Aproape o mie de obiecte care ar putea face parte din patrimoniul cultural national au fost ridicate de politistii din Valcea in urma unor perchezitii facute in locuintele a doi barbati din Ocnele Mari, cei doi fiind retinuti pentru furt si utilizarea de detectoare de metal in situri arheologice, anunta Mediafax.

In urma perchezitiilor, politistii au ridicat 294 de bunuri susceptibile a fi clasate in patrimoniul cultural national - inele, monede, fibule, paftale, medalii, verigi, monede si unelte din bronz si fier. De asemenea, la locuintele perchezitionate au fost descoperite doua detectoare de metale, detinute conform unor autorizatii emise cu respectarea cadrului legal privind patrimoniul cultural national, autorizatii conform carora toate obiectele descoperite ar fi trebuit predate autoritatilor cu competente in domeniul protejarii obiectelor de patrimoniu.

De asemenea, din alt spatiu au fost ridicate alte 678 de bunuri - inele, fibule, paftale, unelte, monede, bratari, cercei, amulete, clopotei, varfuri de sageti, pinteni, catarame de harnasament, arme, cuie, margele, verigi si fragmente de oglinda -, care, de asemenea, ar putea face parte din patrimoniul cultural national.

Politistii au gasit si peste 200 de petarde din categoria a II-a, interzise la detinere, si 59 de articole pirotehnice, respectiv artificii din categoria I.

Doi barbati, unul in varsta de 37 de ani, celalalt de 40 de ani, au fost retinuti si vor fi prezentati judecatorilor cu propunere de arestare preventiva, sub acuzatiile de acces cu detectoare de metale sau utilizarea lor in zonele cu patrimoniu arheologic, fara autorizare prealabila, si furt calificat.