta este un teren fertil pentru ideile care preamaresc interventia Statului in economie)".

· domesticirea "mondializarii ultraliberale" si a "dictaturii pietelor, a dogmei concurentei"

· slogan de campanie: generalizarea standardului de 35 de ore de lucru pe saptamana, revenirea la varsta de pensionare la 60 de ani, fiscalitate egala intre “capital” si “munca”, “redistribuirea profiturilor”

· initiativa privata trebuie inlocuita printr-o "planificare strategica a reindustrializarii Frantei", atributie directa a Primului Ministru, care va decide directiile de investitii

· nationalizarea bancilor, a transporturilor de orice fel (sub umbrela SNCF – caile ferate nationale)

· marile firme franceze (indicele bursier CAC 40) vor trebui sa aloce 15% din profit fondului de planificare strategica de reindustrializare a Frantei

· economiile populatiei instarite vor fi alocate pentru stergerea datoriei publice (va suna cunoscut din epoca Ceausescu?)

· controlul preturilor : produsele alimentare de prima necesitate nu pot avea preturi libere (ca si cum Franta ar produce tot ce consuma….)

· crearea de silozuri nationale pentru produsele de prima necesitate

· totul controlat de functionari patriotici

Diplomatie: reorientarea politicii externe a Frantei inspre o "alianta strategica aprofundata" cu Rusia (de altfel, s-a scris pe larg in presa ca Frontul National e finantat direct de catre Kremlin).

Programul FN = Programul Partidului Comunist Francez destinat claselor populare din secolul XXI

· utilizarea strainilor (a imigrantilor musulmani) in campanie a fost minima, exact in dozele xenofobe si rasiste ale partidelor comuniste.

In urma cu trei saptamani, imediat dupa atacurile teroriste din Paris, Cristian Muresan spunea ca Frontul National va avea de castigat de pe urma evenimentelor provocate de teroristii islamisti: "Vom vedea 5 puncte in plus pentru extrema dreapta. La alegerile regionale de luna viitoare, efectul va fi dezastruos, atentatul nu va face decit sa urce scorul extremei drepte. Frontul National va spune <>".