Ziua Nationala a Romaniei va fi sarbatorita de clujeni cu concerte pentru toate varstele si gusturile, precum si cu traditionala parada militara. Primaria a anulat totusi nelipsitul foc de artificii, din respect pentru evenimentele petrecute cu o luna in urma in clubul Colectiv, informeaza Agerpres.

Ceremonia dedicata sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei va incepe marti cu un Te-Deum in Catedrala Mitropolitana Cluj-Napoca. Slujba religioasa, care va incepe la ora 12,00, va fi urmata de ceremonia de depunere de coroane si jerbe de flori la statuia lui Avram Iancu, aflata in fata Catedralei Mitropolitane, iar la final se va desfasura parada militara, organizata de Divizia 4 infanterie 'Gemina'.

Aproximativ 550 de efective din cadrul Diviziei 4 Infanterie 'Gemina', Inspectoratului de Jandarmi Cluj, Gruparii de Jandarmi Mobila Cluj-Napoca, Inspectoratului de Politie Cluj, Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Cluj, Scolii de Agenti de Politie 'Septimiu Muresan', Serviciului Roman de Informatii Cluj, din Crucea Rosie Romana si Politia Locala Cluj-Napoca, cu 51 de mijloace tehnice vor participa la parada organizata la Cluj-Napoca pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei.

Prefectul Clujului Gheorghe Vuscan este asteptat sa participe la intreaga ceremonie alaturi de alte oficialitati din Cluj.

La initiativa Institutiei Prefectului din judetul Cluj, cu sprijinul Consiliului Judetean Cluj si al Inspectoratului Scolar Judetean Cluj, la Opera Nationala Romana Cluj-Napoca va fi organizat, incepand cu ora 14.00 spectacolul 'Copiii sarbatoresc Marea Unire', sustinut de elevii Colegiului de Muzica 'Sigismund Toduta', Ansamblul folcloric 'Doina' din Cluj-Napoca, Ansamblul folcloric 'Magura Calatele' si Ansamblul folcloric 'Mugurelul' din Campia-Turzii. Spectacolul este oferit, in primul rand, unui numar de peste 350 de elevi din mediul rural, care provin din 22 de localitati clujene.

Evenimentele pregatite pentru ziua de 1 Decembrie vor continua, de la ora 16,00, in Piata Unirii, cu un spectacol folcloric organizat la initiativa Primariei Cluj-Napoca, in cadrul caruia vor aparea si Sava Negrean Brudascu si Dumitru Farcas.

De la ora 19,00 se va da startul iluminatului de sarbatori, dupa care pe scena vor urca doua trupe consacrate - ZDOB si ZDUB si CARGO, aceasta din urma sustinand concertul aniversar de 30 de ani.

Patinoarul din Piata Unirii, amenajat in fiecare an pe perioada sarbatorilor de iarna, va fi deschis de asemenea de 1 Decembrie, iar intrarea va fi gratuita intre orele 10,00 - 22,00.

Reprezentantii Primariei Cluj-Napoca au anuntat ca focurile de artificii si retragerea cu torte, traditionale Zilei Nationale a Romaniei, au fost anulate ca forma de respect si de exprimare a compasiunii fata de victimele tragediei de la Colectiv.