Aniversam astazi 97 de ani de la unirea Bucovinei cu Romania si, totodata, celebram pentru prima oara si "Ziua Bucovinei", sarbatoare instituita prin legea adoptata luna trecuta de Parlamentul Romaniei, scrie presedintele Klaus Iohannis pe pagina sa de Facebook.

Klaus IohannisFoto: Presidency.ro

Dupa aproape un secol si jumatate de ocupatie straina, Bucovina redevenea, la 28 noiembrie 1918, parte integranta a tarii din care fusese rupta in 1775, aminteste seful statului.

"Indiferent de contextul politic, spiritul si identitatea romaneasca au dainuit pe intreg tinutul bucovinean. Este in primul rand meritul oamenilor, care nu au contenit sa gandeasca, sa simta si sa traiasca romaneste in pofida tuturor vitregiilor la care i-a supus istoria. Bucovina ocupa un loc special in istoria natiunii noastre si in constiinta poporului roman", scrie Klaus Iohannis.

"Este locul copilariei si tineretii poetului national, Mihai Eminescu, dar si spatiul unde se afla Cetatea de Scaun a lui Stefan cel Mare si mormintele domnesti de la Radauti, Putna si Sucevita. Cu oamenii sai harnici ce pretuiesc si duc mai departe traditiile si obiceiurile populare, Bucovina este o invitatie pentru descoperirea Romaniei profunde", mai noteaza presedintele.