In aceasta noapte, in nordul judetelor Gorj, Valcea si Mehedinti, dar si in Prahova, Arges si Buzau, ar putea fi emis un cod portocaliu de precipitatii, a anuntat, vineri, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, in cadrul comandamentului de iarna de la MAI, informeaza Agerpres.

Cod portocaliu de precipitatiiFoto: HotNews / Dan Popescu

"In aceasta noapte, situatia este destul de grea. ANM a emis pentru a treia zi consecutiv o atentionare. Situatia e complicata pentru ca in sudul tarii si mai ales in judetele Gorj, Valcea, Mehedinti - in nordul judetelor - vor fi cantitati de precipitatii care se duc la 40 - 50 de litri pe metru patrat, peste 80 de litri cumulati pana acum. (...) In aceasta noapte, in aceasta zona mentionata, dar si in Prahova si in Arges, Buzau s-ar putea sa fie emis un Cod portocaliu de precipitatii", a declarat Ion Sandu.

El a atras atentia ca ninsorile aparute pana acum in Transilvania, in zona montana, se vor extinde si in Moldova, ducand la aparitia poleiului.

"Incepand din seara aceasta, pana maine la pranz, va fi polei generalizat. Poleiul poate crea probleme mari in trafic, chiar daca nu avem cantitati foarte mari de zapada depusa. In Moldova, de exemplu, in zonele de deal si la campie, vor fi lapovite. Asociat cu poleiul va fi o situatie foarte complicata", a spus el.

Sandu a explicat ca incepand de duminica, timp de o saptamana, nu vor exista fenomene deosebite din punct de vedere meteorologic.

"De duminica este pauza cel putin o saptamana. (...) Primul semnal pe care trebuie sa il urmarim va fi in undeva in data de 7, dar va trece foarte repede. Din nou, o saptamana pauza", a adaugat el.

Pe de alta parte, seful ANM a sustinut ca iarna va fi una normala, din punct de vedere al numarului de viscole, fara a mai fi la fel de dificila precum cea din 2012.

"Clasificam iernile dupa numarul de viscole din fiecare iarna. Pot sa spun, analizand logic toata prognoza pe trei luni, ca nu vom avea o iarna ca in 2012, adica trei saptamani de temperaturi sub minus 15 grade, care sa creeze in energie probleme foarte mari. Avand in vedere ca prognozele arata temperaturi ceva mai ridicate si nu sunt atatea indicii privind o temperatura scazuta, pentru o perioada foarte lunga de timp, e un semn bun pentru energie, dar asta nu inseamna ca nu vom avea viscole. Este o iarna normala, clasificata dupa numarul de viscole. Ne asteptam la doua viscole, cel putin in ianuarie, s-ar putea si la sfarsitul lui decembrie. In februarie la fel", a mai spus el.

De asemenea, Sandu a aratat, facand referire la prognoza de lunga durata, ca se estimeaza precipitatii mai abundente in vestul tarii, iar temperaturile din sudul mai ridicate.