Actiunile chinezesti s-au scufundat cu peste 5% vineri, cea mai mare cadere zilnica de dupa tulburarile bursiere din vara dupa ce Reuters a scris ca autoritatea de reglementare si-a extins investigatia din sectorul firmelor de brokeraj, incluzand si al patrulea jucator ca marime din piata.

Bursa din ShanghaiFoto: Flickr / Aaron Goodman

Caderea brusca din sesiunea de tranzactionare de dupa-amiaza scoate in evidenta iar volatilitatea de pe pietele de actiuni din China inaintea unei decizii a FMI - ce ar urma sa fie luata luni - de a include yuanul in cosul sau valutar.

China Haitong Securities este anchetata de Comisia de Reglementare a Valorilor Mobiliare din CHina (CSRC), au declarat Reuters doua surse aproapiate situatiei.

Alte doua firme de brokeraj locale sunt investigate deja.

Se stie foarte putin despre motivele concrete ale demararii investigatiilor, dar Gu Yongtao, analist la Cinda Securities, a spus ca reglementatorii ar putea sa incerce sa stapaneasca tranzactionarea in marja (cu mai putini bani decat valoarea actiunilor cumparate) dupa ce bursele aproape au intrat in crah asta-vara.

Presiunile la vanzare de la inceputul sedintei de tranzactionare de vineri s-au intensificat spre sfarsitul acesteia, impingand indicele celor mai importante actiuni - CSI 300 - la minus 5,4% iar la Shanghai Composite Index a coborat 5,5 procente.

Acestea sunt cele mai mari corectii zilnice de la sfarsitul lunii august, cand s-a atins apogeul scaderilor din vara.

Sentimentul din piata era deja fragil, in conditiile in care investitorii se pregateau pentru un val de oferte publice ce va avea loc saptaman viitoare si sunt precauti din cauza probabilei mariri de dobanzi a Rezervei Federale americane.