Perle din faza finala a intrarii in magistratura: Sunt foarte corecta, dar cu exceptii / Prin verbul a discredita inteleg a injura / Vreau sa devin magistrat pentru ca imi doresc o mai mare adrenalina

de G.S.     HotNews.ro
Miercuri, 25 noiembrie 2015, 13:24 Actualitate | Esenţial


CCR
Foto: Facebook
Judecatorul Cristi Danilet, membru CSM, a facut public pe blogul sau punctul de vedere al comisiei care in aceasta vara a desfasurat proba interviului din concursul de admitere la INM, in care se arata ca unii candidati, desi trecusera de primele probe, au aratat probleme in intelegerea unor termeni, se exprima cu dificultate, fac greseli gramaticale sau nu au proprietatea termenilor.

Potrivit lui Danilet, "sustinerile constituie o atentionare foarte serioasa asupra stadiului educatiei unor tineri si a calitatii invatamantului romanesc".  

Cu atat mai interesant este faptul ca punctul de vedere al membrilor comisiei se refera strict la constatarile cu privire la candidatii trecuti de primele doua probe.  

Din cei 3297 de candidati la Institutul National al Magistraturii, 285 candidati au reusit la probele anterioare, iar dintre acestia 217 au trecut de proba interviului, astfel ca in final au fost selectati primii 140 in ordinea mediilor.  

"Un semnal autentic de alarma este acela ca multi candidati se exprima cu dificultate accentuata, comit numeroase erori gramaticale si de comunicare, sunt inabili de a purta un dialog, nu au proprietatea termenilor sau sunt in imposibilitate de a formula definitia unora", se arata in minuta intalnirii membrilor comisiilor de examinare la proba interviului in cadrul concursului pentru admiterea la INM. 

Ca exemplu, sunt redate fragmente din raspunsurile formulate de unii candidati:

"Ignoranta presupune, in viziunea mea, a nu acorda atentie fiecarui element care construieste drumul catre realizarea "justitiei". La insistentele comisiei de a da un sinonim pentru ignoranta, a afirmat ca "inseamna a nu avea disponibilitatea de a te perfectiona."  

"Libertatea este o valoare fundamentala a unui stat de drept, un atribut al tuturor oamenilor, care daca isi cultiva stapanirea de sine pe un drum ce nu tot timpul este usor o vor gasi in forma ei cea mai autentic" 

Intrebare: O calitate? Raspuns:"Perseveritatea"  

"Persoanele care se sacrifica pentru idealuri, principii sunt fanatice."

"Cunoasterea de sine presupune cunoasterea limitelor si atunci esti un om moral". 

"Un prieten adevarat nu mi-ar putea cere asa ceva, el cunoaste etica mea fata de justitie."  

"Totodata, dupa trecerea in nefiinta, din viata unui om raman realizarile sale, iar pentru el insusi amintirile si experientele traite pe parcursul vietii."  

"Procurorii au prea mult liber-arbitru, iar eu nu o sa tolerez asa ceva ca judecator".  

"Sunt foarte corecta, dar cu exceptii." 

"Prin verbul a discredita inteleg a injura."  

"Empatie inseamna capacitatea de a rezona cu fiecare individ ca sa ii preiei mesajul."  

"Vreau sa fiu judecator, pentru ca judecatorul are o viziune bilaterala, spre deosebire de procuror sau avocat." 

"Ignoranta inseamna nepasare fata de societate."  

"Vreau sa devin magistrat pentru ca imi doresc o mai mare adrenalina si sunt predispus spre a fi impartial."  

"Vreau sa ma fac judecator, pentru ca pot privi multilateral cauza, iar procurorul adopta o vedere partinitoare."  

"Justitia va fi mai solida pentru ca nu o sa judec in aparenta si nu voi fi blazata pentru ca refuz sa fac cuiva calitati." 

"Justitia imanenta este justitia rapida, cu caracter practic."  

"Un exemplu de virtute care inseamna pasiune este spiritul de echipa care impinsa peste o anumita limita se transforma in exces de zel."  

"Exista impartialitate obiectiva si impartialitate subiectiva. Impartialitatea subiectiva inseamna partinire pur si simplu." 

"Ca judecator nu trebuie sa fiu impartial".  

