Cinci afaceri sociale au fost create si functioneaza in prezent, in urma implementarii proiectului "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu". Acestea integreaza pe piata muncii din Romania 28 de persoane apartinand unor grupuri dezavantajate economic si social si au creat in total 41 de noi locuri de munca, pana in prezent.

Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediuFoto: Ecopolis

Miercuri, 25 noiembrie, Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, initiatorul proiectului, impreuna cu partenerii au prezentat rezultatele finale ale acestuia, in cadrul conferintei "Modele de business ale afacerilor sociale".

In deschidere Costel Popa, manager de proiect si presedintele Centrului pentru Politici Durabile Ecopolis, a vorbit despre activitatile majore si metodologia de implementare care au condus la atingerea obiectivului principal al proiectului, respectiv dezvoltarea economiei sociale in Romania.

Astfel, prin implementarea proiectului au fost obtinute urmatoarele rezultate:

  • crearea si functionarea a 5 afaceri sociale: EcoSocial ATELIER din Bucuresti, EcoSocial TRADITII din Merisani, Arges; EcoSocial MESTESUG din satul Lunca, Tulcea, EcoSocial STUF din Letea, Tulcea si EcoSocial TURISM din Tarcau, Neamt. Acestea formeaza Reteaua EcoSocial: www.reteauaecosocial.ro
  • crearea a 41 de noi locuri de munca
  • angajarea in cadrul celor 5 intreprinderi sociale a unui numar de 28 de persoane apartinand grupurilor defavorizate economic si social: femei in situatii de risc, romi, persoane din comunitati izolate
  • cercetarea "Modele de business ale afacerilor sociale", care analizeaza piata afacerilor sociale din Romania, identifica modelele de business si problemele intampinate in dezvoltare (studiul poate fi consultat aici: http://www.ecopolis.org.ro/files/STUDIU%20a5-web.pdf)
  • identificarea la nivel local a unor solutii pentru conservarea patrimoniului cultural si protejarea mediului inconjurator prin intermediul produselor create in cadrul Retelei EcoSocial

Cele cinci afaceri sociale au fost dezvoltate impreuna cu asociatii si institutii, partenere locale in proiect, respectiv: Asociatia Letea in UNESCO din satul Letea, Asociatia Partener pentru Tine, din Merisani, judetul Arges, Primaria Comunei Tarcau, judetul Neamt si primaria Comunei Ceamurlia, pentru afacerea din satul Lunca, judetul Tulcea. Afacerile dezvoltate sunt:

EcoSocial ATELIER care isi desfasoara activitatea in domeniului productiei publicitare, oferind servicii de design si realizare obiecte decorative, promotionale si accesorii bazate pe tiparele traditionale. Are 8 angajati, din care 6 apartin grupurilor defavorizate economic si social. In vederea promovarii afacerii a fost dezvoltat site-ul www.ecosocialatelier.ro.

EcoSocial MESTESUG are ca domeniu de activitate realizarea de obiecte din papura prin impletire manuala. Afacerea are un numar de 8 angajati, din care 5 apartin grupurilor defavorizate economic si social: www.ecosocialmestesug.ro.

EcoSocial STUF ofera servicii de construire acoperisuri din stuf dupa metode traditionale. Are 8 angajati, din care 5 apartin grupurilor defavorizate economic si social: www.ecosocialstuf.ro.

EcoSocial TURISM se ocupa de productia de brichete pentru incalzirea de locuinte si cladiri. Afacerea are 8 angajati, din care 5 apartin grupurilor defavorizate economic si social: www.sestarcau.ro.

Toate cele 5 afaceri sociale sunt functionale in prezent, preiau comenzi si participa la targuri de economie sociala si targuri zonale si nationale.

Cercetarea "Modele de business ale afacerilor sociale", realizata in cadrul proiectului si prezentata in conferinta de miercuri a urmarit evaluarea capacitatii sectorului format din afaceri sociale de a genera solutii viabile sociale si de mediu.

Oana Toiu, coordonatorul cercetarii a subliniat una dintre concluziile importante ale studiului, anume ca perspectivele de crestere economica a afacerilor sociale sunt favorabile, avand in vedere ca veniturile incasate in anul precedent sunt mai mari fata de anii anteriori, conform declaratiilor celor 33 de organizatii si societati respondente in cadrul studiului.

Evenimentul a fost organizat in cadrul proiectului "Solutii integrate pentru probleme sociale si de mediu", initiat si coordonat de Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis, in parteneriat cu Primaria Ceamurlia de Jos, Asociatia Letea in UNESCO, Primaria Tarcau si Asociatia Partener pentru Tine.

Proiect cofinantat prin Fondul Social European, prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 "Investeste in oameni!"