Zeci de oameni, cei mai multi dintre ei apropiati ai celor care si-au pierdut viata sau au fost raniti in incendiul din clubul Colectiv, au venit luni la locul tragediei, la o luna dupa incendiul devastator, pentru a aduce flori, a aprinde lumanari si a spune o rugaciune in memoria celor 60 de persoane care si-au pierdut viata, potrivit Agerpres. La o luna de la incendiul din clubul Colectiv, protestele impotriva coruptiei au dus la schimbarea Guvernului, s-au deschis dosare penale si au avut loc arestari, iar numeroase localuri, dar si institutii de cultura au fost sau urmeaza sa fie inchise deoarece nu respecta normele de siguranta, aminteste Mediafax.

Protestele ColectivFoto: Alex Mihaileanu

"A trebuit sa se intample asa ceva ca sa putem sa invatam. (...) In afara de faptul ca s-a schimbat Guvernul, nu stiu ce s-a schimbat. Au mai inchis si localurile care sunt la parterul blocurilor cu bulina. Suferim toti, toata lumea vine aici. Dar pentru familie e cel mai greu, sa nu-l avem printre noi. Baiat tanar, care avea tot viitorul in fata", spune o femeie care a venit luni la Colectiv sa aduca un omagiu victimelor.

Cristian Hurdubaia, reprezentant al fundatiei #ImpreunaRezistam, a declarat ca in fiecare luna, pe data de 30, victimele incendiului vor fi comemorate: "La o luna de la tragedia din clubul Colectiv, am considerat ca este normal sa venim aici si sa plangem cei 60 de oameni frumosi care au plecat dintre noi, atat de repede. Tot noi, cei de la #ImpreunaRezistam, am decis ca in fiecare luna, pe data de 30, sa venim aici. Cine vrea sa vina cu noi este binevenit: sa aducem flori, sa aprindem lumanari si sa ii comemoram luna de luna, pentru ca noi consideram ca nu trebuie sa uitam ca ei au fost cei sacrificati, practic, pentru ca noi si generatiile viitoare sa puteam avea o viata mai buna", spune Cristina Hurdubaia.

60 de oameni si-au pierdut viata in incendiul din clubul Colectiv, o parte dintre ei in seara tragediei, iar restul in saptamanile care au urmat. 37 de pacienti sunt internati in continuare in spitale din Bucuresti, iar 39 de raniti au fost transferati pentru tratament in clinici si spitale din strainatate.

  • Cele mai mari proteste de dupa Revolutie si schimbarea Guvernului

Guvernul a declarat trei zile de doliu national, pe 31 octombrie, 1 si 2 noiembrie, zilele care au urmat incendiului. Un mars al tacerii, cu aproape 10.000 de articipanti, a avut loc pe 1 noiembrie in Capitala, din Piata Universitatii pana la Colectiv.

Dupa cele trei zile de doliu insa, oamenii au iesit in strada, in Capitala si mai multe orase din tara, cerand demisii, dupa ce incendiul din Colectiv a relevat un sistem corupt prin care clubul fusese autorizat fara a respecta normele de aparare impotriva incendiilor, dar si carente in randul serviciilor de interventiei, puse tot pe seama coruptiei.

In seara de 3 noiembrie, ieseau in strada zeci de mii de oameni - in jur de 30 de mii numai in Bucuresti - cerand demisia premierului Victor Ponta, a ministrului de Interne Gabriel Oprea, considerat responsabil si pentru moartea politistului Bogdan Gigina aflat in coloana sa oficiala, facilitate la care nu ar fi avut dreptul intrucat s-ar fi deplasat in interes personal, si a primarului sectorului 4 Cristian Popescu Piedone, pentru emiterea autorizatiei pentru Colectiv fara un aviz al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta.

In ziua urmatoare, Victor Ponta isi depunea mandatul, intreg Guvernul urmand a fi schimbat, iar Cristian Popescu Piedone isi dadea demisia din functia de primar al sectorului 4.

  • Patronii clubului Coectiv si pirotehnistul care a instalat artificiile, acuzati de ucidere din culpa

Ancheta in cazul incendiului din clubul Colectiv deschisa initial de Parchetul Tribunalului Bucuresti a fost preluata de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, care face cercetari pentru ucidere si vatamare corporala din culpa.

