Patriarhul Daniel declara din nou ca Biserica este de acord sa i se impoziteze veniturile, cu conditia ca BOR sa primeasca inapoi proprietatile confiscate

de Alina Neagu     HotNews.ro
Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:37 Actualitate | Esenţial


Patriarhul Daniel
Foto: basilica.ro
Patriarhul Daniel a declarat din nou, sambata, ca Biserica Ortodoxa Romana este de acord sa i se impoziteze veniturile, iar preotii sa nu mai primeasca salarii de la stat, cu conditia ca BOR sa primeasca inapoi proprietatile confiscate. "Noi am spus de mai multe ori ca suntem de acord, nu numai sa impoziteze veniturile, ci si sa renuntam la salariile de la stat, daca ni se da inapoi ceea ce in mod abuziv a luat statul ca proprietati. Deci nu avem nevoie sa stam cu mana intinsa la stat tot timpul, dar statul sa ne dea inapoi ceea ce a luat ca fiind donatii date Bisericii in mod liber. Si atunci cand se face acest echilibru, nu mai avem nevoie de salarii de la stat si de celelalte", a declarat Patriarhul Daniel, citat de Agerpres.

Declaratia a fost facuta dupa ce Patriarhul Daniel a oficiat slujba de sfintire a capelei Penitenciarului Jilava si nu este prima data cand liderul Bisericii Ortodoxe Romane face aceasta afirmatie.

Intrebat de jurnalisti cum comenteaza informatia potrivit careia inspectorii de la Curtea de Conturi au descoperit nereguli la Patriarhia Romana, Patriarhul Daniel a precizat ca acele probleme au fost la Secretariatul de Stat pentru Culte si nu la Patriarhia Romana, probleme care insa au fost remediate: "V-ati uitat cand a fost publicata? In 27 februarie. Intre timp, cei cu auditul, ca nu au venit la noi la Patriarhie, ca ei verifica doar banii statului, la Secretariatul de Stat pentru Culte, si s-au remediat toate problemele existente si s-a cerut o mai mare precizie in legislatie, pentru ca legislatia este uneori ambigua si nu stii daca un ban poate fi folosit doar cu o singura destinatie sau cu destinatie similara. Si atunci acestea au fost remediate in luna martie si de aceea noi am cerut Secretariatului de Stat pentru Culte sa clarifice problema."


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13525 vizualizari

 • +24 (44 voturi)    
  ! (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:42)

  Belzebut Constantin [anonim]

  Astia merg la shantaj.
  • -8 (58 voturi)    
   hehe (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:04)

   Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui Belzebut Constantin

   Popii își cer pământurile secularizate, exact cum chiaburii își cer pământurile naționalizate. Cât tupeu!
   • +16 (30 voturi)    
    chiaburi (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:41)

    nimrod [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Comunist pana la moarte, n'asa?
   • +27 (43 voturi)    
    Dar de cand? (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 15:38)

    Adri70 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Dar de cand li se permite acestor draci imbracati in haine de preoti sa puna conditii statului? Din cate stiu eu, Iisus a dus o viata simpla, in totala contradictie cu luxul acestur hulpavi, condusi de "preafericit".
    • -10 (14 voturi)    
     CAS (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 19:32)

     Mircea [anonim] i-a raspuns lui Adri70

     Biserica sa preia gestiunea CAS & a ajutoarelor sociale. CAS sa nu mai fie obligatoriu.
    • -2 (20 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 21:19)

     [anonim] i-a raspuns lui Adri70

     • 0 (12 voturi)    
      Corect (Duminică, 6 decembrie 2015, 5:12)

      Ovidiu M [utilizator] i-a raspuns lui

      Nu sunt ateu, ci sunt agnostic ateist... desi putina lume face diferenta intre ele. Cert e ca nu sunt un credincios.

      Insa sunt de parere ca legea trebuie sa fie lege pentru toata lumea, iar lumina trebuie sa se faca si in acest subiect. Nu cred ca este la fel de simplu ca in cazurile lui Mihai, Malaxa, etc. unde lucrurile sunt clare: au venit comunistii, au luat cu forta si acum se restituie.

      Trebuie vazut care este adevarul istoric cu privire la nationalizarea averilor bisericesti facuta de Cuza. Iar unde trebuie restituit, sa se restituie, iar unde nu, nu. Dar cu analiza pe fiecare caz in parte, sa lasam justitia sa se pronunte.

      Dar daca tot facem asta, nu ar trebui sa calculam si toate terenurile pe care le-ati primit in conditii suspecte in ultimii 26 de ani? Ceea ce inseamna cam toate terenurile primite de dupa revolutie in schimbul indicatiilor catre enoriasi sa voteze cu cine trebuie.

      Facem toate astea, si va taxam ca pe toata lumea. Si in 30 de ani o sa incepeti sa va vindeti singuri bisericile si terenurile asa cum s-a intampat si se intampla si pe afara.

      Nu se mai poate cu toata nesimtirea aceasta!
      • +5 (7 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 9:29)

       [anonim] i-a raspuns lui Ovidiu M

   • +7 (23 voturi)    
    .... (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:47)

    ak33 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Chiaburii?frumos termen , sigur nu esti rus sau comunist?
   • +9 (21 voturi)    
    gresit, mazeto (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:47)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

    Nu confunda secularizate cu nationalizate/confiscate de comunisti.

