Dupa un deceniu in care emisiile globale de CO2 au inregistrat o crestere rapida, in ultimii doi ani acestea au inceput sa stagneze, in ciuda dezvoltarii economiei globale, potrivit unui nou raport din partea Centrului Comun de Cercetare al Comisiei Europene, citat de Science Alert, preluat de Mediafax.

Poluare IndustrialaFoto: USER UPLOADED

Liderii mondiali se vor intalni, in perioada 30 noiembrie - 11 decembrie 2015, la Paris, unde va avea loc a 21-a Conferinta a Partilor la Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice (COP 21), ocazie cu care va fi semnat un nou acord international privind schimbarile climatice si pentru a se mentine incalzirea globala sub 2 grade Celsius.

Potrivit celor mai recente estimari, emisiile de CO2 in 2014 au stagnat aproape complet, in crestere cu doar 0,5 la suta comparativ cu 2013. Stagnarea a devenit pronuntata in ultimii ani, dupa cresteri de doar 1,5 la suta in 2013 si 0,8 la suta in 2012, informeaza Science Alert.

Avand in vedere ca emisiile globale de CO2 au crescut, in medie, cu circa 4 la suta pe parcursul ultimului deceniu, in acest context incetinirea este o realizare remarcabila.

Dar oamenii de stiinta care sunt autorii studiului au declarat ca este prea devreme pentru a spune ca este o tendinta generala, subliniind ca lucrurile sunt in flux - si ca nu toate tarile inregistreaza scaderi ale emisiilor.

India, in special, iese in evidenta in acest sens, pentru ca a inregistrat o crestere a emisiilor cu 7,8 la suta, devenind cel mai mare emitator la nivel global. De asemenea, nici in China lucrurile nu stau mai bine, cercetatorii ajungand la concluzia ca s-au emis aproape un miliard de tone de CO2 anual.

In 2014 consumul de energie din combustibilii fosili din lume a scazut, inregistrand emisii totale de CO2 de 35,7 miliarde de tone.

Aproape toate tarile din Uniunea Europeana au inregistrari scaderi ale emisiilor de CO2, la fel si Japonia, Rusia si Australia.

Din cei mai mari patru poluatori - China, SUA, UE, si India - care reprezinta impreuna aproape doua treimi (61 la suta) din emisiile globale de CO2, doar SUA si China au inregistrat cresteri foarte mici.