Purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, Vasile Banescu, afirma ca atata vreme cat Bugetul nu a fost aprobat in Parlament nu se poate vorbi de nealocarea unor sume destinate lacasurilor de cult. "Asa arata proiectul de buget. El nu a fost inca aprobat in Parlament. Urmeaza probabil discutii, deci nu il putem lua ca pe un termen definitiv si ultim aprobat. E limpede ca nu va mai fi alocata o suma atat de mare ca pana acum, dar o suma mai mica speram ca va fi posibil", a declarat duminica, pentru Agerpres, Vasile Banescu.

De asemenea, el a spus ca "toate cultele, inclusiv cel ortodox, vor depune solicitari pentru fondurile necesare in primele luni ale anului viitor, de la 1 ianuarie, pana la 31 martie".

Referindu-se la Catedralei Mantuirii Neamului, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane a subliniat ca "nu se stopeaza in nici un fel procesul de constructie".

"Evident ca este un minus aceasta fracturare din partea statului, dar nu se stopeaza in nici un fel procesul de constructie al Catedralei Mantuirii Neamului Acesta continua.", a spus Banescu.

Totodata, el a aratat ca proiectul construirii Catedralei Mantuirii Neamului este "inclus pe lista celor 100 de obiective importante pentru finalizare in 2018". "E anul crucial, aniversarea a 100 de ani de la Marea Unire. Ori, nu poti sa excluzi Biserica Ortodoxa total de vreme ce a fost un partener stabil in dialog cu statul, iar proiectul ridicarii unei Catedrale este unul vechi, ce dateaza de la 1884. In mod normal trebuie pledat pentru finalizarea unui proiect firesc, dincolo de minusurile pe care unii spun ca le are. Nu se poate intrerupe asa ceva", a mai spus purtatorul de cuvant al Patriarhiei.

In proiectul de buget, in anexa aferenta Secretariatului General al Guvernului, la "Sinteza politicilor si programelor bugetare", rubrica "lacasuri de cult" nu este prevazut niciun leu pentru anul 2016, in timp ce executia preliminara pentru 2015 releva ca au fost alocate 177 de milioane de lei.

De asemenea, estimarea bugetara pentru anii urmatori este de 12 milioane de lei - anul 2017, 10,4 milioane de lei pentru 2018 si 8,4 milioane de lei pentru 2019.

Totodata, la "sinteza fondurilor alocate pe surse si pe titluri de cheltuieli pe anii 2014 - 2019" bugetul SGG prevede o diminuare la capitolul "Cultura, recreere si religie", un buget mai mic cu 22, 47% fata de 2015.

In urma materialelor de presa aparute dupa publicarea proiectului de buget pentru anul 2016, Ministerul Finantelor Publice a facut o serie de precizari referitoare la sumele prevazute pentru culte religioase.

Potrivit MF, proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a salariilor acordate personalului clerical si neclerical.

"In cazul personalului clerical, contributia statului la salarizarea personalului de cult creste de la 278,3 milioane lei anul acesta la peste 315,1 milioane lei in anul 2016. In cazul personalului neclerical, contributia statului prin sume defalcate din taxa pe valoarea adaugata pentru salarizarea personalului neclerical a crescut cu 54,9% fata de anul 2015, de la 188,9 milioane lei la 292,7 milioane lei in anul 2016", precizeaza sursa citata.

De asemenea, MF mentioneaza ca proiectul de buget pentru anul viitor prevede o crestere a contributiei statului, pentru sprijinirea asezamintelor religioase romanesti din afara granitelor, de la 12,8 milioane lei anul acesta la 13 milioane lei in anul 2016", "anul viitor pastrandu-se in buget suma de 1,3 milioane lei alocata in scopul finantarii Schitului romanesc Prodromu de la Muntele Athos".

"Sumele suplimentare prevazute in bugetul 2016 pentru culte religioase, de aproximativ 150 milioane de lei, au fost prevazute tinand cont de actele normative aprobate in 2015 referitoare la cresterile salariale in acest sector. Suma suplimentara este comparabila cu suma alocata in anul 2015 pentru constructii si reparatii", arata Ministerul Finantelor.