    Daca spuneai ca borsrl face ca nepotul lui Stefan cel Mare care-si cere inapoi toata Moldova, ca era a lui, erai mai aproape de adevar.
    • +1 (15 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 21:46)

     [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

     • +1 (15 voturi)    
      simplu (Duminică, 6 decembrie 2015, 6:35)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

      Era un exemplu pe argumentatia mazetei. Daca vrei aplicat la situatia din articol, borsrl nu a avut nimic secularizat, eventual fooooarte putin din ce cere cu tupeu. S-au secularizat averile manastirilor inchinate. Mai pe scurt, borsrl nu era. Erau niste sucursale la niste firme straine. Cuza le-a nationalizat si dupa aia a creat borsrl, vreo 10 ani mai tarziu, dandu-le din baza tehnico-materiala confiscata de la altii.

      E ca si cum faci in 2015 o fundatie numita Uniunea Tineretului Comunist si vii sa ceri patrimoniul de pe vremea lui ceasca, avand ca argument faptul ca ai fost tanar utecist si ai ars gazul prin diferite cladiri utc la vremea respectiva. Nu ca nu s-a incercat asta :D

      Exemplele pe care le dai se refera la retrocedari bunuri confiscate in perioada comunista. Nu stiam ca si Cuza a fost comunist. Daca vrei ceva concret, altor culte li s-au retrocedat imobile luate cu japca de comunisti si date borsrl in grija si exploatare, ca tot ii oropsea, cica. Ghici ce javre refuza sa iasa din ce nu este al lor...
      • 0 (12 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 9:47)

       [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

    • +2 (10 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 21:48)

     [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

  • +17 (29 voturi)    
   Manipularea romanilor de catre BOR (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 15:50)

   CetateanLogat [utilizator] i-a raspuns lui Belzebut Constantin

   Am mai auzit aceasta teoria manipulatoare cu "secularizarea averilor manastiresti", din care rezulta obligatia statului roman de a sustine material Biserica Ortodoxa Romana. Patriarhul Daniel uita ca minciuna este un pacat!

   "Biserica Ortodoxa Romana a luat fiinta in anul 1872 prin desprinderea Mitropoliei Ungrovlahiei si Mitropoliei Moldovei de sub ascultarea canonica a Patriarhiei de Constantinopol si ridicarea mitropolitului Ungrovlahiei, totodata arhiepiscop de Bucuresti, in rangul de mitropolit-primat al Romaniei".

   http://tinyurl.com/o62dl7b

   "Secularizarea averilor manastiresti a fost, alaturi de reforma agrara, una dintre reformele fundamentale adoptate de Alexandru Ioan Cuza pentru modernizarea Romaniei, prin care proprietatile bisericilor si manastirilor inchinate [1] din tara au fost trecute in proprietatea statului. Masura adoptata in 1863, la 4 ani de la Unirea Principatelor, era fundamentala pentru formarea noului stat roman, intrucat 1/4 din suprafata arabila a tarii apartinea manastirilor romanesti aflate sub influenta preponderent greaca. Aceste proprietati generau anual venituri de circa 7 milioane de franci, bani care luau calea strainatatii si pe care calugarii greci instalati in manastiri ii cheltuiau fara sa dea socoteala autoritatilor si fara sa aduca un folos real romanilor.

   [1] Manastiri din Tara Romaneasca si Moldova care, incepand cu sec. al XII-lea, odata cu cresterea influentei grecesti, au fost inchinate cu tot venitul lor unor manastiri grecesti de la Sf. Munte si Patriarhilor de la Constantinopol, Alexandria si Ierusalim".

   http://tinyurl.com/ncwaoon

   Deci:

   1. BOR a luat fiinta in anul 1872, dupa secularizarea averilor manastiresti din anul 1863.

   2. Averile manastiresti nu au apartinut de fapt romanilor ci unor manastiri grecesti de la Sf. Munte si Patriarhilor de la Constantinopol, Alexandria si Ierusalim.
   • -8 (20 voturi)    
    restitutio in integrum (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:12)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    "1/4 din suprafata arabila a tarii apartinea manastirilor romanesti aflate sub influenta preponderent greaca. Aceste proprietati generau anual venituri de circa 7 milioane de franci, bani care luau calea strainatatii"

    Ar fi interesant de văzut acum cât din suprafața arabilă a țării aparține străinilor.
   • +10 (20 voturi)    
    inaltpreanesimtitul isi aminteste.... (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 17:07)

    CetateanulRoman [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    numai ce ii convine!
    Dupa ce ameninta cu recuperarea bunurilor secularizate uita sa spuna de tot ceea ce bor a primit prin confiscarea de catre comunisti de la alte culte. Uita sa aminteasca ce au primit dupa 90 din patrimoniul de partid: case de odihna, case de cultura si cite un hotel ici colo. Uita ca teoretic sint organizatie non profit dar fac afaceri uriase banii cheltuidu-se foarte lumeste de catre bossii bisericii. Uita sa aminteasca ca bisericile cu valoare istorica sint intretinute tot de noi de la buget, ei doar incasind danii.
    Atita timp cit minastirile sint spatii de productie, au terenuri si paduri in exploatare TREBUIE sa plateasca taxe. Actiunile de binefacere sint insuficiente pentru a justifica pretentiile lor.
    In plus SINTEM un stat secular conform CONSTITUTIEI - de ce au tratament special?
    • 0 (16 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:15)

     [anonim] i-a raspuns lui CetateanulRoman

     • 0 (12 voturi)    
      si nici de sfertodocti (Duminică, 6 decembrie 2015, 6:53)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

      Serios? Fiscalitate zici?

