Un turist din Republica Moldova, in varsta de 36 de ani, a decedat duminica seara in Masivul Piatra Craiului, in zona Padina Inchisa dupa ce a cazut intr-o prapastie mai bine de 300 de metri, a declarat luni, pentru Agerpres, seful Salvamont Zarnesti, Ioan Pivoda.

Potrivit sursei citate, turistul din Republica Moldova se afla intr-un grup de sase persoane, cazate la Brasov. Ei au urcat in Masivul Piatra Craiului, total neechipati pentru asemenea drumetii.

"Au urcat de la cabana Plaiul Foii pe Valea Ursilor - Refugiul Diana - Brana Caprelor. La Brana Caprelor exista o traversare pe o panta foarte inclinata, unde a vrut sa se intoarca, el fiind primul in fruntea celor sase prieteni cu care venise. A fost momentul in care a alunecat, iar din cauza greutatii lui de circa 90 de kg a rupt in cadere o bucata din zapada, dupa care a alunecat mai bine de 300 de metri printre stanci in Padina Inchisa. Nu a mai avut nicio sansa de supravietuire, avand traumatisme serioase la cap si la coloana. Impreuna cu opt colegi de la Salvamont Zarnesti l-am recuperat si l-am transportat aseara dupa ora 21,00 la morga din Zarnesti pentru necropsie", a precizat seful Salvamont Zarnesti.

Sursa citata a mai precizat ca inca de duminica seara au fost informati despre tragicul eveniment si familia victimei, dar si consulul ambasadei Republicii Moldova la Bucuresti.

Seful Salvamont Zarnesti ii atentioneaza pe turistii care vor sa vina in Masivul Piatra Craiului sa evite deplasarile care trec de cota 1.500 de metri spre creasta masivului.

"Traseele peste 1.500 de metri nu mai sunt de abordat in aceasta perioada. Pe latura de Nord-Vest sa evite deplasarea peste 1.500 de metri, iar pe latura de Sud-Est sa ajunga pana la Cabana Curmatura si Refugiul Grind, dupa care sa se intoarca. Este zapada, strat de gheata si este foarte periculos. In acest an am avut cinci turisti decedati in Masivul Piatra Craiului, cu tot cu turistul din Republica Moldova. Este foarte mult", a mai afirmat Ioan Pivoda.

El ii sfatuieste pe turisti sa ceara informatii de la Salvamont inainte de a se deplasa pe munte, pentru orice traseu, si sa se echipeze corespunzator pentru a evita accidentele.