Primarul municipiului Sfantu Gheorghe, Antal Arpad, dezaproba inlaturarea tricolorului romanesc de pe catargul aflat in vecinatatea monumentului Ostasului Roman din zona Garii si isi exprima speranta ca autoritatile vor identifica si sanctiona autorii acestui 'act provocator', potrivit Agerpres.

'Dezaprob inlaturarea tricolorului arborat cu ocazia Zilei Nationale a Romaniei. Condamn cu fermitate si ma delimitez de incidentul care a avut loc luni, in urma caruia autori necunoscuti au inlaturat steagul national al Romaniei, arborat cu ocazia zilei de 1 Decembrie, pe catargul de langa monumentul Ostasului Roman din Sfantu Gheorghe. Consider ca aceasta fapta este un act de provocare al carui unic scop a fost tulburarea linistii orasului si convietuirii pasnice intre comunitatea maghiara si cea romaneasca. Imi exprim speranta ca autoritatile vor identifica si sanctiona pe autorii faptei in cel mai scurt timp posibil', mentioneaza primarul Antal Arpad (UDMR.

Tricolorul romanesc de pe catargul aflat in vecinatatea monumentului Ostasului Roman din Sfantu Gheorghe a disparut luni dimineata la schimbarea echipelor de patrulare, fiind inlocuit cu steagul secuiesc, de catre persoane inca necunoscute, a precizat pentru AGERPRES, comandantul Inspectoratului Judetean de Politie (IJP) Covasna, dr. Ioan Popa. Potrivit acestuia, schimbarea turelor de patrulare s-a facut intre orele 6,30 si 7,00 dimineata.

Presedintele Asociatiei Veteranilor de Razboi din judetul Covasna, col.(r) Ioachim Grigorescu a declarat ca disparitia drapelului a fost sesizata in cursul diminetii de luni, iar la scurt timp au fost informate Prefectura, Politia si Jandarmeria.

Ioachim Grigorescu a mentionat ca prefectul Sebastian Cucu a adus personal un alt tricolor romanesc care a fost inaltat pe catarg.

El a remarcat ca disparitia drapelului nu a fost un gest izolat de 'lezare a simbolului national' in preajma Zilei Nationale a Romaniei, amintind ca pe data de 1 Decembrie 2014 in municipiul Targu Secuiesc au fost arborate mai multe drapele negre pe cateva case din zona centrala, iar in 2013, in preajma sarbatoririi Zilei Unirii din 24 ianuarie, a fost vandalizat drapelul tricolor din fata Prefecturii din Sfantu Gheorghe. Acesta a fost taiat in doua locuri, iar cazul, investigat de Politie, a ramas cu autori necunoscuti.

Prefectul judetului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat pentru AGERPRES ca in urma acestui incident va reitera cererea de reintroducere in Codul Penal a infractiunii de ofensa adusa insemnelor nationale, dezincriminata in urma revizuirii legii, astfel incat orice act ostil, dispretuitor ori jignitor la adresa simbolurilor nationale sa poata fi sanctionat ca atare. Codul Penal anterior pedepsea cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani ofensa adusa simbolurilor nationale, respectiv drapelului Romaniei, Zilei Nationale, imnului, stemei si sigiliului statului. In prezent, lipsa de respect fata de aceste insemne se sanctioneaza cu amenda contraventionala.