Conducerea ISU Bucuresti a fost suspendata iar in institutie vor fi facute verificari, anunta un comunicat ISU. Decizia vine dupa ce jurnalistul Catalin Tolontan a scrisca pompierii primisera un fax, cu cateva saptamani inainte de tragedia din Colectiv in care erau anuntati ca in cladire urmeaza sa aiba loc un eveniment cu 2.000 de persoane.

Raed ArafatFoto: Agerpres

Raed Arafat a confirmat miercuri dimineata, intr-o interventie telefonica la Digi24 ca s-a descoperit ca la ISU Bucuresti se stia de existenta activitatilor cu public in acea cladire.

"Am spus ca pompierii bucuresteni nu stiau de activitatile din club, acum retragem aceasta afirmatie, cineva stia", a spus Arafat, adaugand insa ca cealalta declaratie data imediat dupa incendiu, ca in baza de date nu exista clubul Colectiv, este in continuare adevarata.

Oficialul MAI a precizat ca toate documentele au fost trimise la DNA.

Site-ul Tolo.ro a publica miercuri o investigatie care arata ca pompierii stiau de existenta clubul Colectiv, desi dupa tragicul episod au sustinut mereu ca habar nu aveau de acest club.

Intr-un document pe care pompierii l-au primit pe 23 septembrie 2015 din calculatorul firmei de evenimente Emagic se scria: "Veniti la clubul Colectiv ca organizam festivalul PLUM! Estimam 2.000 de oameni pe seara".

Ce scrie in comunicatul IGSU:

In data de 24.11.2015 Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a receptionat o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in Fabrica PIONIERUL - etaj 1 si Club Colectiv (pentru zilele de 25 si 26.09.2015), anterior producerii tragediei din data de 30.10.2015.

La primirea sesizarii, inspectorul general al IGSU a informat seful DSU, care a dispus in regim de urgenta efectuarea unei verificari la sediul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

Din datele preliminare reiesite in urma verificarii a rezultat faptul ca documentul a fost identificat in corespondenta primita de IGSU la data de 23 septembrie 2015, in jurul orei 23.30.

Intrucat solutionarea documentului era de competenta Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov, acesta a fost redirectionat unitatii in cauza, in dimineata zilei de 24 septembrie 2015, pentru evaluare si masuri.

La nivelul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov au fost transmise doua adrese catre organizatorul evenimentului "EMAGIC" fara a rezulta ca au fost efectuate verificari la fata locului.

Pentru asigurarea obiectivitatii activitatilor de verificare, pana la finalizarea acestora, inspectorul general al IGSU a dispus punerea la dispozitie a cadrelor din comanda Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Bucuresti-Ilfov.

In cursul zilei de astazi, inspectorul general al IGSU va desemna noua comanda, pentru asigurarea temporara a conducerii unitatii."