"Eu vreau sa ma fac judecator pentru ca sunt mai calma si nu vreau sa supar pe cineva, sa ma mustre constiinta."  

"Pasiunea e acel element care vine din exterior, de exemplu prejudecatile."  

"Ignoranta inseamna pasivitate." 

"Puterea si ignoranta duc la impartialitate."  

"Onestitate inseamna ca, in facultate, cand plecam in excursie cu colegii mai saraci, le dadeam bani pentru ca imi placea compania lor."  

"Imi doresc sa fiu remarcabil" Ce inseamna pentru dumneavoastra sa fiti remarcabil? "Sa fiu filantrop". De ce vreti sa deveniti magistrat? 

"Ma gandeam, in retorica mea mea interioara, de ce trebuie sa respectam legea, de ce este egala pentru toti. Am avut o atragere fata de reguli, de disciplina."

Unii candidati comit grave greseli gramaticale. De pilda:  

"...cat si pentru o persoana cu care intrii in contact..." 

"...pentru a depasii situatia critica..."  

"...unul i-a totul..." 

"...ideia de justitie..." 

"...intelepciunea sa lasand sa perpetue peste mii de ani importanta educatiei..." 

"...Pentru a stabilii cea ce este permis unei persoane sa faca, mai intai sunt reglementate comportamentele, atitudinile interzise, rezultand astfel ceea ce nu ii este interzis sa faca, ceea ce nu este reglementat, ceea ce este permis unei persoane, libertatea acestuia." 

La spetele de etica, o parte insemnata a candidatilor nu a reusit sa identifice problemele si optiunile posibile, in functie de diversele ipoteze prezumtive. 

Dovedesc o atitudine rigida, aleg o varianta de raspuns la care nu renunta, considerand (probabil) ca scopul urmarit de membrii comisiei este de a adresa intrebari si de a dezvolta subiectul doar pentru a-i "incurca".


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

17856 vizualizari

 • +11 (15 voturi)    
  Astia sunt cei (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 13:30)

  , AlwaysToTheRight, NeveRed! [utilizator]

  care stau cu balanta echilibrata in mana, nu?
  Analfabetii astia?
  Vai de noi; de ei nu se pune problema. Fericiti cei saraci cu duhul!
  • +1 (5 voturi)    
   Astia sunt respinsii!!! (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 19:28)

   Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui , AlwaysToTheRight, NeveRed!

   Tu citesti bine postacule dar scrii stramb...stiu ca nu-ti place justitia...
   • +1 (1 vot)    
    Asta-i justitie? (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 20:52)

    gazania [utilizator] i-a raspuns lui Fanfan la tulipe

    Astia sunt absolventi de drept? Nu stiu sa lege o fraza, dar vor sa aibe clienti?Ca de magistratura , nici vorba . Cum au trecut prin facultate? Si ne mai miram de ce merge prost TOTUL in tara asta.
 • +4 (4 voturi)    
  Examene pentru candidatii la parlament (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:35)

  "decat" Dragnea [anonim]

  Astfel de examene ar trebui extinse la toti cei care pretind sa activeze in legislativul sau executivul Romaniei.

  Justitia si serviciile de informatii par sa fie singurele domenii ale autoritatii etatice unde se practica parcurgerea unor etape de selectie severa.

  Doar 140 admisi din 3297, mai putin de 4%, dupa cel putin 3 probe dificile.

  Daca am aplica asemenea metode la candidatii propusi de partide pentru parlament, probabil ar fi catastrofal, si la gramatica, si la exprimare verbala, si la coeficient de inteligenta, si la cunostintele teoretice, nici nu mai vorbim de etica.

  E incredibil ca am construit modele societale unde e absolut necesar sa dai examen tehnic si test psihologic ca sa conduci o masina auto pe motiv ca trebuie evitat sa omori pe cineva pe strada, dar nu exista astfel de examinari pentru a lasa pe cineva sa conduca destinul a milioane de oameni si sa influenteze decisiv mersul economiei, culturii, etc.

  Mi se pare un minim ca cetatenii doritori sa guverneze o natiune sa fie testati macar psihologic, daca nu si tehnic (cunostinte minime juridice, economice, de sociologie, etc).

  "Alegerea" respectivului candidat de catre un alt grup de cetateni nu poate fi pretext pentru a-l scuti de examinare, pt ca nu-i confera acelui cetatean nici sanatate mintala, nici competente, nici inteligenta.