      Art. 15 Cod Fiscal, alin 3. Acolo vezi si cum este impozitat un ONG normal care desfasoara activitate economica. Nu ti-au spus la sluja de indoctrinare? bosrl se regaseste la EXCEPTII in cadrul alin 2.

      Acum, ca am lamurit impozitul pe profit, vrei sa vorbim si de cel pe proprietate, eventual si incrementarea in functie de numarul lor?

      Daca vrei lista chestii primite moca, ai putea sa incepi cu cladirea vechiului Parlament al Romaniei, data de boc si base contra voturi in 2010.

      http://www.capital.ro/guvernul-cedeaza-gratuit-bisericii-ortodoxe-32-cladiri-inclusiv-hoteluri-si-restaurante-140427.html

      Daca nu-ti este suficient, putem continua cu ce a dat ponta contra voturi turma:

      http://stirileprotv.ro/stiri/politic/guvernul-a-facut-cadouri-in-secret-bisericii-si-sri-traian-basescu-a-ramas-fara-vila-covasna.html

      Mai vrei, informatule?!?
      • +1 (11 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 10:42)

       [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

       • -3 (7 voturi)    
        da da da (Duminică, 6 decembrie 2015, 17:48)

        Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

        Tocmai ai descoperit apa calda si ca ong-urile sunt impozitate, nu cum aberai tu. SURPRIZA! E funny in schimb cum incerci sa o dai la intors. Ca un adevarat crestin.

        Este exceptata activitatea economica a popilor pentru cacult. Nu mi-a mers space-ul :D

        Ai descoperit si sapunul pe langa apa calda. Cerseai o lista si sugerai ca nu exista. Dupa ce ti-a fost servita, zici ca este bine si o dai iar crestineste la intors. Sublima logica. Exact cum spuneai, analfabetism. As zice insa crestin. Ca doar 87% sunteti verzi in tara asta.

        Ai macar habar cate biserici au fost demolate de comunisti si pentru ce anume? 18-20. Cauta pe site-ul bosrl. Ca tot se poarta si marota cu aia care au demolat fara numar.
        • +7 (7 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 19:38)

         [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

        • +5 (7 voturi)    
         Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 19:38)

         [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

        • +5 (5 voturi)    
         Ce incerci sa mai explici acum? (Duminică, 6 decembrie 2015, 21:27)

         Anarb [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

         Ioizu a citat corect din Codul fiscal, tu Nevermind ai fost total pe langa.
   • +1 (13 voturi)    
    Bravo! (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 18:00)

    Soljenitin [utilizator] i-a raspuns lui CetateanLogat

    Exceptional, bravo! :-)
   • -4 (14 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:03)

    [anonim] i-a raspuns lui CetateanLogat

    • +5 (9 voturi)    
     Cat de tare! (Duminică, 6 decembrie 2015, 13:00)

     Anges [utilizator] i-a raspuns lui

     Ti-ai luat minus pt ca ai spus un adevar istoric referentat la un istoric de marca.
  • 0 (18 voturi)    
   Nu impozitul este problema (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:58)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui Belzebut Constantin

   Sa aiba case de marcat. Nici un ban sa nu ramana neinregistrat. Ce fac dupa aceea cu banii, e treaba lor, dar binenteles trebuie sa asigure o minima transparenta. Nici impozite nu le-as lua daca ar baga banii in repararea sau construirea lacaselor de cult. Dar fara bani negrii. In umbra hainelor bisericesti actioneaza o mafie adevarata, cu legaturi in structurile de forta ale statului, care fac niste castiguri fabuloase, toate la negru. Ia incercati sa vindeti o iconita la vreun targ. O sa fiti, in 5 minute, umflati de politisti (vanzarea obiectelor de cult este monopol bisericesc). De ce atata ravna la politisti, care nici daca te omoara cineva nu se straduiesc sa vina??? Incercati sa ganditi!!!
   • +6 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:35)

    [anonim] i-a raspuns lui cartofil

    • -5 (7 voturi)    
     gura pacatosului... se vede din titlu (Duminică, 6 decembrie 2015, 7:05)

     Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

     Tu confunzi tot cu tot, adica rezultatul este o varza. Analfabetism fiscal, cum bine ii spui.

     Exceptand cateva cazuri reglementate (banci, utilitati, etc), incasarile CASH de la persoane fizice se fac numai cu bon fiscal si reprezinta dovada veniturilor impozabile. Fix pentru trasabilitate si control. Asta este varianta pe scurt, informatule.