Conform concluziilor provizorii ale primelor autopsii facute asupra cadavrelor persoanelor care si-au pierdut viata, principala cauza a decesului ar fi intoxicatia cu fum, monoxid de carbon si gaze toxice.

Procurorii au inceput urmarirea penala pe numele celor trei patroni ai clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea si Costin Mincu, care sunt arestati preventiv din 3 noiembrie si pe bunurile carora a fost pus sechestru.

De asemenea, au fost pusi sub urmarire patronii firmei care a furnizat artificiile folosite in Colectiv in seara de 30 octombrie, Daniela si Cristian Nita, si pirotehnicianul Viorel Zaharia, care le-a montat. Acestia au fost arestati pe 8 noiembrie si plasati in arest la domiciliu noua zile mai tarziu.

Si procurorii anticoruptie au deschis la randul lor un dosar in care ancheteaza modul in care a fost autorizat si isi desfasura activitatea clubul Colectiv. Primaria Sectorului 4 a emis acord si autorizatie de functionare pentru local fara a cere avizul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta privind respectarea normelor de prevenirea si stingerea incendiilor (PSI), conform unei hotarari de consiliu local. clubul a fost autorizat in baza unei declaratii pe propria raspundere a proprietarilor, care au indicat activitatile desfasurate in local si capacitatea acestuia de 80 de locuri pe scaun.

Procurorii DNA i-au pus sub urmarire pe fostul primar al sectorului 4 Cristian Popescu Piedone si pe Aurelia Iofciu si Luminita Larisa Ganea, angajate ale primariei, implicate in emiterea autorizatiei. Piedone si cele doua angajate au fost arestati in 7 noiembrie, de Tribunalul Bucuresti, si pusi in libertate in 11 noiembrie, de Curtea de Apel, printr-o decizie ce a atras autosesizarea Inspectiei Judiciare, criticata pentru aceasta de Uniunea Judecatorilor. Tot pentru abuz in serviciu au fost pusi sub acuzare de DNA si ofiteii ISU Bucuresti Antonina Radu si Petrica George Matei.

  • Localuri si institutii de cultura, inchise dupa incendiul din clubul Colectiv

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti si celelalte inspectorate din tara au facut in saptamanile ce au urmat tragediei controale la localuri si in alte spatii publice. Aproape 40 de cluburi, restaurante, discoteci si alte localuri din Capitala si din mai multe judete au fost inchise pana in 18 noiembrie.

Cu aceasta ocazie s-a constat ca institutii de cultura importante precum Castelul Peles, Ateneul Roman, Teatrul National si Opera Nationala din Cluj-Napoca functioneaza fara autorizatie de securitate la incendiu din partea ISU.

Nici cladirea Palatului Parlamentului nu are autorizatie ISU pentru ca nu a fost receptionata.

Pana la intrarea in legalitate sau adaptarea reglementarilor, sunt sigilate localuri, spatii comerciale si sali de spectacole. Case de cultura si alte spatii de spectacole din toata tara si-au intrerupt activitatea. Bazarul din Suceava, unde functionau 1.800 de spatii comerciale, a fost inchis, generand un val de proteste din partea oamenilor care au ramas fara loc de munca.

Dupa controalele privind siguranta la incendiu, au urmat masurile de siguranta la cutermur.

Pe 17 noiembrie, a fost promulgata de presedinte legea care prevede interzicerea desfasurarii de activitati in spatiile comerciale precum magazine, sali de spectacole si structuri turistice, in cladirile cu risc seismic ridicat, pana la consolidarea acestora.

Drept urmare, numai in Capitala au fost notificati sa-si inceteze activitatea in 24 de ore utilizatorii a nu mai putin de 162 de imobile incadrate in clasa I de risc seismic, in caz contrar urmand a fi sanctionati cu amenzi de la 50.000 la 70.000 de lei.

Aflat in aceasta situatie, Teatrul Nottara a primit o sala pentru spectacole la Cotroceni.

In Centrul vechi al Capitalei, cel mai cautat loc de distractie si unul dintre principalele obiective turistice, cluburile, dar si magazine si alte spatii se inchid rand pe rand.

Planurile de reabilitare intarzie, doar 18 imobile cu bulina rosie fiind consolidate in 14 ani, potrivit unui raspuns al reprezentantilor Primariei Capitalei, transmis la solicitarea Mediafax, Primaria adaugand ca proprietarii refuza consolidarea.