Meteorologii estimeaza pentru urmatoarele trei luni o vreme, in general, normala pentru perioada de iarna, cu temperaturi ce vor cobori sub zero grade in majoritatea regiunilor, dar si cu precipitatii ce vor tinde catre excedent, reiese din prognoza meteorologica valabila pentru intervalul decembrie 2015 - februarie 2016, publicata, vineri, de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM), citata de Agerpres.

ZapadaFoto: Agerpres

In prima luna de iarna, temperaturile medii lunare vor fi, in general, apropiate de normele climatologice, incadrate la -0,8 grade Celsius. In sud-estul si local in sudul si vestul tarii valorile termice pot fi mai ridicate decat acestea. Ca valori termice medii, meteorologii estimeaza pentru zona Transilvaniei si Moldovei temperaturi cuprinse intre -5 si zero grade Celsius, pentru Maramures si Oltenia intre minus doua si zero grade Celsius, iar in Banat, Crisana si Muntenia intre zero si 3 grade Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii vor inregistra, in decembrie, valori peste mediile multianuale in centrul, vestul si local in sudul si sud-estul tarii, iar in restul teritoriului acestea vor fi normale. Media multianuala lunara a precipitatiilor, pentru luna decembrie, este de 44,8 l/mp, luandu-se in considerare intervalul de referinta 1981-2010. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Maramures (pana la 92 l/mp), Oltenia (pana la 87 l/mp), Banat si Crisana (intre 45 si 70 l/mp).

In ianuarie 2016, valorile termice se vor situa, in general, in apropierea mediilor climatologice (de -2,1 grade Celsius) in centrul, nordul si local in vestul tarii. In rest, valorile de temperatura pot fi peste norme. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei si Moldovei, intre -6 si -7 grade Celsius, iar cele mai ridicate in Dobrogea, intre -1 si doua grade Celsius.

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM releva ca acestea vor fi, in ianuarie, apropiate de mediile multianuale in estul, sud-estul si sudul tarii, iar in restul regiunilor vor avea o tendinta de excedent. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Maramures (pana la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat si Crisana (cate 54 l/mp).

In ultima luna de iarna, estimarile meteorologilor arata ca temperatura medie lunara a aerului se va situa, in general, in limite apropiate de mediile climatologice, cu exceptia sud-estului, sudului si, local, vestului tarii, unde valorile termice vor fi mai ridicate decat cele normale. Media multianuala a lunii februarie se situeaza la -1 grade Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse intre -5 si zero grade Celsius in Transilvania si Moldova, intre -6 si -1 grad Celsius in Moldova, respectiv intre -2 si zero grade Celsius in Muntenia si intre zero si doua grade Celsius, in Banat si Dobrogea.

Pe de alta parte, cantitatile lunare de precipitatii vor prezenta, in general, o tendinta spre excedent, mai putin in estul, sud-estul si local sudul tarii, unde acestea vor fi apropiate de mediile multianuale, de 31,6 l/mp. Zonele Banatului, Crisanei, Maramuresului si Olteniei vor prezenta cantitati de precipitatii de peste 50 l/mp

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.