     Deci da, anal fabetism fiscal...
     • +4 (8 voturi)    
      Ba are dreptate (Duminică, 6 decembrie 2015, 11:35)

      Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

      Omul exact asta iti spune, ca nu e nevoie peste tot de bon fiscal pt trasabilitate si recunosti si tu pt banci si utilitati. Iti mai dau si asigurari, ziare la chiosc, curierat. Daca le aduni iese o zona in care se invart valori uriase.
      Nu trebuie sa te limitezi doar la perspectiva cumparaturilor de la magazin. Economia nu inseamna doar atat.
      Si de aseamenea perspectiva nu vine dinspre tipul de plata (cash) sau tipul de persoana (fizica). In magazine si la plata cu cardul primesti bon, si la persoane juridice. Tine de domeniu de activitate. Tind sa cred ca intr-adevar, nu stapanesti foarte bine principiile.
      • -4 (6 voturi)    
       serios? :D (Duminică, 6 decembrie 2015, 18:03)

       Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

       Presupun ca ai citit. Am si zis ca exista o lista de activitati exceptate din cauza domeniului/lobbyului si atat. O ai pe larg in lege si nu stau sa dau copy paste.

       E amuzant cand zici ca nu stapanesc domeniul, da sa zicem ca nu ai de unde sa cunosti detalii :D

       Bonul pe care-l primesti ca PJ cand platesti cu cardul nu intra intotdeauna catergoria venit cand exista si factura, pentru ca s-ar dubla venitul. Tocmai de aceea scrie pe el mic, pentru cine vede sau cunoaste, achitat card bancar. Guess what... pentru ca nu are legatura cu cash-ul, desi este bon. WOW! Si pentru ca daca exista o factura ar insemna plata dubla, daca ar fi bon clasic. Yupiiii... ai mai invatat ceva din aria pe care crezi ca o stapanesti.
       Daca are CUI pe el si se incadreaza intr-o anumita suma, devine inclusiv factura. Se numeste factura simplificata si-ti poti deduce si tva.

       Ce anume mai tinzi tu sa crezi? Cu liniuta si concis. Iti raspund in masura timpului.
       • +6 (6 voturi)    
        Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 19:49)

        [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

       • +2 (2 voturi)    
        Si un copil stie (Duminică, 6 decembrie 2015, 21:32)

        ids [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

        Bonul fiscal la plata cu cardul are fix aceeasi utilitate ca si la plata cash.
  • +2 (12 voturi)    
   ce conditii (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:45)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui Belzebut Constantin

   pai si eu nu pot sa cer conditii ca sa i platesc darile la stat?
   no offense astia sint cumva stat in stat?
   si noi sintem mai prosti sau cum se traduce?
   baietii aia de la discriminare ce fac?
   o autosesizare ceva?
 • +12 (32 voturi)    
  ... (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:44)

  John Doe [anonim]

  Cum nu vii tu, Cuza doamne, ca punând mâna pe ei,
  Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei,
 • +21 (39 voturi)    
  idei mai bune (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:48)

  gica pantalon [utilizator]

  1. sa renunte la pretentiile antinationale
  2. stopata finantarea de la stat care oricum are iz anticonstitutional
  3. sa se sustina financiar din donatii (tot se lauda cati ortodocsi are romania)
  4. impozitate afacerile
  • 0 (14 voturi)    
   avem nevoie de bani (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 18:50)

   Andrei [anonim] i-a raspuns lui gica pantalon

   sa facem cat mai multe moschei in Romania si temple masonice. Si sa crestem bugetul presedintiei cu 150 %
   • 0 (12 voturi)    
    sau ii dam in alta parte (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 19:02)

    gica pantalon [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

    Unde chiar e nevoie. La asta te-ai gandit?
 • +39 (55 voturi)    
  Si eu la fel (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:49)

  Razvan [anonim]

  Si eu sunt de acord sa imi impoziteze statul veniturile da' doar daca imi da inapoi toti banii pe care m-a silit sa ii dau pe abonamente la revista "Cutezatorii", "Luminita", "Stiinta si Tehnica", pe timbre UNICEF, pentru "Crucea Rosie", la fondul clasei, pentru "planul de reciclare", cotizatia la organizatia de pionieri si cea de UTC, imi remunereaza timpul in care am fost silit sa particip la sedinte de pioneri, la mitinguri PCR, si la inaugurari de "marete ctitorii", plus ala in care m-au dus cu sila la "practica", la sortat cartofi.

  Altfel, nu mai platesc impozitit pe venit.

  Si, pentru ca tot a venit vorba de restituiri de proprietati, sa facem o precizare: da, sa se restituie, insa alea confiscate ABUZIV, de comunisti. Nu alea care au facut obiectul secularizarii de pe vremea lui Cuza, sau cele de dinainte de reforma agrara, dupa cum cautau unele fete bisericesti sa revendice prin instante.
  • +6 (20 voturi)    
   + SA SE SCADA ... (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:14)

   JG [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   BOR sa plateasca TOATE terenurile pe care s-au construit biserici NOI, TOTI banii dati (inclusiv salariile si pensiile) pentru "biserica", macar din '89 incoace.
   Posibil sa fie tandea-pe-mandea.
  • -2 (10 voturi)    
   un mic amendament (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:50)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Razvan

   Stiinta si Tehnica nu te-a si nu m-a fortat nimeni. Si mai erau cateva ;)

   In rest, de acord.
  • -4 (14 voturi)    
   ASUR (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 18:52)

   Alin [anonim] i-a raspuns lui Razvan

   im explica si mie cineva de ce ASUR nu a supravietuit in perioada comunista ? dar bsierica ordotoxa a supravietuit ?
   • +1 (13 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:38)

    [anonim] i-a raspuns lui Alin

 • +15 (31 voturi)    
  averea bisercii (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:52)

  speedofmind [anonim]

  Eu zic ca cel mai bine ar fi secularizarea integrala a averilor bisericesti si incadrarea tuturor popilor ca anagajati bugetari cu salariile aferente, impozitate, etc ...
 • +25 (43 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:53)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   no (Duminică, 6 decembrie 2015, 15:45)

   MoemBius [utilizator] i-a raspuns lui

   logica preemptiva
   eu am pus aceeasi intrebare si am Minus

   si tu ai plus

   :)
   cool
 • +28 (42 voturi)    
  Prea-nefericitule, (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:53)

  Cuca [utilizator]

  aici nu e vorba de a fi "de acord" cu taxele.

