Dezbaterea "Educatie pentru sanatate" are loc joi dimineata la Palatul Cotroceni. In deschidere, presedintele Klaus Iohannis i-a asigurat pe participanti ca "La Administratia Prezidentiala veti gasi intotdeauna cadrul pentru dialog real. Sunt un partener atent si preocupat. (...) Educatia pentru sanatate in scoala are o importanta deosebita. (...) Asteptarile copiilor de la fiecare dintre noi au crescut."

Discursul lui Klaus Iohannis in deschiderea dezbaterii "Educatie pentru sanatate" (sursa: Administratia Prezidentiala):

"Doamnelor si domnilor ministri,

Onorati parlamentari,

Onorati invitati,

Doamnelor si domnilor,

Bine ati venit la Palatul Cotroceni, la dezbaterea organizata de Administratia Prezidentiala! Oferim astfel un cadru institutional de dialog pe o tema care va marca viitorul societatii romanesti - educatia pentru sanatate.

Acest eveniment se afla la intersectia a doua teme foarte importante pentru noi toti. Atunci cand sunt intrebati care sunt primele lor preocupari, majoritatea romanilor raspund "sanatatea" si "educatia". Atunci cand guvernantii isi definesc domeniile prioritare, aceleasi doua se gasesc, de fiecare data, in top. Iar in campaniile electorale actorii politici recunosc, cu totii, nevoia de a investi resurse de toate felurile si efort in sanatate si educatie.

Avem, iata, un consens declarativ - sanatatea si educatia sunt cruciale. Dar ceva lipseste, evident, pana la a avea in realitate rezultate palpabile si constante in timp.

Aceasta dezbatere vine, asadar, intr-un demers mai amplu pe care il facem pentru ca in aceste doua domenii sa trecem de la bune intentii la strategii pe termen lung, de la actiuni separate la politici coerente si masuri sistematice, de la efecte de moment la un impact major pentru generatiile viitoare.

Este deja larg cunoscut faptul ca cele mai raspandite boli ale societatii moderne pot fi evitate prin preventie.

Trebuie sa recunoastem faptul ca tot mai multi romani constientizeaza importanta preventiei, a unui stil de viata sanatos si a informarii ca acces la mai multa responsabilitate fata de propria sanatate. Aceasta responsabilizare individuala trebuie insa dublata si incurajata de efortul autoritatilor. Personal, sustin preventia ca prioritate zero a politicilor de sanatate si cred ca educatia in acest sens, inca de la cele mai fragede varste, este calea catre o societate mai prospera. La Administratia Prezidentiala veti gasi intotdeauna cadrul pentru dialog real intre toti actorii - institutii responsabile, societate civila, comunitate scolara, asociatii profesionale, iar in mine personal, ca de fiecare data, veti gasi un partener atent si preocupat.

Doamnelor si domnilor,

Pe 20 noiembrie am avut bucuria de a primi, chiar in aceasta sala, un grup de copii frumosi, sinceri si plini de speranta. Au facut un apel catre noi, adultii, sa ne amintim cum era in copilarie, cum ne doream sa schimbam lumea si sa revolutionam sistemul. Este un apel de a fi ascultati si sprijiniti.

An de an asteptarile copiilor de la fiecare dintre noi au crescut, si odata cu ele dorinta de a le fi respectate drepturile. Romania si-a asumat sa asigure tuturor copiilor dreptul la o dezvoltare fizica si psihica armonioasa, dreptul de a fi protejati impotriva violentei si a oricarei forme de maltratare, la protectie impotriva drogurilor, a abuzului de orice fel, dreptul la o educatie care sa ii pregateasca pentru viata in spiritul intelegerii si tolerantei.

De siguranta si sanatatea copilului de astazi depind sanatatea si bunastarea adultului, precum si dezvoltarea societatii de maine. Educatia pentru sanatate, realizata in cadrul formal al sistemului de invatamant, este o mare oportunitate. Este o prima cale prin care copiii pot afla informatii corecte despre diferite aspecte ale sanatatii si inceputul formarii unor atitudini si deprinderi care vor avea efecte pentru sanatatea lor de-a lungul intregii vieti.

O conduita preventiva se formeaza in timp, impactul fiind mai mare atunci cand debuteaza la o varsta frageda. Scoala are o autoritate morala recunoscuta si, de aceea, educatia pentru sanatate asigurata prin intermediul acesteia capata o recunoastere individuala si sociala deosebita.

Invatamantul romanesc are nevoie de o abordare integrata a conceptului de educatie pentru sanatate. Aceasta implica mai mult decat o materie suplimentara la clasa. Presupune existenta in fiecare unitate de invatamant a unei ambiante scolare ce inspira curatenie, siguranta si igiena, implica asigurarea asistentei medico-sanitare de urgenta in timpul programului, alocarea timpului si dotarilor necesare pentru educatie fizica si sport, existenta personalului si activitatilor de consiliere psihopedagogica.

Stimati invitati,

Traim intr-o societate globala, interconectata, in care accesul la informatii este liber, iar sursele sunt multiple, o lume in care amenintarile la adresa sanatatii vin de oriunde: alimentatie, stres, poluare, necunoasterea riscurilor de sanatate asociate diferitelor tipuri de comportamente. Singurul filtru pe care copiii il au este educatia, principala lor protectie in fata riscurilor si incertitudinilor prezentului.

De aceea, imi exprim convingerea ca impreuna, depasind barierele de tipul "pe vremea mea", vom gasi solutii eficiente, adecvate vremurilor noastre si contextului plin de provocari in care ne aflam.

Stiu ca avem acelasi tel si aceeasi determinare atunci cand vine vorba de sanatatea copiilor din Romania si a tuturor in general. De aceea, sunt increzator in rezultatele pe care dezbaterile argumentate si bazate pe dovezi de pe parcursul zilei le vor aduce.

Va doresc mult succes!"