Muftiul Iusuf Murat atrage din nou atentia ca in Romania exista moschei si geamii neavizate de Muftiat si in care nu se stie ce se predica, afirmand ca in ultima perioada misionarii veniti la noi in tara provin din Franta, Marea Britanie si Germania, potrivit cotidianului local Ziua de Constanta.

Muftiul Murat IusufFoto: Agerpres

"Am fost profund afectati de ceea ce s-a intamplat la Paris atat la inceputul acestui an, cat si in urma cu cateva zile. Noi suntem musulmani, suntem nascuti si crescuti aici, in Dobrogea, si nu vrem sa fim blamati pentru ceea ce s-a intamplat acolo. Eu sunt convins ca in Romania nu vor fi asemenea atentate ca in Paris, dar este mai bine sa suflam si in iaurt, cum se spune", argumenteaza Iusuf Murat, care pledeaza pentru "reglementarea anumitor legi pentru a preveni orice probleme pe viitor".

Muftiul spune ca a discutat acest subiect la inceputul anului cu diplomatii acreditati la Bucuresti si atrage atentia ca la Secretariatul de Stat pentru Culte nu mai functioneaza nicio comisie care sa avizeze infiintarea de lacasuri de cult, in conditiile in care o astfel de comisie a existat pana acum doi ani.

"Exista in continuare fundatii care se infiinteaza dupa ce obtin aviz ca pot desfasura activitati culturale dar, ulterior, ele desfasoara si activitati religioase, cu toate ca nu au aviz si astfel de activitati. In momentul de fata, chiar si in Constanta exista doua geamii care functioneaza fara a avea avizul Cultului Musulman din Romania. Una se afla in zona Delfinariu, iar cealalta, in zona Garii. Noi nu stim ce predici se tin acolo. Tocmai de aceea, ne dorim armonizarea legii, deoarece vrem sa prevenim o infiltrare care ar afecta credinta musulmanilor din Romania. Incercam sa evitam situatii in care musulmanii romani ar putea fi influentati de idei islamice negative. Dobrogea este un model unic si asa trebuie pastrat si promovat", a reprezentantul Cultului Musulman din Romania.

Muftiatul Cultului Musulman din Romania, Uniunea Democrata a Tatarilor Turco-Musulmani din Romania (UDTTMR) si Uniunea Democrata Turca din Romania (UDTR) afirma, intr-un comunicat comun de presa, ca "este vorba despre existenta, pe teritoriul Romaniei, a lacasurilor de cult musulmane in care se propaga idei religioase necunoscute, lacasuri care nu au avizul Muftiatului Cultului Musulman din Romania".

Muftiul a mai atras atentia asupra acestei probleme la inceputul anului, in cadrul unei intalniri pe care a avut-o cu parlamentarii constanteni, dara fara urmari, se pare.

"Pentru o gestionare cat mai eficienta a acestei probleme, consideram ca trebuie urmat modelul din Marea Britanie, acolo unde lacasurile in care se propaga fundamentalismul sunt inchise. De asemenea, solicitam din nou public reglementarea legislativa a infiintarii si functionarii lacasurilor de cult, cu precadere a celor islamice. Consideram ca orice lacas de cult, indiferent de confesiune, trebuie sa fie avizat de cultul caruia ii apartine si de alte institutii abilitate ale statului. In aceeasi masura, personalul care oficiaza slujbe ar trebui sa fie avizat atat de cultul respectiv, cat si de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice din cadrul Guvernului Romaniei. Astfel, vom evita situatiile in care anumiti cetateni straini sau romani isi asuma statutul de reprezentanti ai comunitatii musulmane, vorbesc in numele acesteia si oficiaza slujbe, ignorand institutiile abilitate ale statului roman", precizeaza cei trei reprezentanti ai musulmanilor din Romania.

Citeste si

Resurse