  Poate ca si altii sunt, sau nu sunt, de acord cu faptul de trebuie sa platesti impozite sau taxe.

  Dar vezi tu, prea-nefericitule, ca nu asa se pune problema. Tu NU pui conditii. Tu platesti, conform legii, asa cum fac toti cetatenii si companiile.

  Si chestiile despre care vorbesti nu s-au confiscat ci s-au recuperat. Secularizarea din 1863 a fost o chestiune de asanare morala a societatii, dupa ce secole la rand ati furat ca in codru.

  Mi-e greu sa-mi exprim suficient dispretul pentru tine, atat este de mare.
 • +26 (40 voturi)    
  Nu trebuie (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:54)

  Vasile [anonim]

  Sa li se dea nimic ca au destul. Nu hotaraste patriarhul ci parlamentul. Parerea mea este ca statul trebuie sa rupa de biserica si sa-i impoziteze asa cum impoziteasa alte firme. Eu unul nu am nevoie de popi si biserica ca sa vorbesc cu Dumnezeu. Dumnezeu este in mine si in fiecare din noi. Nu este o entitate separata ci este totul si este peste tot.
 • +21 (35 voturi)    
  Preafericitule ... (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 13:55)

  raudegura [anonim]

  Ne iei de prosti?
  Cred ca putina decenta nu ti-ar strica !
 • +18 (30 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:01)

  [anonim]

 • +25 (37 voturi)    
  cimitirele (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:01)

  mortu din papusoi [anonim]

  cum ramane cu cimitirele pe care au pus monopol in mod abuziv ?

  cata ipocrizie, ar trebui sa le confiste tot, apoi sa-si faca singuri parohii exclusiv din donatiile credinciosilor, care or mai ramane in biserica lor de mafioti hrapareti...sa vedem daca-si mai permit tzoale de mii de euro...
  cat tupeu au...

  ar fi cazul sa facem o noua biserica ortodoxa curata, cu preotii si monahii fara cazier securistic, penal sau masonic !
  • 0 (12 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:46)

   [anonim] i-a raspuns lui mortu din papusoi

   • 0 (10 voturi)    
    Nu anti-BOR. (Duminică, 6 decembrie 2015, 1:44)

    adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

    Anti -nesimtire ! Anti-megalomanie ! Anti -opulenta !
    • -4 (8 voturi)    
     Observ (Duminică, 6 decembrie 2015, 14:58)

     adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

     ca toate chiliile manastiresti au leptop. Si Daniel
     a sunat goarna. Toti calugarii s-au mobilizat pe dat minusuri. Iar cei mai rasariti posteaza in draci !
     • -5 (7 voturi)    
      eh... (Duminică, 6 decembrie 2015, 18:09)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

      Au venit de la slujba cu instructiuni :)))))
   • -2 (10 voturi)    
    el este dintr-unul real. tu esti o productie bor (Duminică, 6 decembrie 2015, 7:09)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Atat de public este serviciul, incat popii s-au facut stapani si hotarasc cine si daca este ingropat pe domeniul ala cica public. Baga un pic de google pentru realitatea producatoare de filme. Sau voi va dati numai pe intranet la borsrl?
    • +6 (8 voturi)    
     Tu ai intrat pe accu.ro ? (Duminică, 6 decembrie 2015, 11:42)

     Iomen [utilizator] i-a raspuns lui Nevermind

     Inainte sa-l trimiti pe el pe google? Da-i omului contraexemple pe legea de functionare daca ai. Nu-l acuza de gratuit.
     • -5 (7 voturi)    
      :D (Duminică, 6 decembrie 2015, 18:09)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Iomen

      Inainte de google sau stiri, unde sunt cazurile publice, am intrat in cimitire si am avut experiente first hand. TOTUL stabileste popa. TOT.

      accu este un site apartinand unei institutii care papa si ea ceva si este un vehicul pentru a mai directiona o parte din business catre borsrl.
      • +6 (6 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 19:54)

       [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

   • -2 (4 voturi)    
    hait ! (Duminică, 6 decembrie 2015, 15:07)

    mortu din papusoi [anonim] i-a raspuns lui

    deci contractul pe care l-am semnat cu popa, precum ca locul de veci cumparat de la primarie e trecut la ei si acum inchiriat ''pe veci'' de eparhie e un fals grosolan ?...mmmmm... numa' mort sa nu fii...
 • +14 (28 voturi)    
  Ce proprietati confiscate? (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:04)

  Andrei [anonim]

