Traficul in Vama Petea, judetul Satu Mare, s-a aglomerat in ultimele zile, dupa inasprirea controalelor la frontiere, astfel ca in zona s-au format cozi de zeci de TIR-uri si camioane, iar durata de asteptare ajunge si la 30 de minute.

Purtatorul de cuvant al Inspectoratului Teritorial al Politiei de Frontiera Sighetu Marmatiei (ITPFSM), Radu Lungu, a declarat miercuri, pentru Mediafax, ca durata de asteptare ajunge si la 30 de minute.

"La iesirea din tara prin punctul de frontiera de la Vama Petea se inregistreaza de cinci zile o crestere a timpilor de asteptare a TIR-urilor in urma introducerii masurilor de controale amanuntite. Se sta cam 3 minute de TIR, dar al zecelea TIR sta si peste 30 de minute. Noi am luat masura suplimentarii personalului pe banda de control de TIR-uri pentru fluidizarea traficului, sunt mai multi politisti care efectueaza controlul documentelor si controlul fizic. S-ar putea sa creasca traficul si la autovehicule astfel incat suplimentam si arterele de control", a spus acesta.

Reprezentanti ai ITPFSM au sustinut ca la iesirea din tara sunt cozi de zeci de TIR-uri si camioane in conditiile in care la Vama Petea sosesc TIR-uri si de la alte puncte de frontiera din vestul tarii.

Intr-un comunicat al Politiei de Frontiera postat pe site-ul institutiei se arata ca, incepand cu 20 noiembrie, politistii de frontiera fac verificari amanuntite asupra persoanelor si mijloacelor de transport care tranziteaza frontiera, atat pe sensul de intrare, cat si pe cel de iesire din tara.

"Masura are caracter temporar, scopul fiind prevenirea tranzitarii frontierei de catre persoane provenite din state aflate in zonele de conflict, care pot derula activitati ce reprezinta o amenintare reala la adresa securitatii interne si externe. Ca urmare a acestui fapt, in punctele de frontiera de la granita cu statele vecine se prefigureaza cresterea timpilor de asteptare pentru efectuarea formalitatilor de frontiera", se arata in comunicat.

Pentru evitarea aglomerarilor, Politia de Frontiera recomanda soferilor tranzitarea tuturor punctelor de frontiera existente la granita, astfel incat sa se preintampine aparitia suprasolicitarilor doar a unora dintre acestea, din cauza prezentei unui numar mare de masini intr-un timp foarte scurt.

Statele membre au decis implementarea imediata a masurilor sistematice de control la frontierele externe ale Uniunii Europene, inclusiv asupra persoanelor care beneficiaza de libertatea de circulatie, anunta Consiliul UE pentru Afaceri Interne, intr-un comunicat oficial.

"In plus, pe baza identificarii necesitatilor urgente si posibilelor solutii care vor fi comunicate de Comisia Europeana pana la sfarsitul anului 2015, vor fi suplimentate, din martie 2016, controalele la frontierele Spatiului Schengen, prin consultarea bazelor de date ale Interpol", preciza institutia.