Consilierul directorului SRI, Ovidiu Marincea, a declarat, marti, ca extremistul maghiar suspectat de planuirea unui atac cu explozibil la Targu Secuiesc era de mai mult timp in atentia SRI, iar viata cetatenilor nu a fost pusa in pericol nicio clipa, transmite Agerpres.

'Exista un dispozitiv explozibil improvizat care ar fi avut efecte extrem de grave daca ar fi fost detonat, s-ar fi soldat cu victime, insa nu am detalii despre ce dispozitiv este vorba. Nu a ajuns sa fie plantat acolo in multime. (...) A fost tot timpul in atentia noastra. Nu a fost pusa in pericol nicio secunda integritatea sau viata cetatenilor romani', a spus Ovidiu Marincea la un post de televiziune.

'La data de 1 decembrie, procurorii DIICOT au dispus retinerea pentru o perioada de 24 de ore a inculpatului B. I. A. sub aspectul savarsirii infractiunilor de tentativa la infractiunea de actiuni impotriva ordinii constitutionale (...) si nerespectarea regimului materiilor explozive (...) privind prevenirea si combaterea terorismului, se arata in comunicatul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism.

Potrivit anchetatorilor, exista date ca inculpatul, membru marcant al extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste HVIM Ungaria, ce are ca obiective revizionist-separatiste, printre care realizarea, inclusiv prin acte de violenta indreptate impotriva cetatenilor romani si a bunurilor acestora, dezideratului de ingreunare si impiedicare a autoritatilor romane in actul de exercitare a puterii de stat in zona asa-zisului 'Tinut Secuiesc', si-a asumat, si ulterior a procurat mijloacele si instrumentele necesare confectionarii unui dispozitiv exploziv improvizat pe care intentiona sa-l detoneze in public, pe raza localitatii Targu Secuiesc, pe parcursul desfasurarii manifestatiei prilejuite de sarbatorirea zilei de 1 Decembrie.

'Materialele si dispozitivele ridicate la perchezitiile efectuate ar fi fost apte sa puna in pericol cetatenii romani si bunurile acestora, actiunile inculpatului fiind stopate prin masurile legale dispuse de catre procurorii DIICOT cu sprijinul Serviciului Roman de Informatii', se arata in comunicat.

Actiunea a fost efectuata impreuna cu ofiteri de politie judiciara din cadrul Directiei de Combatere a Criminalitatii Organizate.

Suportul tehnic si informativ a fost asigurat de catre Serviciul Roman de Informatii, iar suportul de specialitate a fost asigurat de catre Directia de Informatii si Protectie Interna.

Actiunea a fost efectuata cu sprijinul IPJ Covasna si Jandarmeriei Brasov.

Persoana retinuta de catre procurorii DIICOT in legatura cu intentia de a detona un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc se numeste Beke Istvan Attila, fiind vorba de un cetatean roman de etnie maghiara, au declarat surse judiciare.

Potrivit surselor mentionate, la perchezitiile efectuate de catre autoritatile judiciare in legatura cu acest caz au fost gasite la un poligon de antrenament air soft de langa Covasna unele materiale pirotehnice si electronice care asamblate au capacitatea de producere a unor dezastre si care sunt interzise pentru detinere.

Astfel, au fost gasite 400 materiale pirotehnice de categoria III si categoria II, dispozitive electronice de initiere temporizare a impulsurilor electronice, precum si dispozitive militare pentru vedere pe timp de noapte si amplificator de imagine, de asemenea interzise pentru detinere, au mai mentionat sursele respective.