  La astfel de examinari sa poata participa absolut oricine dorecte, sa fie o certificare "tehnica" ca te poti inscrie in cursa electorala.
  Se va reduce foarte mult riscul patrunderii in Parlament si in structuri guvernamentale a tot felul de infractori, de stupizi inculti si grosolani sau de incompetenti.
  Cred ca am avea o neta ameliorare a calitatii parlamentarilor si guvernantilor.
 • 0 (4 voturi)    
  ei sint viitorii/actualii magistrati, "mindria" RO (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:35)

  mnicku [anonim]

  si nu-i de ris, ci de plins.
  Indivizii astia vor ajunge sa judece in tribunale/judecatorii si sa imparta dreptatea.... cum altfel decit strimb, dupa citi neuroni are fiecare.
  Magistrati platiti bine, cu salarii mari, privilegii peste privilegii, diurne babane, pensii grase, inamovibili dar analfabeti si agramati, fara logica si avizi de bani. Asta ofera ei la privilegiile oferite de statul RO.

  Asta nu inseamna ca actualii magistrati sint sfinti, nici pe departe, sint acelasi aluat. Sint curios ce spaga au dat la intrare? Multumita "marelui" liberal toasu' stoica avem asemenea "somitati" .
  DEX-ul limbii romane e ceva facultativ pt mediul juridic. Colectia lor de cuvinte antagonice cu DEX-ul e impresionanta.

  Ce sentinte vor da asemenea specimene ????? indivizi care n-au citit in viata lor o carte decit poate revistele de cosmetice si scule de gradinarit.

  "Sunt foarte corecta, dar cu exceptii." - exceptia e cind iau spaga 3 sticlute de oja si un ruj sau 3 fire cabanos.

  "Prin verbul a discredita inteleg a injura." - no comment

  Daca asta e rezultatul reformei justitiei atunci demolati toata sandramaua si construiti alta din nou. Asta e bascalie, din pacate in forma continuata.
  • 0 (4 voturi)    
   Alt postac... (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 19:29)

   Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui mnicku

   ...al lui nuti udrea, tot timpul cauta motive sa atace justitia...Cei de mai sus au fost respinsi!!!
  • 0 (0 voturi)    
   lol (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 22:16)

   cezar [anonim] i-a raspuns lui mnicku

   "Colectia lor de cuvinte antagonice cu DEX-ul e impresionanta."

   No shit.
 • +1 (3 voturi)    
  Atentie (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:36)

  CascaOchii [anonim]

  Astia sunt cei respinsi! Decat sa te obosesti scriind mesajul asta, nu era mai bine daca citeai cu atentie intreg articolul?
  • +4 (6 voturi)    
   gresit (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:32)

   eu [anonim] i-a raspuns lui CascaOchii

   Dar dvs ati citit cu atentie articolul? Se specifica inca din titlu ca aceste perle sunt din faza FINALA a intrarii in magistratura, adica din proba interviului, ultima dintre cele 3, primele 2 fiind proba verificarii cunostintelor juridice si cea a rationamentului logic. Asadar, este cu atat mai grav ca astfel de candidati au trecut de primele 2 probe (cele mai importante si cu ponderea cea mai mare in nota finala) si au ajuns sa se prezinte astfel in fata comisiei. Nu se specifica nicaieri in articol ca toti candidatii care au produs aceste perle au fost respinsi - cred ca ar fi fost si greu, avand in vedere ca unii au luat probabil note foarte mari la celelalte probe.
   Ca absolvent al Facultatii de Drept (Univ.Bucuresti) pot sa va confirm ca este o mare problema cu educatia tinerilor, asa cum a constatat si autorul. Eu am ales alta cariera, mi-am deschis o afacere, dar inca am destule cunostinte in acest domeniu si stiu ce se petrece.
   M-a dezamagit un filmulet de pe youtube, postat acum cativa ani de o televiziune de muzica de la una dintre petrecerile facultatii de drept (sau de la un bal, nu mai stiu) - prezentatorii ii intrebasera in gluma pe studenti daca vor lua spaga si multi au zis ca da - si nu mi s-a parut ca glumeau toti.
   • -2 (4 voturi)    
    CascaOchii (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 17:46)