  Chiar nu inteleg ce inseamna proprietati conficate? Paduriele de pe vreme stra stra stra bunicilor care eru iobagi si nu aveau dreptul sau nu putea sa cumpere teren? Hectarele de padure date cadou de Stefan Cel Mare care inainte de lupta baga o biserica si dona o padure? De cand are biserica atatea proprieatati? Nu ma intelegi gresit, nationalizarea nu a fost buna pentru ca fiecare om are dreptul la proprietate, dar nici chiar asa cum are BOR. Cum sa ai propiul tau ocol sivlic? Cum sa nu te lase sa urce in padure pe traseu montan (vezi cazul Slanic Moldova)? Si mai merg si pe santaj.
  • +3 (15 voturi)    
   pai e ok si asa (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:54)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Andrei

   Donatia este revocabila. Se considera urmasii bisericii de pe vremea lui Stefan? Perfect. Si statul roman este urmasul statului de atunci, in cazul asta, deci va revoca toate donatiile. Cumva... cred ca borsrl are de plata si de dat inapoi si ce are acum in cazul asta. Aproape tot.
 • +6 (18 voturi)    
  PF(a)-ul Daniel (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:06)

  Marius [anonim]

  Care proprietati? Alea confiscate de Cuza sau cele de comunisti? Poate au vreun inventar de pe vremea lui Burebista sau mai-nainte!!!!!

  Fariseii!!!

  PS. Poate vrea sa scoata lumea in strada si sa-l "mute" de la patriarhie in calugarie...... Prea se crede "buricul" pamantului.....
 • -4 (10 voturi)    
  in concret (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:10)

  demaGOGU [utilizator]

  tera-ferictul se refera la secularizarea, vezi confiscarea facuta de Cuza.

  e vorba de acelasi stat roman.
 • +1 (15 voturi)    
  fie, sa primeasca (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:11)

  anonimicus [utilizator]

  dar sa dea inapoi toate proprietatile greco-catolicilor pe care le-au primit moca de la statul comunist.
  • +2 (10 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:50)

   [anonim] i-a raspuns lui anonimicus

   • -2 (10 voturi)    
    esti in multe feluri (Duminică, 6 decembrie 2015, 7:12)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

    Se referea la cele confiscate de comunisti (NU secularizate de Cuza), castigate in justitie si pe care borsrl nu vrea sa le dea dupa ce le-au folosit zeci de ani. Ii doare-n c si de hotararile judecatoresti. Greu, nu?
    • +4 (6 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 9:13)

     [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

     • +3 (3 voturi)    
      pentru (Duminică, 6 decembrie 2015, 14:21)

      vizirul [utilizator] i-a raspuns lui

      adevaratul atasament pentru cauza romanilor din Transilvania,pentru Scoala Ardeleana, pentru scrierea latina, pentru martirajul preotilor acestui cult in temnitele comuniste, pentru taria de a nu-si trada credinta cu pretul libertatii, pentru rolul determinant al acestui cult in realizarea Marii Uniri de la1918,pentru ridicarea romanilor din Ardeal prin educatie si cultura,pentru exemplele de onestitate, devotament si tarie de caracter pe care le-au dat....
      • +2 (2 voturi)    
       Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 19:59)

       [anonim] i-a raspuns lui vizirul

     • -1 (1 vot)    
      si caramida este mai subtila (Duminică, 6 decembrie 2015, 18:17)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

      Tu doar o dai la intors ca sa mai scalzi ipocrizia borsrl.

      Ca idee, sunt pentru restituirea (despagubirea) proprietatilor luate de comunisti, pentru toate cultele, persoanele fizice/juridice, etc.

      Realitatea de la care tot incerci tu sa abati atentia, este jigodismul bor srl care in timp ce se da victima si primeste, nu iese din imobilele restituite altora, inclusiv dupa ani de procese.

      Mi se falfaie de nevoia unora de a face parte dintr-o turma, fie ea ortodoxa sau greco-catolica, sau ca exista biserici care mulg turma. Ma enerveaza insa jigodismul, unde bosrl este campioana. Asta nu inseamna ca nu-l vad si pe al popalaului care a cerut demolarea cathedral plazza dupa ce si-a dat acordul si s-a sucit vrand un etaj in plus. Ala nu e ortodox, dar jigodismul este acelasi.
 • +13 (13 voturi)    
  Comunitatea locală este proprietar. (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:41)

  mircea [anonim]

  Nu BOR este proprietar,ci comunitatea locală.BOR,prin parohia locală are în administrare bunurile și orice activitate desfășurată trebuie să respecte legile și Constituția.Și nu numai BOR,ci toate cultele.Primești bani de la populație,dai chitanță,plătești tva dacă nu ești scutit legal și ești verificat de fisc.
  • -13 (13 voturi)    
   Mai omule...! (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 19:57)

   Serban [anonim] i-a raspuns lui mircea

   Mai omule...eu cred ca matale nu judeci.. Vine preotul la un om acasa, inainte de Craciun...Vine cu icoana, si omul respectiv ii da si el un ban... Preotul scoate un chitantier si scrie ce suma a primit dupa aceia ii da o chitanta omului respectiv... ! Matale esti in toate mintile? Sau, merge un crestin sa se spovedeasca, preotul nu ii cere nici un ban...dupa ce se spovedeste, preotul ar trebui sa scoata un chitantier, sa scrie o chitanta si sa ii dea omului o chitanta..! Matale nu judeci absolut deloc!
   • +4 (6 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:57)

    [anonim] i-a raspuns lui Serban

   • +10 (10 voturi)    
    da (Duminică, 6 decembrie 2015, 6:41)

