Prefectura Covasna a anuntat vineri ca va lua toate masurile necesare pentru asigurarea unui 'climat public propice sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei', avertizand ca va sanctiona, potrivit competentei, orice 'derapaje nationalist-extremiste', transmite Agerpres.

Conducerea Prefecturii Covasna mentioneaza, intr-un comunicat de presa, ca aceste masuri se impun ca urmare a unor 'incidente de factura nationalist-extremista izolate, dar petrecute cu regularitate in ultimii ani cu ocazia sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei, atat la nivelul municipiului Sfantu Gheorghe, cat si in alte localitati ale judet'.

In comunicat se mai spune ca aceste incidente, relatate de presa locala si nationala, 'creeaza si alimenteaza false tensiuni interetnice si contribuie la o imagine distorsionata a locuitorilor judetului Covasna'.

De asemenea, se precizeaza ca masurile vor fi luate atat in baza atributiilor prefectului, referitoare la asigurarea si mentinerea linistii si ordinii publice si climatului de pace sociala, cat si la solicitarea reprezentantilor societatii civile care fac parte din comitetul de organizare a manifestarilor prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale.

In ultimii ani, reprezentanti ai unor organizatii nationaliste romanesti si maghiare au manifestat la Sfantu Gheorghe si Targu Secuiesc de Ziua Nationala a Romaniei, confruntarile dintre acestia manifestandu-se la nivel verbal, prin scandarea unor lozinci si sloganuri.