Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a anuntat, miercuri, ca a solicitat, in mod expres, Spitalului Floreasca, angajarea personalului de specialitate necesar pentru sectia cea noua de arsi, transmite Mediafax.

Patriciu Achimas-CadariuFoto: Institutul Oncologic "Ion Chiricuţă"

"Am cerut, in mod expres, sa se angajeze personal de specialitate la spitalul Floreasca pentru noua sectie de arsi. Totodata am cerut un studiu de etapa privind rezultatele medicale ale tratamentului de care au beneficiat ranitii in incendiul din Colectiv, intrucat ranitii din accidentul din data de 30 octombrie reprezinta o prioritate la inceputul mandatului meu", a spus ministrul Sanatatii, miercuri, intr-o conferinta de presa privind incendiul de la Colectiv.

De asemenea, el a precizat ca pentru 2016 va exista un program destinat ingrijirii bolnavilor cu arsuri care se va derula in marile centre universitare din tara, program finantat dintr-un imprumut de la Banca Mondiala.

Ministerul Sanatatii va demarat in 2016 un program de constructie si reabilitare, dupa caz, a cinci centre destinate ingrijirii bolnavilor cu arsuri, in marile centre universitare din tara. Centrele nou infiintate vor respecta standardele europene, iar realizarea lor se va face prin consultarea expertilor internationali. Bugetul programului este de 25 milioane de euro, a mai spus ministrul Sanatatii.

Noul program din 2016 va asigura totodata medicamentele, materialele sanitare si consumabilele destinate ingrijirii pacientilor cu arsuri dupa depasirea fazei acute.

De asemenea, pentru reintegrarea sociala si recuperarea medicala a ranitilor in incendiul de la Colectiv Ministerul Sanatatii colaboreaza cu grupul de interventie (GIIC) care are misiunea de a gestiona cea de-a doua etapa a ingrijirilor acordate pacientilor internati in unitatile sanitare si va fi realizat un plan de interventii multiple pe mai multe directii: medicala, psihilogica si sociala.

In urma incendiul din 30 octobrie din clubul Colectiv, 172 de raniti au ajuns la spital, 27 au murit pe loc. Dintre cei care au ajuns la spital 147 au fost internati. Miercuri, se afla in ingrijire medicala in spitale din tara si strainatate 67 de raniti.

In spitalele din Bucuresti sunt internati 38 de raniti, dintre care sase sunt in stare critica. Un numar de 39 de pacienti au fost transferati in spitale din strainatate, dintre care 10 au decedat.

Ministrul a precizat ca pacientii din strainatate vor ramane atata timp cat va fi nevoie, chiar si cateva luni.

La randul lui presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea, a spus ca, dintre cei 39 de pacienti transferati in strainatate 38 erau cetateni romani iar unul era cetatean german. Acesta si noua dintre romani au decedat.

Dintre pacientii transferati in strainatate, sase au plecat pe cont propriu, iar pentru restul s-au ocupat autoritatile.

De asemenea, presedintele CNAS a spus ca 27 dintre pacienti erau neasigurati, iar pentru ei costurile au fost acoperite de o organizatie neguvernamentala.

Primele evaluari ale consturilor tratamentelor in strainatate arata ca ar putea fi vorba de aproximativ 90.000 - 100.000 de euro / pacient pe luna, insa fiecare pacient reprezinta un caz aparte, a precizat Vasile Ciurchea.

Intrebat in legaturade cazurile cu infectiile nezocomiale din spitalele din tara in care sunt internati ranitii din colectiv minsitrul Sanatatii, Patriciu Achimas-Cadariu, a spus ca acestea apar din cauza supraconsumului de antibiotice si ca este o situatie ce poate fi intalnita in orice clinica de terapie intensiva unde pacientii raman internati mai mult timp.

"Pacientul ars are un risc si mai mare de infectie din cauza suprafetei arsurii, din cauza consumului mare de antibiotic", a mai spus ministrul Sanatatii.

La randul lui secretarul de stat in Ministerul Sanatatii Dorel Sandesc a spus ca cea mai grava problema a ranitilor din Colectiv a fost leziunea pulmonara, nu infectia intraspitaliceasca.

"Avem o colaborare cu Institutul Matei Bals care a analizat toate cazurile de pacienti internati in spitale, iar cea mai mare problema a acestora a fost leziunea pulmonara", a spus Dorel Sandesc, precizand ca pacientii in starea cea mai grava au ramas in Romania.

Intrebat de existenta unor paturi speciale pentru pacientul cu arsura critica si despre camerele sterile, ministrul Achimas-Cadariu a spus ca dotarile in sistemul sanitar au crescut de la an la an, in functie de banii disponibili.

El a precizat ca la Paris sunt 15 paturi pentru pacientul cu arsura in stadiul critic.

Secetarul de stat in Minsterul Sanatatii Dorel Sandesc a mai spus ca in Spitalul de Arsi exista 11 paturi speciale pentru pacientul in stare critica, iar in Bucuresti exista 800 de paturi de terapie intensiva, care pot fi adaptate si pentru pacientul cu aceasta suferinta.

Sandesc a precizat ca patul de terapie intensiva este dotat cu monitor, aparate care asigura functiile plamanului si rinichiului si alte echipamente.