Politistii fac verificari in cazul presedintelui Consiliului Judetean Cluj, Mihai Seplecan, dupa ce s-au autosesizat in urma unor informatii din presa locala, potrivit carora seful CJ ar fi folosit o diploma de licenta falsa, caz in care acesta ar putea fi urmarit penal pentru fals in acte publice, scrie Mediafax.

Purtatorul de cuvant al Politiei Judetene (IPJ) Cluj, Carmen Jucan, a declarat, marti, ca se poarta o corespondenta cu Universitatea "Spiru Haret" din Bucuresti, care ar fi eliberat diploma de licenta a lui Mihai Seplecan.

"Politistii fac verificari in legatura cu informatiile aparute in presa privind folosirea de catre Mihai Seplecan a unei diplome false de licenta. Se poarta o corespondenta cu universitatea care ar fi eliberat diploma respectiva, iar scopul verificarilor este de a vedea daca a avut loc sau nu o infractiune. Politistii s-au autosesizat in acest caz", a spus Jucan.

Surse judiciare au declarat ca, in cazul in care informatiile se confirma, Seplecan ar putea fi urmarit penal pentru fals in acte publice, uz de fals si inselaciune.

In presa locala au aparut informatii potrivit carora Mihai Seplecan ar fi folosit o diploma de licenta falsa emisa de Universitatea "Spiru Haret" Bucuresti, rectorul acestei institutii, Aurelian Bondrea, sustinand ca documentul pe numele sefului Consiliului Judetean (CJ) Cluj "este contrafacut si prezinta date neconforme realitatii".

Intr-o adresa a Universitatii "Spiru Haret" se arata ca diploma pe numele lui Mihai Seplecan "nu a fost eliberata de Serviciul acte de studii din cadrul universitatii".

"Seria si numarul formularului de diploma nu au fost repartizate niciodata Universitatii Spiru Haret Bucuresti pentru absolventii promotiei 2006; pentru acesti absolventi formularele de diploma repartizate Universitatii Spiru Haret poarta seria Y; Facultatea de Drept si Administratie Publica Bucuresti avea, in anul 2006, o singura specializare, respectiv Drept, si nu Drept si administratie publica, asa cum este inscris pe diploma; Semnaturile aplicate pe diploma nu apartin persoanelor indrituite de Universitatea Spiru Haret pentru a semna acte de studii, respectiv rector, decan si secretar sef; Diplomele de licenta pentru promotia 2006 au fost scrise olograf si nu tiparit, asa cum este formularul inaintat in copie", se arata in documentul citat.

Mihai Seplecan ar fi folosit diploma respectiva pentru a incheia un contract de asistenta juridica cu Primaria comunei Sanmartin, judetul Cluj, si ar fi obtinut si o diploma de master in Stiinte Penale si Criminalistica din partea Universitatii Ecologice Bucuresti.

De asemenea, in CV-ul depus la sediul PNL Cluj, Mihai Seplecan a scris ca a absolvit Universitatea "Banatului" din Timisoara, nefacand nicio referire la Universitatea "Spiru Haret".

Mihai Seplecan a sustinut intr-un comunicat de presa transmis, marti, ca nu cedeaza "la santaj si can-can de presa".

"A trebuit sa devin presedinte al CJ Cluj si sa intru in coliziune directa cu cei care au tot interesul sa li se acopere urmele si faptele pentru care ciraci de ai lor sunt cercetati penal, pentru a afla ca sunt interlop, analfabet, proxenet. Azi aflu ca mi-am falsificat studiile. Ieri mi se facea denunt penal ca vreau sa-mi curga motorina in buzunare. Sunt convins ca dupa ce nu le va merge si cu aceasta mizerie azvarlita in presa si nu au sa scape de mine, maine am sa aflu ca sunt violator, au sa imi produca un certificat de nebun si au sa inventeze alte si alte mizerii", a aratat Seplecan.

Acesta a subliniat ca toate i se intampla numai de cand nu a raspuns "comenzilor politice".

¬Se intampla numai de cand nu am acceptat jocurile murdare pentru a semna si acoperi cu semnatura sa mizeriile pe care le-au lasat in urma la toate proiectele si cate alte mizerii cu care s-au tocat degeaba pentru clujeni, nu pentru buzunarele lor si a clicii din spatele lor, milioane de euro. Sunt disperati. Din momentul in care am inceput sa denunt public presiunile la care sunt supus de catre acest grup de interese, am devenit indezirabil. (...) Sunt politicieni, oameni de afaceri, judecatori, procurori, politisti, avocati, oameni din presa din cercul lor de interese care fac tot posibilul sa ma indeparteze din functia din care le incomodez si le distrug interesele. Am fost avertizat ca s-au pus la bataie sume importante de bani si s-au urnit numeroase relatii pentru a fi distrus si indepartat", a mentionat seful CJ Cluj.

Mihai Seplecan a fost ales presedinte al CJ Cluj in 10 iunie, iar in 24 septembrie PNL Cluj i-a retras sprijinul politic. In 23 octombrie a fost exclus din partid, in prezent fiind in derulare procedura prin care Seplecan a contestat decizia la Comisia de Arbitraj Judeteana a PNL Cluj.