    CascaOchii [anonim] i-a raspuns lui eu

    Sunt raspunsurile celor respinsi intr-un final. E adevarat ca au promovat primele doua probe, insa si interviul este o proba eliminatorie. N-ai frica, si eu sunt tot absolvent al Facultatii de Drept din Universitatea Bucuresti si stiu ce vorbesc.
   • 0 (2 voturi)    
    Candidati#admisi (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 19:32)

    Fanfan la tulipe [utilizator] i-a raspuns lui eu

    Candidati inseamna ca nu au fost admisi ...Acestia sunt respinsii...
  • 0 (0 voturi)    
   Voi de fapt pe cine apărați? (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 20:43)

   comentatordiletant [utilizator] i-a raspuns lui CascaOchii

   Cred că toți cei care au comentat aici știu să citească (fapt discutabil dacă ne referim la „ghinioniștii” respinși). Este totuși vorba despre ABSOLVENȚI ai unor facultăți de drept, care vor deveni oameni ai legii - cele două materii prime cu care vor lucra fiind limba română și legislația României. Întrebarea este cum au reușit astfel de specimene să-și ia licența. Iar dacă analizăm perlele date de exemplu, majoritatea nu țin de cunoștințe de specialitate, sunt greșeli de ortografie, necunoașterea sensului unor cuvinte uzuale - ar putea trece ușor dept „perle de la bac”.
   Jalnic!
   • 0 (0 voturi)    
    corect (Joi, 26 noiembrie 2015, 11:08)

    eu [anonim] i-a raspuns lui comentatordiletant

    Asta voiam si eu sa spun in primul meu comentariu. Iar ca sa-i raspund lui CascaOchii, am prieteni si cunostinte care sunt procurori si judecatori (asadar, deja absolventi de INM) care imi amintesc foarte bine de persoanele din articol. Stiu si un notar care ramasese repetent in facultate si e aproape agramat (si e notar in Bucuresti), iar despre avocatii pe care ii cunosc nu mai vorbesc. Reiterez ideea ca exista o mare problema in ceea ce priveste caracterul si educatia tinerilor juristi. Altfel, ma bucur mult cand aud (rar, din pacate) ca mai exista si oameni cinstiti si bine pregatiti.
 • +4 (4 voturi)    
  Mă doare mintea... (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 14:47)

  Soarele [utilizator]

  ... după ce-am citit o parte din perle.
  Nu merită să-i "discreditez" un pic?
 • +5 (5 voturi)    
  Daca-s facuti la apelul de seara al bocancilor !! (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 15:39)

  andreesanu [utilizator]

  Ce va mira ?,tara-i plina de semianalfabeti cu patalamale cumparate .Fabrici de diplome au scos pe banda rulanta doar tupeisti, iresponsabili si hahalere.
  Sita ,sita cat mai deasa ca alfel ne ducem de rapa la orce adiere de vant !!!.
 • 0 (0 voturi)    
  Era mai bine cand era mai rau ! (Miercuri, 25 noiembrie 2015, 22:51)

  Dr. House [anonim]

  S-a dus invatamantul lui Ceausescu , acela fara facultati particulare pe bada rulanta . Cine isi aduce aminte , sa rememoreze cati erau pe loc la medicina , la arhitectura , la drept , la fizica, la Politehnica . 12, 13 , si se intra al 2-lea , al 3-lea an pana cand invatai cartea cu virgula cu tot . Erau doar cativa din clasa care intrau , cei mai buni din toti , nu puteau fi toti cu facultate . Acum a devenit o practica uzuala , fara sens , unidirectionala , aproape obligatorie , cu tot cu master la pachet . Trist si reductiv , iata de ce avem asemenea specimene care vor sa concureze cu adevaratii judecatori si procurori de maine .
 • 0 (0 voturi)    
  Seamana si ei cu altii...mai vechi... (Joi, 26 noiembrie 2015, 13:36)

  un cetatean [anonim]

  Faptul ca un absolvent de drept nu are notiunea termenilor nu e scuzabil. Dar faptul ca exista judecatori cu vechime care nu pot sustine un interviu de promovare intr-un mod decent e chiar de ras.... Si se intampla, in Bucuresti...
  https://www.youtube.com/watch?v=MjR-lid8478


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by