Asociatia Elevilor din Constanta (AEC) a anuntat ca sustine propunerea legislativa, depusa in aceasta saptamana in Camera Deputatilor, privind sanctionarea de natura penala a celor care colecteaza in mod ilegal fondul scolii, informeaza Mediafax.

Elevi la scoalaFoto: Agerpres

Potrvit unui comunicat al Asociatiei Elevilor din Constanta, fondul scolii reprezinta modul in care elevii si parintii se substituie autoritatilor statului, care nu finanteaza in mod corespunzator sistemul educational.

Destinatia fondului scolii este variata, acesti bani fiind folositi pentru cheltuieli materiale, cum ar fi instrumentele de scris de la clasa, investitii sau pentru asigurarea pazei unitatii de invatamant. Toate cheltuielile prezentate mai inainte trebuie suportate din bugetul unitatii de invatamant. Pentru bunuri si servicii, banii trebuie sa provina de la bugetul de stat, din finantarea de baza, iar pentru investitii si asigurarea pazei din finantarea complementara a autoritatilor locale”, se arata in comunicatul AEC.

Asociatia Elevilor sustine ca colectarea fondului scolii a devenit o practica acceptata, care in mentalul colectiv este vazuta ca avand un efect pozitiv. Insa, statul si autoritatile locale refuza sa sprijine financiar in mod corespunzator sistemul educational, tocmai pentru ca elevii si parintii aloca aceste sume din propriul buget.

AEC anunta ca va sprijini public aceasta propunere legislativa, deoarece considera ca cea mai buna metoda pentru stoparea acestui fenomen este introducerea coercitiei.

Deputatul Cornel Comsa a depus la Camera Deputatilor o propunere legislativa potrivit careia colectarea fondului scolii ar putea sa fie pedepsita cu inchisoare de la sase luni pana la doi ani. Pedepsele ajung chiar la trei ani daca banii sunt ceruti direct de catre membrii consiliului de administratie al scolii.

Insa, o alta problema semnalata de Asociatia Elevilor este colectarea fondului scolii sub umbrela Asociatiilor de Parinti. Aceasta practica nu permite contabilizarea la nivelul scolii a bunurilor si serviciilor achizitionate, fiind evitata procedura achizitiei publice, noteaza Mediafax,