    Reader [anonim] i-a raspuns lui Serban

    ar trebui sa dea chitanta
 • +3 (13 voturi)    
  averea bisericii făcută cu sângele românului (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:54)

  visio [anonim]

  averea bisericii înseamnă averea Domnitorilor care și-au donat averile bisericii; de ce au optat Domnitorii pentru donație către biserică? Simplu: daă i-o dădeau lui gheorghe acesta o vindea pe o cinzeacă la cârciuma satului...
 • +6 (18 voturi)    
  popimea si clasa politica (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 14:57)

  CRMS [utilizator]

  Sunt mana in mana si nu ii intereseaza altceva decat sa mulga cat pot mai mult de la fiecare cetatean. Se sprijina unii pe ceilalti (vezi binecuvantarile pe care le primesc politicienii la slujbe precum si indemnurile la cum sa votezee enoriasii ) si fiecare din ei fura pe partea lui dar nicodata nu se arata unul pe celalat cu degetul.
 • 0 (12 voturi)    
  concordia suprema (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 15:01)

  DimijoareiObt [anonim]

  Sa le dam primim, dar numai dupa ce ne dau ei noua credinta confiscata !
 • +9 (21 voturi)    
  Business (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 15:13)

  Eulescu [anonim]

  Un adevarat business man, patriarhul vrea negocieri.
 • +9 (21 voturi)    
  impozitare BOR (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 15:13)

  vaxalbina [utilizator]

  Ce nu inteleg de ce ar trebui sa fie BOR de acord cu impozitarea. Nici eu nu sunt de acord sa fiu impozitata, dar nu ma intreaba nimeni daca vreau sau nu. Nu le mai ajung bogatiile, nesimtitii!
  • +1 (13 voturi)    
   :D (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:55)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui vaxalbina

   Ai ratat stirea in care ei se laudau ca lucreaza de 6 luni pt un proiect de impozitare. Ei, adica borsrl. Nesimtirea este atat de mare.
  • +5 (7 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 23:00)

   [anonim] i-a raspuns lui vaxalbina

 • +10 (22 voturi)    
  Comment sters de user (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 15:27)

  andipetre [anonim]

 • +3 (15 voturi)    
  eu nu ti-l (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:00)

  cristi [anonim]

  botez, casatoresc, inmormantez, sfiintesc, impartasesc, spovedesc, etc

  si nici nu ti-l "parasc"

  daca platesc taxe

  si vreau inapoi ce-am pierdut cu "cele de mai sus"

  .... totala depasire istorica ... compromitere a ortodoxismului ca si religie modesta si toleranta

  .... mare nevoie de schimbare preaconservatorule
 • +4 (16 voturi)    
  partial de acord (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:00)

  popic82 [anonim]

  Cum ar fi sa vina acum si doctorii sa ceara spitalele inapoi, profesorii sa ceara scolile inapoi. Si de cand pui tu conditii? Ce reprezinti tu de fapt? Ar fi bine sa fi.ti de acord cu salarii de la stat impozitate, ca daca ati merge pe mana credinciosilor de care aminteai, s.ar putea sa vinzi si crucea de la gat sa bagi motorina la masina. De ar exista Isus in Iad te.ar trimite direct, lipitoare ce esti.

  P.S. pariu ca Daniel asta o sa fie eroul de top din jocurile de strategie in maxim 2 ani. Are 100% armura, mană..etc.
  • 0 (12 voturi)    
   + (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:57)

   Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui popic82

   100% har, in joc. Ca-n real life are zero.
  • +5 (9 voturi)    
   Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 23:03)

   [anonim] i-a raspuns lui popic82

 • +3 (15 voturi)    
  Popii CONDITIONEAZA egalitatea cu ROMANII !!! (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:11)

  neagoe [utilizator]

  Popii CONDITIONEAZA egalitatea cu ROMANII prin acordarea unui alt PRIVILIEGIU si anume sa fie bagati in fata la coada la retrocedari.

  Popii vor ca cei cateva sute de mii care isi PLATESC impozitele sa treaca printr-o noua umilinta si sa fie trecuti la coada trenelor unor farisei de doi bani.

  Ba ///, retrocedarile se fac din impozitele romanilor, iar voi vreti doar sa luati nu sa dati.
 • +4 (16 voturi)    
  BOR nesimtit ... nici un ban de boboteaza (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 16:51)

  Observatorul [anonim]

  Astia de la BOR sunt nesimtiti, santajisti, chiar as zice mafioti. Ce frumos ar fi sa facem o mica "greva fiscala" sa nu le dam nici un ban de boboteaza.
 • +3 (15 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 17:25)

  [anonim]

 • -1 (13 voturi)    
  BOR - REFERENDUM (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 18:05)

  dincannes [anonim]

  Adevarata democratie este referendumul.
  Eu sunt pentru referendum; BOR probabil nu!
 • 0 (12 voturi)    
  retrocedarea pamanturilor si padurilor (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 19:35)

  gheorghe sandu [anonim]

  Inteleg ca popii ar vrea pamanturi si paduri pe care sa munceasca altii decat ei .
  Sant de acord sa se retrocedeze atat pamant si paduri cat popii sa lucreze ei insisi cu mainile lor proprii
 • +3 (15 voturi)    
  Eu l-as mai zgandari putin pe Freddy Mercury (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 21:12)

  bigbrother [utilizator]

  Cum il numea CTP vazand acea sutana de prost gust afisata zilele trecute. Papa de la Roma nu are nici macar o miime din aurul care il poarta popa asta pe el, cred ca daca adunam tot aurul de pe hainele popilor dublam rezerva de aur a BNR.

