Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins recursul deputatei ALDE Steluta Cataniciu in procesul in care Agentia Nationala de Integritate a acuzat-o de conflict de interese, dupa ce, pe vremea cand era consilier local in Cluj Napoca, a adoptat o hotarare in favoarea unei societati unde avea un interes patrimonial, scrie site-ul Stiri de Cluj.

Steluta Cataniciu a devenit cunoscuta dupa ce a avut un schimb de replici tensionat cu Cristina Guseth, in audierile din comisia juridica unde era audiata dupa ce fusese propusa ministru al Justitiei.

Curtea Suprema a mentinut astfel decizia Curtii de Apel Cluj , iar Steluta Cataniciu, aleasa pe listele PNL Cluj in Parlamentul Romaniei, dar mutata ulterior la ALDE, formatiunea lui Tariceanu.

Decizia Curtii Supreme: "Respinge recursul declarat de Cataniciu Steluta impotriva Sentintei nr. 611 din 30 decembrie 2013 a Curtii de Apel Cluj - Sectia a II-a civila, de contencios administrativ si fiscal, ca nefondat. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica, astazi, 24 noiembrie 2015".

Invitata la Antena 3 miercuri seara, Steluta Cataniciu a sustinut ca ar putea exista o legatura intre condamnarea sa si audierea Cristinei Guseth.

Agentia Nationala de Integritate a stabilit ca deputatul PNL Steluta Gustica Cataniciu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, pe vremea cand era consilier local in Cluj Napoca, deoarece a participat la adoptarea unei hotarari in favoarea unei societati unde avea un interes patrimonial. Steluta Cataniciu a declarat, pentru Agerpres, ca este socata de constatarea ANI: "Eu sunt socata. Ce sa comentez, ca e pentru prima data cand vad?! Nu m-au anuntat, nu m-au chemat niciodata de patru ani, acum aflu. O sa merg sa vad dosarul, ce e in el. Am fost singurul consilier local care mi-am dat demisia din comisia de vanzari de spatii, tocmai pentru ca nu am vrut sa planeze nicio suspiciune asupra mea, pentru ca eram singurul om politic din Cluj care faceam opozitie foarte puternica PDL. Nu pot sa-mi dau seama despre ce e vorba."

Steluta Catanaciu sustine ca nu s-a aflat niciodata in conflict de interese: "Eu nu am nici o apasare in ce priveste dosarul respectiv, am fost un om corect care a fost interesat doar de cetatean si de problemele lui", a subliniat deputatul.

Potrivit unui comunicat al ANI, Steluta Gustica Cataniciu a incalcat regimul juridic privind conflictul de interese in materie administrativa, intrucat, in calitate de consilier local in cadrul Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca, Judetul Cluj, a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare si adoptare a Hotararii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spatiu cu alta destinatie a Societatii Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca.

Ulterior adoptarii acestei hotarari, la data de 5 mai 2009 Steluta Gustica Cataniciu a incheiat cu societatea mentionata un contract de asistenta juridica privind reprezentarea in instanta a intereselor societatii in litigiul avut cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca. Mai mult, Steluta Gustica Cataniciu a reprezentat in instanta interesele Societatii Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica din Cluj-Napoca in litigiul avut cu Primaria Municipiului Cluj-Napoca, prin contractele de asistenta juridica incheiate la data de 22 aprilie 2008 si 5 mai 2009. Pentru contractele incheiate, Steluta Gustica Cataniciu a incasat suma de 8.000 lei.

Parti in litigiu au fost Societatea Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica, Consiliul Local al Municipiului Cluj-Napoca si Comisia de vanzare a spatiilor comerciale si de prestari servicii din cadrul Primariei Cluj-Napoca.

In perioada 27 iunie 2008 - 4 noiembrie 2008, Steluta Gustica Cataniciu a detinut calitatea de membru al Comisiei de vanzare a spatiilor comerciale si de prestari servicii, comisie aflata in subordinea Primariei Cluj-Napoca.

ANI sustine ca desi avea un interes patrimonial personal in problema supusa dezbaterilor, Steluta Gustica Cataniciu a participat, la data de 7 aprilie 2009, la procesul de deliberare si adoptare a Hotararii Consiliului Local privind prelungirea contractului de asociere pentru spatiu cu alta destinatie a Societatii Cooperativa Mestesugareasca Foto Optica.

Conform dispozitiilor art. 46 din Legea administratiei publice locale nr. 215/2001, 'Nu pot lua parte la deliberarea si la adoptarea hotararilor consilierul local care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes personal in problema supusa dezbaterilor consiliului local'.

Potrivit prevederilor art. 77 din Legea nr. 393/2004 privind Statutul alesilor locali, consilierii locali nu pot lua parte la deliberarea si adoptarea de hotarari daca au un interes personal in problema supusa dezbaterii, acestia fiind obligati sa anunte, la inceputul dezbaterilor, interesul personal pe care il au in problema respectiva.

Fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al conflictului de interese constituie temei pentru eliberarea din functie, precum si interdictia de a mai ocupa o functie sau o demnitate publica pe o perioada de 3 ani de la data ramanerii definitive a raportului, ori, dupa caz, constituie abatere disciplinara si se sanctioneaza potrivit reglementarilor aplicabile demnitatii si functiei respective.