  Daca popa asta tot insista cu santajul cerand ceva ce nu a fost niciodata al lor, poate incep si altii sa-i sape prin trecut sau mai bine spus, sa puna cartile pe fata, sa vedem cine este de fapt acest Mult Prea Fericit care se crede intruparea lui D-zeu pe pamant.

  Pana atunci, sa speram ca acest buget nu va suferi modificari majore in Parlament, urmeaza porcaiala politica si jocurile de culise. Mai mult, santajul se va extinde si asupra primarilor care vor fi la mana enoriasilor (a se citi a popilor) pentru voturi..anul viitor sunt alegeri locale si parlamentare.
 • +3 (15 voturi)    
  Biserica e de acord DACA (Sâmbătă, 5 decembrie 2015, 22:30)

  Leon [anonim]

  Cit de nesimtit poti sa fii sa pui conditii pentru a plati impozit ca toata lumea? De ce ar fi popii mai cu mot? In Romania, toata lumea e egala in fata legii, dar... popii nu platesc impozit, parlamentarii au imunitate, demnitarii plagiatori sint judecati altfel decit confratii lor
 • -1 (9 voturi)    
  Cata nesimtire ! (Duminică, 6 decembrie 2015, 1:29)

  adrian88000 [utilizator]

  " E de acord sa i se impoziteze beniturile ".
  Acum, pentruca nu este de acord , nu i se impoziteaza veniturile. Adica e dupa bunul lui plac. ANAF, esti pe receptie ?
  In Romania impozitarea se face la cheremul impozitatului ? Nu exista o lege unica ?
  Curaj , ANAF. Ia-le banii !
 • 0 (8 voturi)    
  Istorie (Duminică, 6 decembrie 2015, 2:06)

  beee [utilizator]

  Cine platește salariul unui preot sau al unui episcop? Cine finanțează ridicarea sau reparația unei biserici în România?
  Din punctul meu de vedere salariul nu îl plătește un anumit cetățean ci statul român în urma concordatului din momentul secularizării. Nu îl plătesc eu, nu îl plătește un alt creștin ortodox sau un eterodox.

  În decembrie 1863, odată cu secularizarea averilor mănăstirilor grecești, au fost naționalizate și proprietățile mitropoliilor Moldovei și Ungrovlahiei. Nejustificat din punct de vedere juridic. Din păcate sunt multe ilegalitati comise de intelighenția românească după secularizare, datorita subfinanțării reparațiilor nu mai avem astăzi unele dintre ctitoriile medievale.
  După secularizare, la 1 aprilie 1864 a intrat în vigoare Legea comunală care prevedea salarizarea preoților de la bugetele locale ale primăriilor. Legea a fost modificată la 29 mai 1893 în Legea clerului mirean și a seminariilor care a preluat salarizarea preoților din bugetul de stat.
  Prin Legea cultelor din 1948, regimul de ocupație sovietică a naţionalizat (a se citi confiscat ilegal) ce mai rămăsese în patrimoniul Bisericii Ortodoxe Române.

  Preluând aceste proprietăți care erau de jure proprietățile bisericii ortodoxe, Statul s-a angajat să sprijine financiar Biserica din bugetul public. Am putea spune că este un fel de obligațiune de stat emisă de statul român în urma fondului de proprietăți preluat în administrare. Conform unor calcule banii primiți de la Stat până acum nu reprezintă nici o treime din ce s-a luat de la Biserică de către Cuza și apoi de către comuniști. Acolo unde există acte de proprietate, ce este al bisericii să se întoarcă înapoi. De exemplu cei trei munți de pe valea Doftanei primiți de mănăstirea Căldarușani cu acte în regulă de la vistierul Buzincă și muntele Urlați primit de la Elena Brăncescu. Eu personal prefer să rămână în administrarea bisericii decât să fie despăduriți sau înstrăinați.
 • -2 (10 voturi)    
  da, si sa inapoieze ce li s-a dat in plus dupa `90 (Duminică, 6 decembrie 2015, 8:13)

  verdeata [utilizator]

  corect?
 • -2 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Duminică, 6 decembrie 2015, 8:21)

  [anonim]

 • +1 (11 voturi)    
  Pai . . . (Duminică, 6 decembrie 2015, 8:49)

  Vali Cel Batran [utilizator]

  . . . prea-fericitule! Va dam proprietatile dupa ce scadem toate valorile primite de biserica in ultimii 65 de ani de la stat. Donatii, salarii, locasuri de cult noi, scutirile de impozite etc, etc. Ce ziceti ar mai ramane ceva? Eu cred ca va trebui sa mai dati inapoi!
 • 0 (0 voturi)    
  PAi... impozitele sunt facultative (Duminică, 13 decembrie 2015, 0:03)

  ANca [anonim]

  Pai daca e lege, ne mai si tocmim???? Slujitorii bisericii incalca legea? Iau bani pentru folosul lor ca angajati la stat si nu platesc impozite??? Sau e ca Adi Minune "fara numar". Iar pamanturile nu sunt ale Bisericii, ci ale statului roman.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by